Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Növelheti a terrorveszélyt az unió új határvédelmi javaslata

Csordás Bettina

2018.09.20. 11:00

Uniós csúcsot tartanak Salzburgban, ahol az egyik fontos téma az Európai Bizottság új határvédelmi javaslata. E szerint jelentõsen növelnék az uniós határõrség létszámát, de közben jogokat vennének el a külsõ határt eddig õrzõ tagállamoktól, például Magyarországtól is. Nemcsak a magyar kormánynak, de a görögöknek, az olaszoknak és a spanyoloknak sem tetszik a javaslat.

Annak idején, amikor Magyarország aláírta az Európai Unióba való csatlakozási szerződést, még szó sem volt bevándorlásról és arról, hogy kivennék a nemzetállamok kezéből a határőrzés feladatát"

– jelentette ki Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője, majd hozzátette, ez egy teljesen új dolog az EU részéről, amellyel most a tagállamok szembesülnek.

Az elképzelés az lenne, hogy a jelenlegi 1500 fős Frontex létszámát 10 ezerre növelnék. Ebből csak 3 ezer fő lenne a saját, úgynevezett „Frontex-zsoldos”, 7 ezer főt pedig a különböző tagállamoktól kölcsönöznének a tervek szerint – mondta a szakértő az M1-en.

Magyarország esetében erős határvédelemről lehet beszélni

Az általános munkarendnek megfelelően naponta 2500-3000 ember tudna szolgálatot teljesíteni a határokon, köztük osztódna el az operatív, a támogatói és a kitoloncolási feladatok elvégzése. Hozzátette, ez a szám azonban nagyon kevés lenne a határok megvédéséhez.

Magyarország tekintetében ennél sokkal erősebb határvédelemről lehet beszélni, sokkal magasabb a katonák, a rendőrök, valamint a határvadászok száma, a magyar-szerb és a magyar-román határvonalon egyaránt"

– hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy jelentős belbiztonsági kockázata lenne annak, ha az unió területén 10 ezer katonát vezényelnének a határokra, komoly terrorveszéllyel néznénk szembe.

Ha a Frontex bírálná el, hogy kit engednek be a tranzitzónák területére, az összeurópai biztonság lenne veszélyeztetve" 

– nyilatkozta Georg Spöttle.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére