Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Kétharmad
 
 
 
 

Nem emberek, hanem a régi Európa ellen szavazok

888.hu

2016.09.27. 08:48

Lassan vége a kampánynak, körbenéztem, ma mit mondanak a népszavazást ellenzõk. Egy másik valósággal találkoztam. Nem hiszem, hogy értik, mirõl szól ez a referendum. Hiszen ez egyszerûen egy Brüsszel-kritikus népszavazás. Nem mások gyûlöletérõl szól, hanem egy módszer elvetésérõl.

Mostanra kiderült, hogy az unió soha nem törődött azzal, hogy a pillanatnyi segítségnyújtás után mi lesz azokkal, akik Európába, egy számukra új világba kerültek. Konfliktusok sora alakult ki európai nagyvárosokban, az utóbbi másfél évben megszaporodtak a terrorcselekmények. Félreértés ne essék: ez nem azt jelenti, hogy minden ideérkező ezek szerint gonosz, nem is tud mindenki gonoszan viselkedni. Ezt el kellene végre fogadni a kritikusoknak is. Hogy a nemmel szavazók – és a népszavazást sürgetők – nem az idegenellenességről, hanem egy módszerváltozásról kérdezik meg az embereket. A kritikusok ugyanis úgy bánnak ezzel a kérdéssel, amikképp az ő véleményük szerint a nemmel szavazók a migránsokkal. A legszélsőségesebb rosszat feltételezik valamennyi eleméről, szereplőről.

Azt mondják, a népszavazás gyűlöletkeltő. Tény, hogy egy habitus megváltoztatására kér. De elsősorban az uniós politikát irányító jelenlegi hatalomnak szól. Sokan azonban a kérdésbe belelátják, hogy a NEM-szavazathoz bizonyos embereket meg kell utálni. Pedig ha valakik embereket akarnak gyűlölni, ahhoz nem ebből a kérdésfeltevéstől pattint szikrát. Aki gyűlöl, az eleve így gondolkodik a világról. A népszavazáson részt vevő (és nemmel szavazó) állampolgárok nem a bajban lévő emberekkel szemben foglalnak állást, hanem későbbi sorsukról, asszimilációjuk feltételeiről, illetve az európai közösség működéséről döntenek. (Ha már minden áron többet akarunk belelátni a kérdésbe, érdemes ebbe az irányba tapogatózni.)

Az uniós (brüsszeli) politika azért szorul renoválásra, mert intő jelek mutatkoznak azzal kapcsolatban, hogy mennyire működőképes az a rendszer, ami jelenleg érvényben van. Ha valakit beengedek a házamba, mert pillanatnyilag nem tud hazamenni, mert fázik és éhezik, törekedhetek persze jó vendéglátóként arra, hogy otthon érezze magát. Éppen ezért ez a kérdés nem is erről szól. Ahogy mesék is sokszor úgy érnek véget, hogy a főhősök megszeretik egymást és végre összeházasodnak, pontosan így viselkednek az igennel szavazók (nem beszélve a bojkottáláspártiakról). Nem akarnak tudomást venni arról, hogy a katartikus pillanat után létrejön egy együttélés is, aminek általában nehézségei vannak. A NEM-en kívüli bármilyen más szavazat azt jelzi, hogy a történetnek csak az egyik szakaszára vagyunk kíváncsiak.

A vendég példájánál maradva: éreztetnem is kell vele, hogy vendég marad. Nem rendezheti át a dolgozószobámat, a konyhámat. Nem mondhatja meg, hogy mit főzzek, stb. És – magától értetődően – nem válhat az ellenségemmé sem.

Épp az a gond, hogy Európa jelenlegi gyakorlata lényegében ellenségeket nevel. Mert a menedékadás után magára hagy mindenkit és nem foglalkozik azzal, hogy miként várja el tőlük az alkalmazkodást. Vagyis az európai mechanizmus az, ami rossz, és sürgős változtatásra szorul. Emiatt léptek ki a britek, emiatt nem sikerült sok helyen az asszimiláció, és emiatt nyílt út Európában az újfajta terrorizmus előtt. Az Uniónak persze össze kell fognia, de nem a bevett módon. A nagy közös fellépés nem emberek gondolkodás nélküli szétszórásában, hanem a gondolkodás megváltoztatásában keresendő.

Amikor én NEM-mel szavazok, akkor a jelenkori európai gyakorlat ellen szavazok. Nem fogják az ő módszereikkel meghatározni, hogy ki telepedhet le nálunk, mert ez az ország el tudja dönteni egyedül is, hogy kinek ad otthont. Egyébként ez egy befogadó ország. Otthont adott már az apai nagyszüleimnek is.

Az én NEM szavazatom nem emberek ellen, hanem egy gyakorlat ellen szól majd október másodikán. Ami a változás melletti kiállás. Új felfogás kell, új Európa kell.

OLVASTAD MÁR?

Kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Szabad vasárnap

Alain Delon vasárnap este megkapja az Arany Pálma-életműdíjat a 72. cannes-i filmfesztiválon, annak ellenére, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozik a világhírű francia filmszínész elismerése ellen.

Szeptember elején tarthatják meg az előrehozott választásokat Ausztriában

Ezt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóján jelentették be.

Újabb migránskrízis várhat Svédországra

Újabb migránskrízis várhat Svédországra

Amerika, London, Párizs

A svéd helyhatósági és megyei ügyek tanácsának (SKL) elnöke arra figyelmeztet, hogy a családegyesítések miatt a 2015-ös számokat is meghaladó válsággal szembesülhet az ország.

Faragó Csaba: Európában konszenzus van annak kapcsán, hogy a határokat meg kell védeni

Faragó Csaba: Európában konszenzus van annak kapcsán, hogy a határokat meg kell védeni

Csak neked, csak most

A 888 európai parlamenti (EP) választásokról szóló sorozatának utolsó részében Faragó Csabával, a Századvég Alapítvány külügyi vezetőjével, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltjével beszélgettünk a Project 28 kutatásról, a brüsszeli eufóriáról, a keresztény kultúra védelméről, Spanyolországról, illetve arról, hogy mire számíthatunk az egy hét múlva esedékes voksoláson.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére