Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív Törzs: ezres nagyságrendű megbetegedésekre kell számítani, a kijárási korlátozás a járvány lassítását szolgálja

888.hu

2020.03.27. 12:13

A járványügyi intézkedések a különleges jogrend lejártával is érvényben maradnak, ezeket az országos tisztifőorvos meghosszabbította, jelentette be Müller Cecília az Operatív Törzs napi tájékoztatóján. A kijárási korlátozás elrendelésével kapcsolatban Kásler Miklós, az Emmi tárcavezetője leszögezte: bár a magyar egészségügy bebizonyította, hogy képes a feladatok ellátására, fel kell készülni, hogy a következő hetekben ezres nagyságrendben lesznek új fertőzéses esetek hazánkban.

Az Operatív Törzs pénteki beszámolóját megelőzően Kásler Miklós szakminiszter köszönetet mondott az egészségügyben és a járványügyi védekezésben dolgozóknak.

„Néhány magyar kórház nővérei és orvosai három hete heroikus küzdelmet folytatnak, a többi kórház pedig gőzerővel átszervezéseket folytat, hogy felkészülhessünk a tömeges megfertőződésre” – szögezte le Kásler, aki szerint Magyarország jó eséllyel veszi fel a harcot a járvánnyal szemben, mert a kormány időben hozta meg a fontos döntéseket, az egészségügy pedig szervezetten, felkészülten reagált a helyzetre.

Ugyanakkor hozzátette: most, a csoportos megbetegedések fázisában fel kell készíteni az egészségügyet a tömeges, több ezres megbetegedésekre a folyamatos eszközbeszerzésekkel, munkaerő-átcsoportosításokkal, ezeknek azonban gazdasági akadálya nincs, mert a védekezés „felülről nyitott kasszával” működik.

A miniszter is elismételte a járványügyi szakemberek kérését, hogy mindenki maradjon otthon, mert ez a védekezés legjobb lehetősége, egyben megköszönte a fegyelmezettséget az egészségügyi dolgozóknak és az egész társadalomnak. A lakosságot megnyugtatta: a magyar egészségügyben dolgozó nővérek, orvosok felkészültek, képesek és alkalmasak arra, hogy megadják a kezelést minden rászorulónak. Kijelentette: a magyar gyógyítóknak 200 éve a hitvallása az, hogy „a beteg érdeke a legfőbb törvény.”

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa, Kiss Róbert alezredes pedig azt szögezte le, hogy a miniszterelnök által bejelentetett kijárási korlátozások idejére a rendőrség is felkészült, a rendőrök közterületi jelenlétét segítőnek, empatikusnak és megnyugtatónak szánják, hogy ezzel is segítsék a nyugodt lakossági viselkedést.

Ugyanakkor hozzátette: a hatósági feladatokat a különleges jogrend lejárta után is elvégzik. Az 5032 hatósági házi karanténba helyezett személynél eddig több mint 39 ezer ellenőrzést tartottak. Tapasztalataik szerint a lakosság megértette a törzs kérését, amit köszönnek, de így is kellett tenniük a szabályszegőkkel szemben 163 szabálysértési feljelentést, míg 32 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. Az üzletek nyitvatartási korlátozását megszegőkkel szemben pedig 44 szabálysértési feljelentést tettek, illetve 25 helyszíni bírságot szabtak ki.

Az alezredes kiemelte: a határőrizeti feladatok ellátása is folyamatos a megváltozott jogi helyzet ellenére, az ellenőrzés okán a személyi forgalomban a belépő oldalon Rajkánál kell torlódásra számítani, itt és Parassapusztánál a teherforgalom beléptetése is feltorlódott, míg az országból kiléptetésnél csak az áruforgalomban vannak fennakadások Csanádpalotánál, Ártándnál és Röszkénél.

A korlátozásokat lehetővé tévő jogszabályi kereteket a kormányrendeletek hatályvesztése után Müller Cecília, országos tisztifőorvos tartotta hatályban a saját hatáskörében.

A szakember bejelentette, hogy péntekre ugyan 300-ra emelkedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzések száma, de szerencsére az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a járványnak. Hogy a járvány lassítása lehetséges legyen, saját hatáskörében hozott intézkedésekkel tartja fenn a külföldiek beutazását tiltó, a hazatérő magyarokat orvosi vizsgálatra kötelező és gyanú vagy megbetegedés esetén, 14 napos hatósági házi karanténba rendelő előírásokat mindaddig, amíg ezekről az Országgyűlés újabb döntést hoz.

Müller Cecília hozzátette: ezek betartásához kéri a rendvédelmi erők segítségét. Hozzátette: a kormányfő által szombattól elrendelt kijárási korlátozás célja a sérülékeny csoportok megóvása és a járvány megfékezése, de végső soron ez az egész lakosság érdeke. Kiemelte, bár a korlátozás lehetővé teszi, hogy a 65 év felett állampolgárok kielégíthessék alapvető igényiket 9-12 óra között, továbbra is arra kéri őket, ha lehet, inkább ne mozduljanak ki otthonról, hanem kérjék a hozzátartozók, az önkormányzatok segítségét. Újságírói kérdésre válaszul az is elhangzott, hogy az idősek ellátásához az önkormányzatok a polgárőrség segítségét is igénybe vehetik. A tisztifőorvos hangsúlyozta: ha az idősek elhagyják otthonaikat, ne örömteli találkozások okán tegyék mindezt, intézzék el gyorsan teendőiket és térjenek haza.

A szakember leszögezte: a korlátozás nem érinti az alapellátást, nyitva maradnak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák, ugyanakkor „az egész járvány sikeres kezelése múlik ezeknek a szabályoknak a betartásán”.

Sajtóérdeklődésre adott válaszként a szakemberek elmondták, eddig a világ keleti feléről sikerült a járványügyi védekezéshez szükséges eszközöket beszerezni, de nincs a világnak olyan szeglete, ahonnan ne akarnának orvosi eszközöket beszerezni. Sőt: a stratégiai vállalatokhoz kihelyezett honvédelmi irányító törzsek arról is gondoskodnak, hogy az orvosi oxigént előállító vállalatoktól megfelelő oxigénkészlet álljon rendelkezésre.

A kijárási korlátozással kapcsolatban a szakemberek leszögezték, ezek elrendelése nem öncélú, így nincs szükség például a munkahelyi bejáráshoz igazolásra, mint ahogy mindenki maga választja meg, hogy a bejelentett tartózkodási helyén marad otthon, vagy máshol, a lényeg, hogy ne menjenek közösségbe. Müller Cecília hozzátette: a korlátozás kéthetes időtartama a belátható körülmények miatt ennyi, de ha szükséges, további intézkedéseket lehet hozni.

„Ez a húsvét nem olyan lesz, mint a többi.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Véget érhet a papírszámlák korszaka

A gazdálkodókat egy Európában egyedülálló újítással segíti a NAV: okostelefon használatával ingyenesen és néhány kattintással állítható ki a számla a NAV Online Számlázó programjának mobilalkalmazásával.

Korona-adatok: 3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Korona-adatok: 3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Vírusjelentés a nyugat-balkánról

Míg Boszniában holnap megszűnik a szükségállapot, az észak-macedón illetékesek ma a rendkívüli intézkedések hosszabbításáról döntenek.

Durvul a helyzet az Egyesült Államokban

Durvul a helyzet az Egyesült Államokban

Minneapolis után több tagállamban kezdenek elfajulni a demonstrációk, az erőszakos tüntetők fosztogatnak és gyújtogatnak.

Feloldják a tartományok közötti utazási korlátozást Olaszországban

Feloldják a tartományok közötti utazási korlátozást Olaszországban

Az olasz kormány a koronavírus-járvány miatti intézkedések oldásának korábbi ütemezéséhez tartja magát, és június 3-tól engedélyezi a tartományok közötti szabad mozgást az egészségügyi miniszter péntek esti közlése szerint.

Bakondi: A nemzeti érdek az első

A kormány az illegális migrációval kapcsolatos minden kérdést a nemzeti érdek oldaláról közelít meg – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

109 gócpontot tártak fel Franciaországban

Franciaországban a nyolc hétig tartott általános karantén május 11-i fokozatos feloldásának kezdete óta 109 új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, de egyikből sem terjedt tovább a járvány – jelezte péntek este a francia egészségügyi minisztérium.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére