Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Offshore-lovagok állnak az Index mögött

888.hu

2016.06.02. 12:28

A legnagyobb magyar híroldalt, az Indexet is megcsapta az offshore szele. Egy szûkebb baráti, üzleti kör által alapított kiadóból az évek alatt szinte átláthatatlan nemzetközi adóoptimalizáló cégháló lett, amit mostanra off­shore-talanítottak - írja mai számában a Magyar Idõk.
Pontosítás: A 2016. június 2. napján portálunkon megjelent „Offshore-lovagok állnak az Index mögött” című cikkünket akként pontosítjuk, hogy Bodolai László ügyvéd, az Index jogi képviselője, kizárólag az Index tulajdonosai körében beállt változásokat jegyeztette be a magyar cégbíróságon, offshore cégek létrehozásában nem vett részt. Továbbá az Átlátszó.hu felügyelőbizottságában 2010 és 2012 között töltött be tisztséget, azt követően már nem.

Az Index mögötti ügyleteket az egyik leghírhedtebb ismert vállalkozás, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda is intézte.Négy offshore hullámot is átélt a portál, ezeket vesszük most sorra, hiszen a lap évekig volt offshore-hátterű. 

Az index.hu lefelejtette címlapjáról tulajdonosának offshore-cégeit
Az Index története

Az Index.hu Rt. 1999-ben 50 millió forintos törzstőkével indult, Kőrösi Ákos Zsolt és Szőllősi Gábor (összesen 75 százalék), Nyírő András, Gerényi Gábor, Uj Péter és Kéki Balázs (összesen 10 százalék) birtokolták a részvények legnagyobb hányadát, magánbefektetőként pedig egy tágabb baráti kör is beszállt, többek között Braun Róbert, aki később Medgyessy Péter miniszterelnök kommunikációs vezetője és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök stratégiai főtanácsadója lett.

Így indult az Indexes offshore hullám 

Az egyre sikeresebb internetes lap 2001-ben az internetes szférát romba döntő dotcom-válság idején nehéz pénzügyi helyzetbe került. Az Index a 2001-ben alapított Index.hu Informatikai Rt.-ben folytatta működését. Tulajdonosai között 2002-ben jelent meg először egy offshore cég, az amerikai Impro LLC Lexingtonból. 

2004- ben az Index fő tulajdonosa az egykori brókerből lett ingatlanmilliárdos, Nobilis Kristóf alapította Sydin­vest Rt. és egy ciprusi offshore cég, a Fleminghouse Investment Limited lett. 

A külföldön bejegyzett Fleminghouse kézbesítési megbízottja és egyik ügyvezetője ekkor a wallisos Bajnai Gordon, a későbbi miniszterelnök. A Fleminghouse 42 százalékos üzletrészt vásárolt, 9 százalék pedig egy másik ciprusi offshore cég, a Romnio Invest birtokába került.

Az offshore cégek bejegyzését akkoriban Bodolai László, az Index jogi képviselője intézte, aki jelenleg a magát az antikorrupció élharcosának tartó, korábban számos offshore hátterű céget leleplező Átlátszó.hu oknyomozó portál felügyelőbizottságának elnöke. Korábban Bodolai az Index felügyelő bizottságában is helyet kapott. Az offshore tulajdonosok váltakozását jól ismerhette a lap egyik alapítója, Uj Péter is, aki az Index.hu Informatikai Rt. igazgatóságának tagja volt 2012-ig.

Az Indexet kiadó társaság 2005. áprilisban a Sydinvest Rt. – 2007-től Közép-Európai Média Kiadó Zrt. (CEMP) – érdekeltségébe került. A CEMP az Index 90 százalékos tulajdonosává vált. A Sydinvestet Nobilis Kristóf 100 millió forint törzstőkével alapította még 2002. februárban. A cégnél 2007 novemberében tőkét emeltek, ekkor Nobilis 90 ezer darab részvénye mellé társnak Spéder Zoltán bankár-nagyvállalkozót vette be, aki 10 ezer darab részvényt jegyzett  - írja a lap. 

A panamai kapcsolat

Az offshore cégek következő hulláma 2008 elején érte el a portált. A Sey­chelle-szigeteken bejegyzett White­stone International Ltd. többségi befolyáshoz jutott.

A Whitestone 80 ezer darab CEMP-részvényre tett szert, Spéder és Nobilis birtokában 10-10 ezer részvény maradt. A Whitestone bejegyzését a panamai offshore-botrányban főszerepet játszó Mossack Fonseca ügyvédi iroda intézte, Genfben hitelesítették az adóoptimalizáló céget.

A White­stone ügyvezetője Rey Taylor volt, akinek a neve megtalálható a Panama-iratokban, s számos offshore cégben visel tisztséget napjainkig. Rey Taylor egy új-zélandi cég, az Orion Trust ügyvezetőjeként ajánlja most is szolgáltatásait. Igazgatótársa, aki szintén szignálta a levelet, a panamai illetőségű Giselle Ocampo nem más, mint a nemzetközi offshore-­botrányban is feltűnő Giselle Yajaira Ocampo Fonseca.
A szlovák szál

A negyedik offshore-hullám 2012 májusában érte el az Indexet, amikor a ciprusi Contina Services Ltd. a CEMP részvényeinek 24,5 százalékos birtokosa lett. Mellette ugyanekkora részesedést szerzett a Szlovákiában bejegyzett CEMP As. is. Spéder is növelte részesedését, 33 százalékra, ezzel meghatározó befolyásra tett szert, míg a Whitestone üzletrésze mindössze 18 százalékra olvadt.

Ekkor Nobilis már nincs a tulajdonosok között. Hogy ki állt akkor a White­stone mögött, nem ismert. Spéder azt nyilatkozta a panamai offshore-ügyeket Magyarországon megszellőztető Direkt36-nak, hogy nem ő volt a White­stone tulajdonosa.

A május 30-i közgyűlés dokumentumai szerint már csak Spéder és az ismeretlen tulajdonú szlovák CEMP volt az Index tulajdonosa.

(Magyar Idők)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére