Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy ok, amiért ne örülj, ha felvesznek az egyetemre: ilyenek az átlagos albérletárak

Pörge Béla

2018.07.25. 10:45

A nagyobb egyetemi városokban 100 ezer forint felett van az albérletek átlagára, a kollégiumok viszont jóval olcsóbbak.

Amint arról már írtunk korábban, szerdán, azaz ma este derülnek ki a felvételi ponthatárok, este nyolc után várhatóak a hivatalos pontszámok. Sokan nagyon örülnek majd, sokan szomorúak lesznek, ez már biztos. De mivel is jár, ha felvesznek?

A legjobb azoknak, akik a saját városukban jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, nekik jobb esetben nagy gondjuk nem lesz a lakhatással. Azonban azoknak, akik vidékről a fővárosba vagy másik vidéki nagyvárosba költöznének, vagy esetleg Budapestről mennének vidékre, szembesülniük kell egy igen kellemetlen kérdéssel.

Hol fogok lakni?

Kézenfekvő megoldás az albérlet, hiszen a kollégiumokba nem egyszerű bekerülni. A szomorú valóság azonban az, hogy brutálisan drágák az albérletek. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerdán az M1-en beszélt az albérletek átlagos költségeiről.

A szakember elmondása alapján Budapesten a panelek átlagos bérleti díja 130 ezer, a téglaépítésű lakásoké 150 ezer forint havonta. Ez az átlag, a belvárosban ennél is durvábbak az árak. Érdemes a jobb közlekedésű külső kerületekben próbálkozni, Óbudán, Újpesten vagy Újpalotán akár havi 100 ezer forint alatt is találni lakásokat, és a legtöbb egyetemre viszonylag gyorsan be lehet jutni. A dél-budai campusokra (BME, ELTE) akár Budafokról is viszonylag gyorsan be lehet járni, a XXII. kerület lakótelepei pedig szintén nem tartoznak a drágább környékek közé.

Vidéken sem sokkal jobb a helyzet. Balogh László szerint Győrben 109 ezer forintos, Kecskeméten 106 ezer forintos, Debrecenben pedig 100 ezer forintos átlagos albérletárakkal számolhatnak a kiadó lakást kereső fiatalok. Természetesen ezekben a városokban is érdemesebb a külső részeken keresgélni, igaz, a közlekedés már közel sem olyan jó, mint Budapesten, így nagyon körültekintőnek kell lenni.

A kollégiumok ennek a töredékébe kerülnek, havi 15-16 ezer forintos költségekkel elég számolni ez esetben. A kollégiumokba azonban nem egyszerű bekerülni, több feltételnek is meg kell felelni hozzá, ráadásul egy kollégiumban a körülmények sem olyanok, mint egy albérletben.

A drágább albérletek esetében nagy segítséget jelenthet, ha több fiatal összeáll, három-négy fő esetében az egy emberre jutó költségek már sokkal elviselhetőbbek. Kérdés persze, hogy mekkora kompromisszumot kell vállalni ezért.

A lényeg tehát, hogy a ponthatár még nem minden, ám természetesen ma este bulizzatok és ünnepeljetek, ha sikerült bekerülni oda, ahova szerettetek volna. Holnaptól meg keressetek albérletet, de okosan!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére