Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi: Európa egységes még soha, sikeres pedig már régóta nem volt

Bertha László

2018.04.20. 22:59

Emmanuel Macron egy olyan programmal lett Franciaország köztársasági elnöke, amely szerint egy "egységes, sikeres Európát akar", erre azonban kevés esély mutatkozik - jelentette ki Nógrádi György.

A szakértő szerint a történelem során Európa egységes még soha, sikeres pedig már régóta nem volt. Nógrádi György a Kossuth Rádió műsorában emlékeztetett, hogy a Brexit révén új helyzet állt elő, majd úgy folytatta, a történelemben az európai háborúk felét Franciaország viselte.

Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben Macron „pénzért ment el Berlinbe”, hogy egy elképzelése szerinti új Európát hozhasson létre.

Egy olyan Európát, ahol az eurózónának külön parlamentje és pénzügyminisztere, valamint külön költségvetése van”

 – tette hozzá.

A szakértő úgy véli, ez az elképzelés Németország számára nem elfogadható a valóságban. A tárgyalások során odáig jutottak, hogy az Európai Unió következő, júniusi csúcsértekezlete előtt kompromisszumot kell kötni.

Nógrádi emlékeztetett, hogy a német–francia kapcsolatokban a második világháborúval lezárult az „ősellenségkorszak”. Amíg Németország megosztott volt, addig az NSZK fővárosáé, Bonné volt a gazdasági vezető, Párizsé pedig a politikai, katonai vezető szerep.

Nógrádi György elmondta, hogy Merkel egy rendkívül meggyengült kancellár lett, a valóságban 171 napig nem volt kormánya Németországnak. A jelenlegi kormány három pártból áll, Olaf Scholz alkancellár a pénzügyminiszter, aki Hamburg polgármestere, azonban Hamburg a legeladósodottabb német tartomány. A belügyminiszter az a Horst Seehofer, aki a bajor miniszterelnök volt eddig, és mindenben ellentmondott Merkelnek a migrációs kérdés kapcsán – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Merkel pozíciói behatárolódtak, ez jellemezte a csúcsot”

– hangsúlyozta.

Ennek ellenére mindkét fél sikerként fogja kommunikálni az eseményeket, a valóságban azonban olyan áttörés, amire főleg a franciák számítottak, nem következett be – tette hozzá Nógrádi György.

Európa vezető hatalma továbbra is Németország, amit Párizsnak tudomásul kell vennie, ez azonban nem fér bele Macron elképzeléseibe”

– fűzte hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére