Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nőhet a felújítandó ingatlanok iránti kereslet az állami lakásfelújítási program hatására

MTI - 888.hu

2020.11.18. 09:53

A felújítandó lakások iránti kereslet fokozódására lehet számítani az ősszel bejelentett állami lakásfelújítási program hatására – állapította meg az ingatlan.com hirdetési portál elemzésében, amelyet szerdán közölt az MTI-vel.

 

A program emellett a lakásállomány minőségének javulását is eredményezheti

az ingatlan.com szerint.

A több mint 200 ezer lakáshirdetés adatain alapuló elemzés szerint november közepén országszerte több mint 25 ezer felújítandó lakást hirdettek eladásra, ami a teljes kínálat negyedét tette ki. Az eladó lakások és házak 39 százalékáról az ingatlan.com-on hirdető tulajdonosok úgy nyilatkoztak, hogy azok felújítottak vagy újszerűek.

A ingatlanhirdető elemzése szerint 2020 augusztusa és szeptembere között

az összes érdeklődés 22 százaléka érkezett eladó felújítandó ingatlanra,

a felújítottak és újszerűek iránti kereslet az összes érdeklődés 32 százalékát tette ki.

A felújítandó lakóingatlanoknál jóval drágábban hirdetik a felújítottakat, a fővárosban 30 százalékos az árkülönbség az utóbbiak javára, a megyeszékhelyen pedig 42 százalék a differencia – mutat rá az ingatlanhirdetési portál.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben kiemelte, az utóbbi években a felújítandó lakások kevésbé voltak kapósak, a vásárlók inkább korszerűsített lakást vettek drágábban, ahelyett hogy végigvittek volna egy ilyen beruházást. Ezért

várható a korszerűsítésre váró lakások iránti kereslet fokozódása a program elindulása után”.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővárosi felújítandó lakások átlagos négyzetméterára novemberben 621 ezer forint volt, míg a normál állapotú lakások esetében 681 ezer, a felújítottaknál pedig 810 ezer forintra rúgott.

A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál a négyzetméterárak középértéke 299 ezer forint volt, szemben a felújítottakra jellemző 426 ezer forintos árral, utóbbiakat tehát másfélszer többre értékelik az eladók, mint a korszerűsítésre váró ingatlanokat.

Balogh László a közleményben elmondta, hogy

egy-egy korszerűsítés megtérülő beruházás lehet, főleg az állami támogatással”.

Az állami lakásfelújítási program pontos részletei még nem ismertek, az eddigi kormányzati bejelentések alapján az biztos, hogy 2021 januárjában indul. A legalább egy 25 évnél fiatalabb gyermeket nevelők kérhetik a felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként. Az érintettek igénylését harminc napon belül elbírálják, a támogatott lakásberuházások keretében pedig energetikai korszerűsítést, konyha- vagy fürdőszoba-felújítást is meg lehet valósítani.

A részletszabályok rövidesen megjelennek, akkor konkrétabban lehet látni, hogy milyen lakáspiaci hatásokat eredményez a program – írja közleményében az ingatlan.com.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére