Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nézőpont Intézet: A baloldal nem kormányzóképes

888.hu

2021.03.29. 12:00

Két és félszer többen tartják kormányképesnek és munkahely-teremtésre képesnek a jelenlegi kormánypártokat, mint a baloldali közös listát – derül ki a Nézőpont Intézet, Magyar Nemzet számára készített országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Az egyes pártok imázsa nagyon fontos a választóik mozgósítása szempontjából, mivel a 2022-ben esedékes országgyűlési választások egyben miniszterelnök és kormányválasztások is, az országvezetés képessége kulcskérdése lesz a kampánynak.

A Nézőpont Intézet felmérésében többek között erre a kérdésre is keresték a választ.

A magyarok több mint a fele tartja kormányképesnek a Fidesz-KDNP-t,

de csak ötödük gondolja ezt az ellenzéki pártok szövetségéről. A válaszadók 49 százaléka szerint képes a jelenlegi kormány munkahelyeket teremteni, ez az ellenzék részéről mindössze 20 százalék.

A magukat kormányellenesnek mondó szavazók is kritikusak az ellenzékkel szemben: 39 százalékuk véli a baloldalt kormányképesnek,

kevesebb mint egyharmaduk a munkahelyteremtésre alkalmasnak.

A baloldal és nemzetközi szövetségesei sokszor a kormánypártok szemére vetik, hogy azok nem tisztelik eléggé a demokráciát. A magyarok nagyobb arányban hiszik azt, hogy

a Fidesz-KDNP (38 százalék) elkötelezettebb a demokrácia mellett, mint az ellenzéki szövetség (33 százalék).

Ezenkívül a cigányság helyzetének javítására is alkalmasabbnak tartják a jelenlegi kormányt (32 százalék), mint az összefogást (13 százalék).

Ha az ellenzék járványügyi vagy gazdasági válságkezeléséről nem hiszik el a saját potenciális választóik sem, hogy jobb lenne, mint a hivatalban lévő kormányé,

a kihívó versenyhátrányból indul.
A közvélemény-kutatás 2021. március 16-17. között, 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az EU véglegesítette az orosz finomított kőolajtermékek vasárnaptól érvényes árplafonját

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa szombaton az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére