Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Ettől a héttől már négy vakcinával oltanak

888 - MTI

2021.02.09. 17:37

A fővárosban kezdődik az orosz Szputnyik V vakcinával az oltás – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília elmondta: 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukból öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot. A vakcinából 2800 adag áll most rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy ebből az oltóanyagból „nem rendelkezünk tetemes mennyiséggel”. Még decemberben érkezett hatezer adag Szputnyik V, ebből laborvizsgálatok után szabadították fel a most beadható mennyiséget.
Ebből az oltóanyagból további húszezer ember számára elengedő mennyiség van az országban, de ezen tételek laboratóriumi vizsgálata még folyamatban van – jelezte.

A héten már nemcsak az oltópontokon használhatják, hanem a háziorvosok is olthatnak a Pfizer-vakcinával, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, és egy ampulla 5-6 ember beoltására elég. A regisztrált beolthatók listáját az orvosok ismét megkapják, és a rendelőben kell megszervezni a legidősebbek oltását – mondta a tiszti főorvos.

Müller Cecília közölte:

szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti, krónikus betegséggel élők oltása az AstraZeneca vakcinájával.

2040 háziorvos kap majd egy-egy ampullát ebből az oltóanyagból, amelyből tíz-tíz ember beoltására lesz lehetőség. Ebből a vakcinából csütörtökön várható újabb szállítmány – tette hozzá.

Az AstraZeneca készítményéből is az idősebbek oltása kezdődik el, de itt a krónikus egészségi állapot is hangsúlyos, hiszen fiatalabb emberek is élnek krónikus betegséggel – mondta. Ide sorolta a szív- és érrendszeri, a tüdő-, a vesebetegséggel élőket, a daganatos és a cukorbetegeket vagy a szervátültetetteket. Minden esetben a háziorvos szakmai döntésén múlik, hogy kiket olt be legelőször ezzel a vakcinával – emelte ki Müller Cecília.
Jelezte, hogy csütörtökön a Moderna vakcinájából is érkezik 21 600 adag.

Eddig 291 396 ember kapott oltást, 110 395-en pedig már valamelyik vakcina második dózisában is részesültek.
Müller Cecília fokozott figyelemre intett mindenkit, mert bár a járványügyi adatok javuló tendenciát mutatnak, az elvégzett tesztek „pozitivitási aránya” nő. Szintén nő a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma: kórházban 3792 embert ápolnak a koronavírus szövődményeivel összefüggésben, közülük 304-en lélegeztetőgépen vannak.

Az adatok azt mutatják, hogy a járvány második hullámának lefelé menő szakaszában megtorpanás látszik, és sok helyen stagnál vagy emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. „Ez némi aggodalomra ad okot” – fogalmazott Müller Cecília.

Kérdésre válaszolva elmondta, eddig 24 mintában mutatták ki a vírus brit variánsát, a brazil és az dél-afrikai mutánsra pedig még nem bukkantak rá itthon.


A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 131 esetben intézkedtek a rendőrök”

– mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: 113 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településen megszegték a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 34 embert figyelmeztettek, 35-en kaptak helyszíni bírságot, 44-et feljelentettek.

Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 4, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 14 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette: a maszkviselési szabályok megszegése miatt azok bevezetése óta 24 132-szer intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy január 30-ától a korábbiaknál szigorúbb intézkedéseket vezettek be a vendéglátóhelyekre, a szabályok betartását a rendőrség a helyszíneken ellenőrzi. A vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok hatálybalépése óta az ott-tartózkodás tilalmát 20-an szegték meg, továbbá egy esetben az üzemeltető felelősségét is megállapították. Ez idáig 3 vendéglátóhely féléves ideiglenes bezáratásáról döntött a rendőrség – ismertette az alezredes, aki szerint hétfőn nem kellett intézkedniük vendéglátóhelyen szabálytalanság miatt.

Közölte: hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 35 878 emberrel szemben jártak el országszerte a szabályok megszegése miatt.

Ismertette azt is, hogy a fővárosban csendháborítás miatt hívták ki a rendőröket egy IX. kerületi, Airbnb-n keresztül kiadott lakáshoz, ahol több mint tíz külföldi házibulizott. A szálláshely bérbeadójával szemben közigazgatási hatósági eljárást indított a rendőrség, míg a jelenlévők ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 65 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 11 400-szor intézkedtek.

Tegnap a rendőrök 7786 esetben ellenőrizték személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Hétfőn 3191 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 16 850-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1849-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a vonatkozó szabályokat – ismertette az alezredes.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Meztelen képeket kért egy kislánytól egy pécsi férfi

Gyermekpornográfia miatt emeltek vádat egy pécsi férfi ellen, aki egy kislány képeit szerezte meg, és küldte tovább a gyerek ismerőseinek az interneten – közölte a Baranya Megyei Főügyészség kedden.

Az EU-n belül a magyar gazdaság indította a legerősebben az évet

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett becslése szerint a GDP 1,9 százalékkal nőtt az előző negyedévez képest, ezzel hazánk érte el a legnagyobb gazdasági növekedést az EU-ban.

Az Országgyűlés elé terjeszti a Fidesz a pedofilellenes törvénycsomagot

Az Országgyűlés elé terjeszti a Fidesz a pedofilellenes törvénycsomagot

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a pedofilokra vonatkozó büntetések szigorításának fontosságára.

A jövő héttől tarthatnak ballagásokat az oktatási intézmények

A jövő héttől tarthatnak ballagásokat az oktatási intézmények

A kormány döntése értelmében május 25-e után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére. Továbbá azok az érettségizők, akik önhibájukon kívül, például Covid-fertőzés miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, szóbeli vizsgát tehetnek a jelenleg tartó vizsgaidőszakban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére