Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam segítségére

888 - Mandiner

2020.09.23. 21:35

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban.

Novák Katalin a kinevezése kapcsán elmondta: a cél a családok képviseletének további erősítése volt, amire talán most még nagyobb szükség van, mint korábban, és példa nélkülinek nevezte Magyarország történetében, hogy a családoknak önálló miniszteri képviseletük legyen a kormányban.

A koronavírus-járványra is utalva hangsúlyozta, hogy a családalapítás alapvetően bizalmi kérdés, ezért ha gyermekeknek életet adó párok nem mernek bízni a jövőben, akkor sokkal nehezebben hozzák meg ezt a döntést felelős módon. Éppen ezért – folytatta – ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ezt a bizalmat segítsünk megőrizni.

Novák Katalin azt mondta, „a 2010 előtti politika miatt a jövőbe, illetve az államba vetett állampolgári bizalom megrendült”, és azóta is dolgozunk annak helyreállításán. Egyúttal fontosnak nevezte, hogy a most családalapítás előtt álló fiatalok tudják, számíthatnak az állam s azon keresztül a többi magyar ember segítségére. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a családtámogatási rendszer eredményeivel, az otthonteremtéssel, a házasságkötések számának alakulásával, a gyermekvállalással, a demográfiai adatokkal, Novák Katalin úgy válaszolt: folyton azt látja, hogy mennyi feladat áll még előttük, mit lehetne, kellene még jobban csinálni.

Azt bátran ki meri jelenteni, hogy az elmúlt tíz év családközpontú kormányzásának eredményei látszanak. A házasságkötések száma idén több mint 70 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt. Ez év első hét hónapjában – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt rengetegen halasztották el a lakodalmat – több házasságot kötöttek, mint tavaly ugyanebben az időszakban – mondta a leendő miniszter.

Idén július végéig mintegy 2500-zal több gyerek született, mint az előző évben ilyenkor – emelte ki Novák Katalin, aki ezt óriási eredménynek nevezte, „mert 40 éve folyamatosan fogy a népesség, egyre kevesebb a fiatal”.

Van egy fordulat tehát, amiben akár egy megtorpanást is jelenthetne a járványhelyzet, de mi ezt igyekszünk elkerülni”

– összegzett, majd kérdésre válaszolva leszögezte: az állam csak akkor nem tudja folytatni a családtámogatási rendszer további, tervezett elemeinek bevezetését, „ha nem polgári kormánya lesz az országnak”.

Arra a felvetésre, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt javasolta, 0 százalékos kamatozású hitellel segítsék az új „zöldotthonok” építését és vásárlását, Novák Katalin úgy reagált, hogy ez a javaslat a családtámogatási tervekhez is kapcsolódik. „Ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai.”

Beszámolt arról is, hogy terveik között a régi családtámogatási konstrukciók átdolgozásai és teljesen új elemek egyaránt szerepelnek. Alapelvnek nevezte továbbá, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult, mert – mint mondta – sokan most sem tudják, milyen lehetőségeik vannak.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy ma egy fiatal házaspár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, részben célzottan otthonteremtésre: 10 millió forintos babaváró támogatás, 10 millió forintos csok, illetve 5 millió forint, amit a második és harmadik gyermek vállalása esetén a hiteltörlesztésből levonnak. Ehhez jön még a 15 millió forintos, kedvezményes kamatozású kölcsön, amelyet hosszú távon, részletekben kell visszafizetni.

Ezzel gyakorlatilag egy fiatal házaspár úgy tudja elkezdeni a közös életet, hogy nem arról fog szólni a következő húsz évük, hogy egy önálló otthonért dolgozzanak”

– hangsúlyozta, majd arról beszélt: „ez a generáció kap egy esélyt arra, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, függetlenül attól, ki mit hozott otthonról”. Ez egy soha nem látott lehetőség.

Novák Katalin ugyanakkor határozottan visszautasította azt a vádat, miszerint a magyar családtámogatások célzottan a gazdagabb rétegek megsegítésére irányulnak. Példaként említette, hogy a babaváró támogatást a kedvező törlesztőrészlete miatt az alacsony jövedelmű családok is igénybe tudják venni. A csokból sincsenek kizárva az alacsonyabb jövedelműek, ott ráadásul nemcsak kölcsön van, hanem egy vissza nem fizetendő támogatási rész is, amely akár tízmillió forint is lehet.

Szólt továbbá a családi adókedvezmények járulékokra való kiterjesztéséről, az ingyenes tankönyvellátásról, az ingyenes étkeztetésről és az Erzsébet-táborokról, megjegyezve, hogy az egyszülős családok is élhetnek a lehetőségekkel, és élnek is.

Novák Katalin úgy fogalmazott: egy dologról nem tudnak lemondani, arról, hogy munkához kössék a támogatást.

A 2018-as nemzeti konzultációban a válaszadók 98 százaléka egyetértett azzal, hogy a családtámogatásokat össze kell kötni a munkával, nem ingyenpénzt kell adni”

– indokolt a kormánypárti politikus. Kiemelte, hogy a családtámogatási rendszerrel párhuzamosan szükség van erős szociálpolitikára, amely kifejezetten a szegényebb rétegeket célozza meg, és a mélyszegénységben élőknek segít a felemelkedésben.

A miniszter jelezte, hogy a fiatalokért felelős helyettes államtitkárság és ezzel a fiatalokra vonatkozó feladatok a jövőben is náluk maradnak. Kitért arra is, hogy miniszteri munkáját két államtitkár fogja segíteni: a parlamenti ügyekért felelős Zsigó Róbert és a koordinációért felelős Ekler Gergely, jelenlegi kabinetfőnöke.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére