Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam segítségére

888 - Mandiner

2020.09.23. 21:35

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban.

Novák Katalin a kinevezése kapcsán elmondta: a cél a családok képviseletének további erősítése volt, amire talán most még nagyobb szükség van, mint korábban, és példa nélkülinek nevezte Magyarország történetében, hogy a családoknak önálló miniszteri képviseletük legyen a kormányban.

A koronavírus-járványra is utalva hangsúlyozta, hogy a családalapítás alapvetően bizalmi kérdés, ezért ha gyermekeknek életet adó párok nem mernek bízni a jövőben, akkor sokkal nehezebben hozzák meg ezt a döntést felelős módon. Éppen ezért – folytatta – ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ezt a bizalmat segítsünk megőrizni.

Novák Katalin azt mondta, „a 2010 előtti politika miatt a jövőbe, illetve az államba vetett állampolgári bizalom megrendült”, és azóta is dolgozunk annak helyreállításán. Egyúttal fontosnak nevezte, hogy a most családalapítás előtt álló fiatalok tudják, számíthatnak az állam s azon keresztül a többi magyar ember segítségére. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a családtámogatási rendszer eredményeivel, az otthonteremtéssel, a házasságkötések számának alakulásával, a gyermekvállalással, a demográfiai adatokkal, Novák Katalin úgy válaszolt: folyton azt látja, hogy mennyi feladat áll még előttük, mit lehetne, kellene még jobban csinálni.

Azt bátran ki meri jelenteni, hogy az elmúlt tíz év családközpontú kormányzásának eredményei látszanak. A házasságkötések száma idén több mint 70 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt. Ez év első hét hónapjában – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt rengetegen halasztották el a lakodalmat – több házasságot kötöttek, mint tavaly ugyanebben az időszakban – mondta a leendő miniszter.

Idén július végéig mintegy 2500-zal több gyerek született, mint az előző évben ilyenkor – emelte ki Novák Katalin, aki ezt óriási eredménynek nevezte, „mert 40 éve folyamatosan fogy a népesség, egyre kevesebb a fiatal”.

Van egy fordulat tehát, amiben akár egy megtorpanást is jelenthetne a járványhelyzet, de mi ezt igyekszünk elkerülni”

– összegzett, majd kérdésre válaszolva leszögezte: az állam csak akkor nem tudja folytatni a családtámogatási rendszer további, tervezett elemeinek bevezetését, „ha nem polgári kormánya lesz az országnak”.

Arra a felvetésre, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt javasolta, 0 százalékos kamatozású hitellel segítsék az új „zöldotthonok” építését és vásárlását, Novák Katalin úgy reagált, hogy ez a javaslat a családtámogatási tervekhez is kapcsolódik. „Ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai.”

Beszámolt arról is, hogy terveik között a régi családtámogatási konstrukciók átdolgozásai és teljesen új elemek egyaránt szerepelnek. Alapelvnek nevezte továbbá, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult, mert – mint mondta – sokan most sem tudják, milyen lehetőségeik vannak.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy ma egy fiatal házaspár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, részben célzottan otthonteremtésre: 10 millió forintos babaváró támogatás, 10 millió forintos csok, illetve 5 millió forint, amit a második és harmadik gyermek vállalása esetén a hiteltörlesztésből levonnak. Ehhez jön még a 15 millió forintos, kedvezményes kamatozású kölcsön, amelyet hosszú távon, részletekben kell visszafizetni.

Ezzel gyakorlatilag egy fiatal házaspár úgy tudja elkezdeni a közös életet, hogy nem arról fog szólni a következő húsz évük, hogy egy önálló otthonért dolgozzanak”

– hangsúlyozta, majd arról beszélt: „ez a generáció kap egy esélyt arra, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, függetlenül attól, ki mit hozott otthonról”. Ez egy soha nem látott lehetőség.

Novák Katalin ugyanakkor határozottan visszautasította azt a vádat, miszerint a magyar családtámogatások célzottan a gazdagabb rétegek megsegítésére irányulnak. Példaként említette, hogy a babaváró támogatást a kedvező törlesztőrészlete miatt az alacsony jövedelmű családok is igénybe tudják venni. A csokból sincsenek kizárva az alacsonyabb jövedelműek, ott ráadásul nemcsak kölcsön van, hanem egy vissza nem fizetendő támogatási rész is, amely akár tízmillió forint is lehet.

Szólt továbbá a családi adókedvezmények járulékokra való kiterjesztéséről, az ingyenes tankönyvellátásról, az ingyenes étkeztetésről és az Erzsébet-táborokról, megjegyezve, hogy az egyszülős családok is élhetnek a lehetőségekkel, és élnek is.

Novák Katalin úgy fogalmazott: egy dologról nem tudnak lemondani, arról, hogy munkához kössék a támogatást.

A 2018-as nemzeti konzultációban a válaszadók 98 százaléka egyetértett azzal, hogy a családtámogatásokat össze kell kötni a munkával, nem ingyenpénzt kell adni”

– indokolt a kormánypárti politikus. Kiemelte, hogy a családtámogatási rendszerrel párhuzamosan szükség van erős szociálpolitikára, amely kifejezetten a szegényebb rétegeket célozza meg, és a mélyszegénységben élőknek segít a felemelkedésben.

A miniszter jelezte, hogy a fiatalokért felelős helyettes államtitkárság és ezzel a fiatalokra vonatkozó feladatok a jövőben is náluk maradnak. Kitért arra is, hogy miniszteri munkáját két államtitkár fogja segíteni: a parlamenti ügyekért felelős Zsigó Róbert és a koordinációért felelős Ekler Gergely, jelenlegi kabinetfőnöke.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Újabb bravúrra készül az elmúlt években ténylegesen hihetetlen és sikeres történetet író magyar labdarúgó-válogatott. Hétfőn este a Puskás Arénában csak egy aprócska pontot kell szerezni Olaszország ellen ahhoz, hogy a csapat bejusson a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Persze az sem lenne nagy baj, ha az angolok és a németek után az olaszok skalpját is megszereznénk.

Fidesz-győzelem a miskolci időközi választáson

Időközi választást tartottak vasárnap Miskolc 3-as számú egyéni önkormányzati választókerületében. A választáson óriási fölénnyel, a szavazatok 56,24%-nak megszerzésével a Fidesz-KDNP jelöltje, Barta Gábor nyert.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére