Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Októberig járják az országot az egészségügyi szűrőbuszok

Ányos Miklós

2020.07.16. 08:08

Októberig járják majd az országot a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által közösen indított program szűrőbuszai – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programmal minden kiválasztott településen egységesen biztosítják az általános állapotfelmérésen, kardiológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálaton való részvételt, illetve a vastagbélszűrési egységcsomagot. A projekt 2020-ban is folytatódik, szerdán és csütörtökön a Pest megyei Tatárszentgyörgyön állomásozik négy szűrőbusz, illetve egy kormányablakbusz.

Ez a komplex szűrési program abban különbözik az egyéb szűrőprogramoktól, hogy együtt végeznek vizsgálatokat az adott megye egészségügyi szolgáltatójával, amely ha szükséges, berendeli magához további vizsgálatokra, illetve kezelésekre a pácienst. Az egyéb szűrőkampányok ezt nem biztosítják: ott, ha kiszűrnek valamilyen problémát, azzal az érintett vagy elmegy a háziorvosához, vagy nem – mondta Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos.

Azért fókuszálnak éppen ezekre a vizsgálatokra a kormányhatározatban nevesített 37 felzárkózó településen, mert a magyar lakosságra a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a legjellemzőbbek. A konkrét vizsgálatokról szólva közölte: valamennyi résztvevőnek a koleszterin- és vércukorszintmérésen felül EKG-t csinálnak, továbbá vizsgálják a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület meglétét is. Akiket pedig ezeken az alapvizsgálatokon kiemelnek, azoknak akár szívultrahangot is végeznek a helyszínen tevékenykedő kardiológus és neurológus szakemberek, de nőgyógyászati vizsgálat, illetve méhnyakrákszűrés is elérhető.

Surján Orsolya közölte: azért is szerencsés, hogy kormányablakbusz is jelen van, mert a résztvevők itt regisztrálni tudnak az ügyfélkapun, így meg tudják tekinteni az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe feltöltött vizsgálati adataikat.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére