Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németh Zsolt: aggasztó tendenciák jelentek meg Ukrajnában

Bertha László

2017.01.25. 20:58

A nyelvtörvény szabályozásának elfogadása során is biztosítania kell Ukrajnának azokat a nyelvhasználati garanciákat, melyekkel a nemzeti kisebbségek jelenleg rendelkeznek - jelentette ki Németh Zsolt.
STRASBOURG, 20:58

A nyelvtörvény szabályozásának elfogadása során is biztosítania kell Ukrajnának azokat a nyelvhasználati garanciákat, melyekkel a nemzeti kisebbségek jelenleg rendelkeznek – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Ukrajnáról folytatott vitáját követően a politikus az MTI-nek adott interjút. Német Zsolt hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások alapján a decentralizáció fontos kötelezettsége Ukrajnának, de ennek megvalósítása során figyelembe kell vennie az adott régió etnikai összetételét.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint aggodalomra okot adó tendenciák jelentek meg Ukrajnában az oktatási és ezzel összefüggésben az államnyelvről szóló törvény elfogadása kapcsán. Az etnikai homogenitásra utaló szóhasználat és javaslatokkal kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy Ukrajnában parlamenti képviselők megtámadták a kisebbségek számára jelenleg széles jogokat biztosító nyelvtörvényt az alkotmánybíróság előtt. A képviselők javaslatainak elfogadása visszalépést jelentene – húzta alá Németh Zsolt.

A magyar delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt kiáll Ukrajna területi integritása és teljes önállósága mellet, illetve fontosnak nevezte a szolidaritás kifejezését, mert úgy véli, az Európai Unió csak akkor várhat eredményeket Ukrajnától, ha az ukrán közvélemény érzi Európa támogatását.

Németh Zsolt azt is elmondta, hogy Európának is kötelezettségei vannak Ukrajnával szemben. A társulási és szabadkereskedelmi megállapodás hatályba léptetése és a vízummentes uniós beutazás biztosítása feltételei annak, hogy Ukrajna ki tudja venni részét az európai együttműködésből – nyilatkozta a politikus.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére