Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Német kormánymegbízott: Magyarország kisebbségpolitikája példamutató

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.23. 10:15

Szerdán Münchenben rendeztek ünnepséget a Magyarországról elűzött németek emléknapja alkalmából, ahol Bernd Fabritius, a német szövetségi kormány kitelepülők ügyéért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja tartott beszédet. Szerinte Magyarország kisebbségpolitikája példamutató és komoly történelmi tudatról tanúskodik. A bajor CSU politikusa a müncheni magyar főkonzulátus szervezésében tartott megemlékezésen kiemelte, hogy Magyarország Európában elsőként vezetett be emléknapot az elűzött németek iránti tisztelet jeleként, elismerve ezzel az állam nevében elkövetett igazságtalanságot.

A német kormány köszönettel tartozik ezért a magyar kormánynak – mondta Fabritius, aki a második világháború következtében szülőföldjükről elűzött németeket összefogó Elüldözöttek Szövetségének (BdV) elnöki tisztségét is betölti.

Az erdélyi származású politikus – aki húszéves korában, 1985-ben került családjával az akkori Nyugat-Németországba, elmondta: Magyarország mintaszerű kisebbségpolitikáját mutatja az is, hogy míg 2001-ben 62 ezren vallották magukat a német kisebbséghez tartozónak, tíz évvel később, 2011-ben számuk csaknem megháromszorozódott, 185 ezerre emelkedett. Ezek az adatok is jelzik, hogy magyarországi németnek lenni „büszkeség”!

Fabritius beszédében kiemelte: Magyarországgal szemben más államokban még nem látták be, hogy „a múltban elkövetett igazságtalanságok elhallgatása és a méltóságteljes emlékezés akadályozása nagyon nem javít a helyzeten”.

Carolina Trautner, a bajor tartományi kormány család-, munkaügyi és szociális államtitkára szerint nemcsak a berlini, hanem a müncheni vezetés is köszönettel tartozik a magyar kormánynak az elűzött németek emléknapjának bevezetéséért.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kiemelte, hogy az új, felnövekvő nemzedékekben is erősíteni kell a német öntudatot, és tovább kell fejleszteni a magyarországi németek és a Magyarországról elűzött, Németországban megtelepedett németek közötti kapcsolatot.

A magyarországi németek kitelepítésről 1945 decemberében határozott az akkori magyar kormány. Rendelete a magyarországi német kisebbséget a második világháború szörnyűségeiért a – nemzetközi jog által azóta is tiltott – kollektív felelősség elve alapján kezelte, és a német lakosság teljes körű kitelepítésére törekedett. Elegendő oknak tekintette, ha az 1941-es népszámlálás idején valaki német nemzetiségűnek vagy anyanyelvűnek vallotta magát. A vagyonuktól és magyarországi jövőjüktől megfosztott német közösség első tagjait Németországba szállító első vonatszerelvény 1946. január 19-én indult el.

Csaknem hetven évvel később, 2012 decemberében az Országgyűlés a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét.

Forrás/MTI

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ennyi hülyeséget még senki nem hordott össze, mint a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok most

Ennyi hülyeséget még senki nem hordott össze, mint a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok most

A demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok kedden a dél-karolinai Charleston városában, a CBS televízió által rendezett újabb tévévitán csaptak össze egymással, és bátran kijelenthetjük, hogy ennyi hülyeség még sosem hangzott el egy helyen.

„Csak egyszer halhatsz meg, és a legjobb, hogyha azt a dzsihád útján teszed” | VIDEÓ

Így képezik ki a Mohamed-jugendet 6-12 éves ujgur fiatalokból Szíriában.

Kormányzásra készül Gyurcsány

Kormányzásra készül Gyurcsány

Vasárnap megint kongresszust tart a DK. Erről beszélt Gyurcsány Ferenc mai Facebook-videójában.

Tudtad-e, hogy: Számos olyan egyiptomi felfedezés van, amit a magyaroknak köszönhetünk?

Több mint 100 éve folynak már magyar ásatások Egyiptomban, és jó néhány kulturális kincs van, amit a magyar tudósok nélkül nem ismerne a történettudomány.

Dezse Balázs a 888-nak: „Rohadjon meg mindenki, aki szerint Wass Albert náci író”

Dezse Balázs a 888-nak: „Rohadjon meg mindenki, aki szerint Wass Albert náci író”

Egy kicsit furcsa interjú Dezse Balázzsal, a Keménymag és a Pesti Srácok „legagyontetováltabb” tagjával.

Rendkívüli sajtótájékoztató: meg lehet nyugodni, a kormány január óta rajta van az ügyön

Rendkívüli sajtótájékoztató: meg lehet nyugodni, a kormány január óta rajta van az ügyön

Gulyás: kicsi rá az esély, hogy a vírus Magyarországot elkerüli, de a betegség megjelenése nem jelent rögtön járványt. Legfontosabb információk a koronavírussal kapcsolatban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére