Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Ez nem kiadás, hanem befektetés a jövőbe”

MTI

2020.07.18. 14:34

Novák Katalin a Magyar Hírlapnak adott interjút. „Amíg nemzeti kormánya lesz Magyarországnak, addig a családtámogatások fedezetét a kormány előteremti, a körük pedig bővülni fog, nem szűkülni” – mondta.

Novák Katalin elmondta, bízik benne, hogy egyre többen érzik a bőrükön azt a folyamatosan növekvő segítséget, amit az életükhöz, családalapításukhoz, gyereknevelésükhöz, nyugdíjas éveikhez nyújt a kormány.

Ma már magától értetődőnek tartjuk, hogy a családok támogatására egyre több pénz jut, pedig ez nem természetes, pláne most, a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek közepette.

Egy évtized alatt két és félszeresére emelkedett az az összeg, amit a családoknak tudunk adni. Ez nem kiadás, hanem befektetés a jövőbe

- hangsúlyozta.

A hatékony családpolitika az egyik legjobb befektetés

Csaknem hétszázmilliárd forinttal több forrás áll az Emmi rendelkezésére jövőre, amelyből nyugdíjakra háromszázhuszonhét, a családok támogatására hatvanhétmilliárd forinttal jut több. Elégedett ezekkel a számokkal? – Nem az a kérdés, hogy mi elégedettek vagyunk-e. Bízom benne, hogy egyre többen érzik a bőrükön azt a folyamatosan növekvő segítséget, amit az életükhöz, család-alapításukhoz, gyereknevelésükhöz, nyugdíjas éveikhez nyújtunk.

Arra a felvetésre, hogy eddig kétszázezer családot támogatott a kormány a családvédelmi akcióterv keretében, azt mondta, ha ott segítenek, ahol szükség van rá, akkor a fiatalok, a családok élnek a felkínált lehetőségekkel. Az elmúlt tíz év tapasztalata, hogy a magyar emberek ismerik és igénybe is veszik a családoknak nyújtott segítséget.

A kétszázezer család majdnem egymillió embert jelent. Például a babaváró támogatás esetében házaspárokról van szó, így a számot rögtön meg kell szorozni kettővel, a többi lehetőségnél pedig ez a szorzó inkább négy-öt – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy az idén eddig 43 ezer négygyermekes anya élt az élethosszig tartó személyijövedelem­adó-mentességgel, és ezzel nemcsak a kisgyermekeseket támogatják, hanem azokat a családokat is, ahol már kirepültek a gyerekek.

Novák Katalin szerint egyre többen mernek nagycsaládot alapítani, kezd újra divatba jönni a nagycsaládos lét, és az őket övező tisztelet is növekszik.

A nagyszülői gyed lehetőségének is örülnek a családok – tette hozzá az államtitkár –, az utóbbi hónapokat azonban beárnyékolta a koronavírus-járvány, így kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel, mint ahányan eredetileg tervezték. Átmenetileg könnyítettek is a szabályozáson – fűzte hozzá.

Kiemelte, július elsejétől azok, akik cseden, gyeden vagy gyesen vannak, ingyenes nyelvvizsgát, KRESZ-tanfolyamot és -vizsgát tehetnek. „Ebben a nehéz időszakban szeretnénk, ha a nyugdíjasok is éreznék, hogy nem kell összébb húzniuk a nadrágszíjat, ezért a tizenharmadik havi nyugdíjat négy lépésben visszaépítjük jövő év elejétől. Korszakhatárnak érzem, hogy jövő júliustól az a dolgozó nő, aki gyermeket vállal, a szülést követő fél évben többet fog keresni, mint a szülést megelőzően, vagy mintha nem vállalt volna gyermeket. Ilyen sincs máshol a világon. Szeretnénk anyagi és erkölcsi értelemben is minél inkább megbecsülni azt, aki felelősen vállal gyermeket” – fogalmazott Novák Katalin.

Elmondta azt is, a magyar emberek majdnem háromnegyede úgy gondolja, hogy a családvédelmi akcióterv segíti a demográfiai folyamatok pozitív irányba elmozdulását.

„Gondoljunk csak bele: ezerhétszázzal több családot ért a gyermekáldás öröme. És azt se felejtsük el, hogy csökkent a válások száma, amely hatvan éve nem volt ilyen alacsony, és mérséklődött a terhességmegszakítások száma, a természetes fogyás mértéke is. Ezek a tendenciák cáfolják azokat a huhogókat, akik évek óta hangoztatják: a demográfiai folyamatokat nem lehet befolyásolni, nem lehet jó irányba fordítani. Egyben azt is igazolják, hogy a hatékony családpolitika az egyik legjobb befektetés” – hangsúlyozta.

Az interjúban szó esett a meddőségi kezelésekről is, a témában az államtitkár azt közölte, Magyarországon minden hetedik, mintegy százötvenezer párt érintenek meddőségi problémák, fontos, hogy ezeket időben felismerjék, és tudják orvosolni.

Ehhez az állam minden rendelkezésre álló segítséget igyekszik megadni, ezért növelték az állam felelősségét ezen a területen: csökkentették a beavatkozások árát, javították a hozzáférést.

A koronavírus-járvány a meddőségi kezeléseket is megnehezítette, talán mostanában térhet vissza az élet ezen a területen is a normális kerékvágásba. Ezzel együtt sokan jelzik, hogy a meddőségi kezelések ingyenessége komoly segítség azoknak, akik már lemondtak a gyermekáldásról anyagi okok miatt – fűzte hozzá.

A koronavírus-járvány kezeléséről azt mondta, az egyik fontos tanulság az, hogy folyamatosan figyelni kell, állandó készenléti állapotban kell lenni.

„A receptek már megvannak, amelyek az eddigi tapasztalatok szerint működtek Magyarországon. Ezeket a recepteket kell elővennünk, ha megérkezne a második hullám. Igaz, egy jól bevált recepten is mindig lehet javítani, sőt kell is. Egy biztos, mindent megteszünk, hogy a magyar családokat biztonságban tudjuk” – olvasható az interjúban.

(Fotó: Magyar Hírlap / Hegedüs Róbert)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése

Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése: az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Láng Zsolt Karácsonynak: Mi ez ha nem megint a totális alkalmatlanság?

Tarthatatlan, hogy Zugló és a XV. kerület közötti Csömöri úti felüljáró talán 2021 decemberében készül el – fejtette ki Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője kedden Budapesten a felüljárónál tartott sajtótájékoztatón.

Megalakult a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség

Az adatvagyon-gazdálkodásban a magyar kormány a világ élvonalához csatlakozik a közelmúltban megalakult Nemzeti Adatvagyon Ügynökség létrehozásával – nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára az Infotér konferencián tartott sajtótájékoztatón.

Fertőtlenítésre hivatkozó házaló csalókról számolt be kedden az operatív törzs

Fertőtlenítésre hivatkozó házaló csalókról számolt be kedden az operatív törzs

Fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehérbe öltözött ismeretlenek lakóházakba bejutni – figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy ilyen tevékenységről az önkormányzat előzetes értesítést küld.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére