Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: továbbra is számítunk a Népesedési Kerekasztal javaslataira

Ányos Miklós

2019.11.25. 18:40

A kormányzat továbbra is várja a Népesedési Kerekasztal javaslatait, mert a cél változatlan, a demográfiai helyzet javítása, a fiatalok gyermekvállalásának támogatása – mondta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a civil szervezet megalakulásának 10. évfordulóján.

Novák Katalin a Népesedési Kerekasztal alapítójáról elnevezett Kopp Mária Intézetben tartott konferencián elmondta, ez a szervezet volt az első, amelyik a népesedés ügyéről mint sorskérdésről beszélt, és párbeszédet, cselekvést és egy nemzeti minimum elfogadását sürgette. Kopp Mária orvos és férje, Skrabski Árpád szociológus, demográfus kutatásai, javaslatai és gondolatai ma is megkerülhetetlenek demográfiai kérdésekben. Ugyanaz a cél, amit ők megfogalmaztak a fiatalok által vágyott gyermekek megszületésének segítése, támogatása. A magyar fiatalok ma is ugyanúgy gyerekeket szeretnének és házasságban kívánnak élni, a kormány feladata ezért az, hogy az előttük álló akadályokat elmozdítsák.

A Népesedési Kerekasztalt még olyan időben alapították – két Gyurcsány-kormány után, a Bajnai-kormány idején –, amikorra teljesen szétverték a családtámogatási rendszert. Szerinte ennek a családellenes kormányzati időszaknak a legsúlyosabb következménye az volt, hogy a fiatalok elvesztették a jövőbe vetett hitüket, bizalmukat, márpedig a gyermekvállalásról szóló döntések életre szólóak. Ahogy 2010-ben a nemzeti kormány megalakulása idején, úgy most is inspirációt jelent a Népesedési Kerekasztal működése, és a kormány számít a további javaslataikra is. Megköszönte azt is, hogy nem szűntek meg kritikusnak lenni, amikor arra szükség van, nem hagyják őket elkényelmesedni, és arra is figyelmeztetik őket, hogy mindig van teendőjük.

Az államtitkár asszony a csaknem egy évtizedes kormányzati intézkedések eredményei közül kiemelte, hogy az elmúlt 40 évben a házasságkötések száma soha nem volt olyan magas, mint idén augusztusban.

A várható kormányzati feladatokról szólva azt mondta, a nem anyagi jellegű juttatások területén is előre kívánnak lépni, például a rugalmas munkavállalás elősegítésével, vagy hogy minél jobbak, biztonságosabbak legyenek a szülés, illetve a születés körülményei.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, korábbi szociálpolitikáért felelős államtitkár pedig azt mondta, hogy az elmúlt két kormányzati ciklus családpolitikai intézkedései mára megszokottá, természetessé váltak, pedig azok mostanra már 9 oldalnyi intézkedéssort tesznek ki. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kopp-Skrabski házaspár évtizedekkel korábban elvégzett kutatásai a mai napig érvényesek, például az, hogy a házasságban élők, valamint gyerekeik egészségesebbek lesznek.

Székely András, a Népesedési Kerekasztal koordinátora – felidézve Kopp Mária ma is érvényes gondolatát – arra hívta fel a figyelmet, hogy civil szervezetek, kormányzati szereplők, vállalkozók, egyházak és szakértők széles körű összefogása kell ahhoz, hogy a demográfiai helyzet javuljon és a kívánt gyerekek megszülessenek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére