Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Bőkezűbb lesz a 13. havi nyugdíj, mint a korábbi volt

Filipp Dávid

2020.05.16. 11:59

A baloldali kormányok inkább elvettek a családoktól, a mostani kormány viszont úgy döntött, hogy ez nem így lesz – mondta Novák Katalin az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő ismertette a szombat reggeli adatokat. Eszerint: újabb 56 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív esetek száma eközben azonban 1657 főre csökkent. 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, hogy 66 nap telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta. Elmondása szerint a megváltozott élet mindenkit számos kihívás elé állított. Novák Katalin szerint a család szerepe felértékelődött, elsősorban mindig a családtagjainkra számíthatunk.

Elmondta, a kormány tíz éve azon dolgozik, hogy Magyarország egy családbarát ország legyen.

Novák Katalin a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről is szólt. Emlékeztetett, hogy a baloldali kormányok inkább elvettek a családoktól, onnan, ahol leginkább szükség volt a támogatásra, ám a mostani kormány úgy döntött, hogy ez nem így lesz, ezért 2021-től fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat.

Ez a 13. havi nyugdíj bőkezűbb lesz, mint az eddig ismert 13. havi nyugdíj volt

– jelentette ki az államtitkár

Novák Katalin szerint bővítik a jogosultak körét, így nagyjából 150 ezerrel többen fogják ezt megkapni, mint korábban és nem lesz plafonja. Emlékeztetett: a baloldali kormány nehéz időszakokban 80 ezer forintos plafont határozott meg.

Novák Katalin szólt arról is, hogy meghosszabbították a gyes, a gyed és a gyet határidejét. Ez igaz a családi pótlékra is. Továbbá egyszerűsítették a családtámogatások lehívását, valamint ha valaki a veszélyhelyzet alatt munkanélküli lett, annak ellenére kaphatja a támogatást.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy hitelmoratóriumot is bevezettek, illetve a fiatalok számára elérhetővé tették a Diákhitel Pluszt, amit 8 ezer diák igényelt már.

Novák Katalin közölte, hogy július elsejétől ingyenesen szerezhető jogosítvány és nyelvvizsga, nemcsak a fiatalok számára, hanem a gyesen vagy gyeden lévő kismamáknak, kispapáknak is.

Novák Katalin szerint megszületett az a döntés, hogy lehet napközis táborokat rendezni nyáron, és arról is lesz döntés, hogy az ottalvós táborokra milyen szabályok vonatkoznak majd.

Ismertetése szerint a bölcsődékben és az óvodákban addig is biztosítani kell a gyermekek felügyeletét, és azon dolgoznak, hogy ezt minden gyereknek a megszokott helyén, tehát a saját óvodájában, bölcsődéjében lehessen biztosítani.

Közölte: a gyerekek étkeztetése is megoldott.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője a reményekről beszélt. Elmondása szerint egyelőre nem tudni, hogy mikor és hogyan lesz vége a járványnak.

Éppen ezért kell a járványügyi intézkedéseket folyamatosan fenntartani

– jelentette ki.

Szlávik beszélt arról is, hogy több szert alkalmaznak a koronavírus kezelésére. Elmondása szerint már Magyarországon is elérhető és japánban kifejlesztett gyógyszer, ami a betegség korai szakaszában hatékonyan alkalmazható enyhe és középsúlyos esetekben.

Ismertetése szerint Magyarország jól áll a vérplazma-terápia alkalmazásában, egyre több olyan beteg van, akiknek ez segít az állapotán, akár el is hagyhatták már a kórházat a kezelés után.

Elmondta számtalan kísérlet zajlik a világon hatékony védőoltás kifejlesztésére. Ismertetése szerint egyesek szerint ősszel, de legkésőbb jövő tavaszra lesz hatékony vakcina.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére