Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: a csok beváltotta a hozzá fûzött reményeket

Horváth Tamás

2019.04.27. 13:02

A család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár komoly eredménynek tartja, hogy eddig közel félmillió ember otthonteremtésében sikerült segíteni.

Mint arról tegnap mi is beszámoltunk, átlépte a százezret a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) támogatott családok száma. Az eddig közel félmillió magyar ember otthonteremtését segítő intézkedés kapcsán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

A fideszes politikus újságírói kérdésre elmondta, hogy a csok beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és példa arra, hogy a gazdaságpolitikai és családtámogatási célokat jól lehet ötvözni, hiszen a csok nemcsak az otthonteremtésben segít, de az építőipart és a gazdaságot is élénkíti.

Visszatérő kritika a magyarországi ellenzék részéről, hogy a csokot a jómódúaknak találta ki  a magyar kormány. Novák Katalin szerint ez nem így van:

A csok a munkavégzéssel és a családalapítással van összefüggésben, hiszen komoly feltétele az igénylésnek, hogy munkaviszonnyal rendelkezzenek a támogatottak és gyermeket tervezzenek vagy neveljenek. A munkát elvárni egy olyan országban, ahol három és fél százalékos a munkanélküliség, szerintem nem túlzás.”

Az államtitkár azzal is alátámasztotta a csok népszerűségét, hogy a lakástranzakcióknál ma már többször veszik igénybe a kedvezményt, mint nem.

Novák Katalin ismertette, hogy a csokon keresztül eddig 300 milliárd forint támogatást kaptak a magyar családok, a kapcsolódó hitel révén pedig további 150 milliárd forintot fordított a magyar kormány az otthonteremtésre.

A jövő évre tervezett összeg 250 mil­liárd körül várható, és ez egy felülről nyitott keret, minden jogosult meg fogja kapni a csokot, aki igényli. Nem fog elfogyni a pénz”

– tette hozzá.

Hamarosan további családtámogatási lehetőségekkel színesedik a paletta, ezekről Novák Katalin elmondta:

Július 1-jétől használt ingatlanra is fel lehet venni a csokhoz kapcsolódó, garantáltan három százalék alatti, kedvezményes kamatozású kölcsönt, ugyanakkora összeggel, mint az új építésűeknél. Szintén jelentős segítséget nyújthat a babaváró támogatás, amely szabadon felhasználható 10 millió forintot biztosít a fiataloknak. Ez kamatmentes kölcsönnek indul, de akár teljes egészében vissza nem fizetendő támogatássá is válhat."

Az államtitkár a közelgő európai parlamenti választások kapcsán is kifejtette véleményét a Magyar Nemzetnek. Novák Katalin szerint minden európai polgár számára fontos a saját és családja fizikai, egzisztenciális, valamint lelki biztonsága.

Ezért nem szabad a szőnyeg alá söpörni a migrációs fenyegetést sem. Ez egy valós fenyegetés, ami folyamatosan dörömböl Európa és Magyarország kapuján. Nekünk eddig sikerült kint tartani ezt a veszélyt, de erősen az ajtónak kell vetnünk a vállunkat, hogy ne tudják benyomni”

– húzta alá, majd hozzátette, hogy az európai kontinens jövője veszélyben van, meg kell akadályozni, hogy az Európai Unió egy identitásnélküli olvasztótégellyé váljon.

A Manfred Weber néppárti csúcsjelölt programját firtató kérdésre Novák Katalin egyértelművé tette, hogy minden elképzelés rendkívül veszélyes, amely az  egyenrangú nemzetállamok együttműködésén alapuló koncepció megváltoztatására irányul.

Függetlenül attól, hogy egy országnak mekkora gazdasági súlya van vagy hányan lakják, egyenrangú félként, nemzetállamként kell szerepelnie az Európai Unióban. Minden, ami ezt gyengíti, káros”

– hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére