Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: A korai nyitás sok veszélyt rejt magában

888 - MTI

2021.02.10. 16:20

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a szabályok enyhítése – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília hozzátette: több városban – így Kecskeméten és Miskolcon is – „foglalkoznak a gondolattal”, hogy enyhítenek az elrendelt higiénés szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatáskörébe tartozik a higiénés szabályok elrendelése és az azokon történő enyhítés, „de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár”.

Az országos tiszti főorvos azt mondta: a járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra int, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, „a korai nyitás sok veszélyt rejt magában”.
Ismertetése szerint

a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet”.

A napi adatokat ismertetve elmondta: kedden 1279-cel emelkedett a fertőzöttek száma, és 98-an haltak meg. Kórházban 3747 embert ápolnak, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen. Bár az aktív esetek száma napról napra mérséklődik, a kórházban ápoltak száma nem csökken jelentősen.
Hozzátette: a járványügyi helyzetet a védőoltások nagyszámú, rövid idő alatt történő beadásával lehet befolyásolni, fontos, hogy növekedjen a beoltottak száma. Közölte: eddig 292 627-en kapták meg az első adag vakcinát, és 113 570-en már a másodikat is.

Tájékoztatása szerint kedden kiszállították a kormányhivatalokba a Pfizer-vakcinát, amely onnan a háziorvosi körzetekbe is eljut, továbbá az AstraZeneca-vakcinával is elkezdhetik a háziorvosok a 18–59 éves krónikus betegek oltását. A Szputnyik V-vel egyelőre a budapesti oltópontokon praxisonként öt-öt ember beoltására nyílik lehetőség – tette hozzá.
Az országos tiszti főorvos köszönetet mondott a háziorvosok aktivitásáért, számítanak rájuk, mivel fontos szerepük van a megelőzésben.

Elmondta:

kedden Pfizer-oltóanyag érkezett Magyarországra, csütörtökre 45 600 adag AstraZeneca-vakcinát, illetve csütörtök-péntekre 21 600 adag Moderna-vakcinát várnak.

Müller Cecília hangsúlyozta: már folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, de még mindig nem áll rendelkezésre kellő mennyiség. Jelenleg a célcsoportokat próbálják minél gyorsabban immunizálni – mondta.
Arról is beszámolt: országos átlagban – kiemelten Budapest északi és déli területein, Győrben és Miskolcon – ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, és csak Békéscsabán, valamint Kecskeméten csökken.

Müller Cecília közölte:

azoknak, akik mindkét adag védőoltást megkapták, és a beadásukat követően eltelt a vakcina leiratában megszabott idő, már nem kell karanténba vonulniuk, ha egy beteg környezetében kontaktszemélynek minősülnek.

Az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap benyújtotta engedélyezésre a Szputnyik vakcinát az Európai Gyógyszerügynökséghez. Reményei szerint az oltóanyag gyorsan megkapja az engedélyt, hiszen a magyar vizsgálatok során látták, hogy „minden paraméter vonatkozásában megfelel a biztonságos és hatásos vakcina követelményeinek”.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kiemelte: jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, mindössze egy B típusú influenzatörzset tudtak kimutatni, ám a fertőzések száma messze a járványos küszöbérték alatt van. Ennek okát abban látja, hogy a higiénés szabályok betartásával nemcsak a koronavírus, hanem az összes cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen védekeznek.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy egy társasházban karanténban levő ember nem jelent veszélyt a többi lakóra, hiszen nem hagyhatja el a lakását, így nem tudja a közös terekben átadni a fertőzést. Azt mondta, reméli, hogy márciusban lesz már olyan nagy mennyiségben vakcina az országban, hogy mindenkinek – a nem krónikus betegeknek és a fiataloknak is – elérhetővé válhat az oltás.

Az autoimmun- vagy daganatos betegeket, mivel magas kockázati csoportba tartoznak, Müller Cecília szerint javasolt beoltani, de náluk egyénenként dönti el a kezelőorvos, hogy állapotuk alapján olthatók-e, és melyik vakcinával.


Az elmúlt héten országszerte több mint 10 ezer embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával a háziorvosi rendelőkben, az oltási kampány ezen a héten is folytatódik a körükben”

– mondta az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője szerdán a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Békássy Szabolcs közölte: az elmúlt héten a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozókat, a 82 év felettieket oltották be a háziorvosok, további 30 ezer embert pedig oltópontokra irányítottak, hogy ők is megkaphassák a vakcinát.

A védőoltási kampány a héten is folytatódik a háziorvosok körében, így 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat, további 2964 rendelőben pedig a Pfizer/BioNTech készítményével oltják be a legidősebbeket. Ezen a héten így már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcina beadásában – jelezte Békássy Szabolcs.

Hozzátette, Budapesten további 560 háziorvosi praxisban nyílik lehetőség arra, hogy öt-öt jelentkezőt oltópontra irányítsanak, ahol a Szputnyik oltóanyagot kapják meg. Ezzel összefüggésben

arra is felhívta az emberek figyelmét, hogy a tumultus és a fertőzésveszély elkerülése érdekében a megjelölt időpontra érkezzenek.

A kollégiumvezető beszélt arról is, hogy javasolták: a jövőben a háziorvosok minden hét elején kapják meg az oltásra újonnan jelentkezők adataival hétről hétre frissülő listát.

Békássy Szabolcs úgy vélekedett, hogy a járványgörbe most „nem a legkedvezőbben alakul”; az egyfajta „őrszemként” is működő háziorvosok két-három hetes csendesebb időszak után ismét nagyobb számban tapasztalnak koronavírus-fertőzést.

Továbbra is szükséges tehát a járványügyi szabályok betartása és a védőoltásokba vetett bizalom, ez utóbbi kapcsán pedig mindig hiteles forrásból, például a háziorvosoktól érdemes informálódni – mondta.


A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában”

– mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón szerdán.

Kiss Róbert alezredes közölte: 123 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 18-at figyelmeztettek, 40-en kaptak helyszíni bírságot, 65-öt feljelentettek.
Elmondta:

szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 9, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 34 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt eddig 24 298-szor intézkedtek a rendőrök.
A boltokra, vendéglátó- és szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri fellépésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg.
A január végétől hatályban levő, a vendéglátóhelyekre bevezetett szigorúbb szabályok megsértése miatt kedden nem kellett intézkedniük a rendőröknek – mondta Kiss Róbert.

Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek, közülük ketten a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta országszerte 36 202 emberrel szemben intézkedtek a szabályok megszegése miatt.
Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 83 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 11 483-szor intézkedtek.

Tegnap a rendőrök 8311 esetben ellenőrizték személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Kedden 3389 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 19 414-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1869-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Arra a kérdésre, érzékelhető-e az emberek türelmetlensége a járvánnyal összefüggő szabályok megsértése miatti rendőri intézkedések számában, az alezredes azt mondta: értékelésük szerint az emberek megértették, miért volt szükség a korlátozó intézkedések bevezetésére tavaly novemberben. Hozzátette, nincsenek kimagasló értékek a szabálysértések napi adataiban és a különböző szabálysértések között sem. Kiss Róbert megköszönte az emberek együttműködését és türelmét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére