Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem bír magával a magyar gazdaság, egyre jobban növekszik

Nagy Gábor

2017.05.29. 09:50

Az elsõ negyedévben a magyar GDP 4,1 százalékkal, a vártnál gyorsabban bõvült, ezért a GKI már a részletes adatok megismerése elõtt felfelé módosította (!) növekedési elõrejelzését, és legalább 3,5 százalékos éves növekedésre számít.

Frissíteni kellett GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek a havi prognózisán, a magyar gazdaság ugyanis nem bír magával, és nagyobb lehet az év végén a növekedés, mint azt korábban gondolták.

Eszerint idén 3 százalék helyett már 3,2 százalék is lehet a GDP-növekedés.

A GKI elemzésében kiemeli, hogy az építőipar és az ipar jóval gyorsabban növekedik, mint ahogy azt várták, a kereskedelem viszont lassabban prosperál. Hozzáteszik, a magyar adatok az EU-átlagot is meghaladják, igaz, hazánk a régióban nem volt kiugró. A románok, a lengyelek, a litvánok és a lettek gyorsabban növekedtek.

Az elemzésben szó esik az inflációról és a munkanélküliségről is. Előbbi kapcsán azt írják, hogy 2014 és 2016 között gyakorlatilag megszűnt az infláció, ám idén februárban – főleg az üzemanyagárak emelkedése miatt – 2,9 százalékos csúcsot (!) ért el, áprilisban viszont csak 2,2 százalékot mértek. A munkanélküliségi ráta 2017. február-április átlagában 4,6 százalék volt, 1,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál..

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére