Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindkét influenza elleni védőoltás biztonságos

888

2020.10.21. 13:50

Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi–téli időszak kedvez a felső légúti megbetegedéseknek, amelyek közül az influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. Mint mondta, az influenza súlyos fertőző betegség, károsítja a légutak nyálkahártyáját, utat nyitva a bakteriális felülfertőződésnek.

Kiemelte, az influenza ellen van védőoltás, az Egészségügyi Világszervezet minden évben meghatározza, hogy az adott szezonban mely influenzavírus-törzsek ellen nyújt védelmet az oltás. A háromkomponensű oltóanyag két A és egy B, a négykomponensű ezek mellett még egy B vírustörzset tartalmaz.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, hogy mind a három-, mind a négykomponensű influenza elleni védőoltás hatékony és biztonságos védelmet nyújt a vírus ellen. Hozzátette: a kormány évek óta ingyenesen biztosítja a védőoltást a 65 év felettieknek és a kockázati csoportba tartozóknak, azonban idén mindenki ingyen hozzájuthat a vakcinához a háziorvosán keresztül.

A szakember beszélt arról is, hogy 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, 176 osztálynál és 17 iskolánál digitális tanrend van érvényben. Huszonöt kórházban 2023 embert kezelnek koronavírussal, 201-en vannak lélegeztetőgépen. Tegnap 48 idős, krónikus beteg halt meg a fertőzéssel összefüggésben. Tizennégy gyerek is kórházban van a vírus miatt, azonban intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre egyikük sem szorul.

Az 1259 elhunyt hat százalékánál nem találtak krónikus vagy alapbetegséget a fertőzés igazolásakor.
Galgóczi hangsúlyozta: a koronavírus okozta haláleseteket is magában foglaló statisztikai adat nem haladja meg az elmúlt tíz év hasonló időszakaiban regisztrált mértéket.

Az osztályvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy az összes fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére