Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nézőpont: a kormányellenesek is támogatják a kabinet intézkedéseit

888.hu

2020.03.17. 17:10

A legveszélyeztetettebb idős korosztály a legelégedettebb a magyar kormány koronavírus elleni fellépésével.
Az intézkedést széles társadalmi konszenzus övezi: a magyarok 85 százaléka egyetért a bevezetésével,

s csak 9 százaléka gondolja azt, hogy ez inkább rossz döntés volt – közölte a Nézőpont Intézet kedden az MTI-vel legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve.

A koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel a válaszadók 70 százaléka elégedett, a legveszélyeztetettebb, 60 év fölötti korcsoportban még ennél is magasabb, 77 százalékos a kormányzati lépések támogatottsága.

Megjegyezték, hogy

a magukat kormánykritikusnak mondók 43 százaléka is elégedett a kabinet döntéseivel

(49 százalékuk nem).

A magyarok 69 százaléka az intézkedések szigorúságával is elégedett, 22 százaléka viszont a március 12-ig meghozottaknál is szigorúbb lépéseket vár. Ez még a digitális oktatás bevezetését nem tartalmazta. Így az azóta bevezetett további szigorítások mögött feltételezhető, hogy a mértnél is nagyobb támogatás áll – jelezték.

A felmérés szerint a legnagyobb egyetértés az Olaszországból és Délkelet-Ázsiából való beutazás tiltása mögött alakult ki. A magyarok 95 százaléka egyetért ezzel, de az innen hazatérő magyarok automatikus otthoni karanténjának elrendelését is a megkérdezettek 90 százaléka üdvözölte. A legkevésbé az osztálykirándulások betiltását, az államilag támogatott külföldi nyelvtanulás felfüggesztését és az okirat lejárati határidejének meghosszabbítását támogatták a megkérdezettek, de még ebben is a 77 százalék egyetértett.

„Kijelenthető, hogy a veszélyhelyzetben eltűnt a magyarok híres-neves széthúzása„

– állapította meg a Nézőpont.

Az intézet szerint biztos, hogy a világjárványnak a belpolitikára is lesz hatása.

„Aki nem érti meg, hogy egy vírus elleni háborúban a politikai együttműködésnek és nem a normál állapotban megszokott csatározásnak vagy a másikkal szembeni bizalmatlanságkeltésnek van ideje, könnyen politikai vesztese lehet a történéseknek”

– állapították meg.

Kiemelték, az ellenzéki szavazótábor megosztottsága a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban az ellenzéki vezetők számára figyelmeztető jel. A pártpreferenciák megoszlása március idusán változatlan január óta. A kormánypárti szövetségre az aktív szavazók 51 százaléka szavazna, a Momentum 13, a DK és a Jobbik 10-10, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 5, az MSZP 4 (a Párbeszéddel együtt 5), az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll az aktív szavazók körében.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása március 12. és 14. között, 1000 ember telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék – közölték módszerükről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szabotázs? Szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2-n

Szabotázs? Szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2-n

A „súlyos balesettől” való félelem miatt tilalmi zónát hoztak létre a dán vizeken.

Öt év letöltendőt kapott kémkedésért Kovács Béla

Öt év letöltendőt kapott kémkedésért Kovács Béla

A Kúria kimondta az ítéletet a Jobbikban csak KGBélaként emlegett politikusra.

Még az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás

Varga Judit igazságügyi miniszter expozéjában arról beszélt, hogy szeptember 18-án lezárult egy több hónapos, nehéz, ám rendkívül konstruktív egyeztetési folyamat a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A bizottság megállapította, hogy a kabinet által benyújtott 17 intézkedési javaslat megfelelően fogja orvosolni azokat az aggályokat, amelyek miatt a kondicionalitási eljárást megindították.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére