Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem is gondoltad volna, mikrõl akarnak népszavazást tartani!

Tóth Dalma

2016.05.23. 11:18

Terrorszervezetek-e az egyházak? Csányi Sándort ítéljék-e 25 év börtönbüntetésre?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) munkatársai néha jót derülhetnek a népszavazási kezdeményezéseken. Amíg 2014-ben 14 darab, addig 2015-ben ennek jóval többszörösét, 104-et, idén eddig 24 darab népszavazási kezdeményezést nyújtottak be. Az állampolgárok tavaly eléggé aktívnak bizonyultak.

A komolytalan népszavazási kezdeményezéseket a parlament is szűrni szerette volna, ezért a kezdeményezést húsz választópolgárnak is támogatnia kell. A benyújtható aláírások számát harmincban maximalizálták, hogy a hitelesítést megelőzve ne induljon tömeges aláírásgyűjtés. A népszavazásra jogosult kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy egyértelműen lehessen rá válaszolni.

Nem lehet országos népszavazást tartani a következő kérdésekben: alaptörvény módosítása, költségvetést érintő kérdések, képviselőválasztás szabályai, nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségek, Országgyűlés és képviselő-testület feloszlása, hadiállapot kinyilvánítása, katonai műveletekben való részvétel, közkegyelem gyakorlása.

2014 nyugodt évnek mondható a népszavazási kezdeményezések kapcsán. Akkor egy magánszemély a kiszolgáltatott prostituáltak védelme érdekében a következő kérdésben szeretett volna aláírásokat gyűjteni:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy aki tudatosan igénybe vesz, prostituált által anyagi ellenszolgáltatásért nyújtott szexuális szolgáltatást, büntettet követ el, és hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő?”

Egyes országokban már bevett szokás, hogy nem az örömlányokat büntetik az illegális szolgáltatásaikért, hanem a kuncsaftokat. Tavaly újra beadták a kezdeményezést az NVB-hez.

2015-ben rengeteg témakört illetően nyújtottak be népszavazási kezdeményezést. Valaki szinte minden évben akar előrehozott parlamenti választást tartani, de előfordultak olyanok is akik a NATO-ból, EU-ból és az IMF-ből történő kilépést szorgalmazták. A vasárnapi zárvatartás már 2015-ben is slágertéma volt, több népszavazási kérdést is benyújtottak ezzel kapcsolatosan. Többen azt javasolták, hogy a köztársasági elnököt az állampolgárok válasszák. Sőt még az is felmerült, hogy állítsák vissza a halálbüntetést.

A legfurcsább kérdései Miczán Józsefnek voltak. Õ tavaly áprilisban három kezdeményezéssel fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz.  Első népszavazási kezdeményezésében például Csányi Sándort és Orbán Viktort ítélte volna 25 év börtönre, valamint vagyonelkobzásra a „devizahiteleseken éveken keresztül bűnszövetkezetben elkövetett NÉPIRTÁS, és más bűntettek miatt”. Másik két kérdésében a keresztény egyházakat és a Fideszt nyilvánította volna TERRORSZERVEZETNEK, valamint a NARANCSOT, a Fidesz logót és a feszületet vetette volna fel a terrorjelképek közé.

A kérdések így szóltak pontosan:

1, Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fidesz pártnak, és a keresztény egyházaknak, mint terrorszervezeteknek a működését betiltsák?
2, Egyetért-e Ön azzal, hogy a terrorjelképek közzé felkerüljön a narancs, Fidesz logó, és a feszület, a keresztény egyházak jelképe?

Úgy látszik Miczán József talált húsz választópolgárt, akik aláírták a kezdeményezését és így benyújthatta a NVB-hoz. A hivatal munkatársainak sajnos sokszor az unatkozó emberek által beterjesztett értelmetlen kérdésekkel kell foglalkozniuk.

Idén márciusban az Opre Roma - Cigány Demokrata Néppárt az alapjövedelemmel kapcsolatosan adott be népszavazási kezdeményezést:  "Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár -aki magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik-, havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?”

A legfrissebb, egy magánszemély által május elején benyújtott kezdeményezésben pedig a Rákóczi-szabadságharc kezdetét június. 16-át nyilvánítanák nemzeti ünnepnek. Legalább egy újabb pihenőnapnak örvendhetnénk.

Egy népszavazás lebonyolításának ára megegyezik körülbelül egy országgyűlési választás költségeivel. A vizitdíjról szóló voksolás 2008-ban 5 milliárd forintba került.

(Blikk)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére