Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nehezebb lesz kamupártokból megélni

Pörge Béla

2017.03.02. 07:28

A Fidesz a pártfinanszírozás szigorítását tervezi, így 2018-ban már nem biztos, hogy megéri majd annyi pártnak elindulnia a választásokon, mint az utóbbi két alkalommal.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Magyar Időknek beszélt arról, hogy a kormánypárt még a tavaszi ülésszakban benyújtja a pártfinanszírozás szigorítását szolgáló módosítását. A témában ötpárti egyeztetést is tervez a párt.

A szigorítás lényege az lesz, hogy a pártoknál is bevezetnek egy olyan szabályt, ami az egyéni jelölteknél már létezik.

Ha egy párt nem ér el bizonyos támogatást a választásokon, vissza kell fizetnie az államtól kapott pénzt.

A jelenlegi szabályozás szerint ha egy pártlista 27 egyéni választókerületben tudott jelöltet állítani, akkor 150 millió forint állami támogatásra jogosult, amit akkor sem kell visszafizetnie, ha senki nem szavaz a listára. Az egyéni jelöltek esetében (szintén minimum 27 egyéni választókerület felett) minden jelölt után jár egymillió forint, ezt azonban vissza kell fizetni, ha az adott személy nem ér el legalább 2 százalékot.

Gulyás Gergely szerint a szigorítás után a pártokra is hasonló szabályok vonatkoznak majd.

Ma több mint száz párt van bejegyezve Magyarországon, és a 2018-as választások közeledtével egyre csak növekszik a pártalapítási kedv.

A Szolidaritás Mozgalomból és az Együttből kilépett Kónya Péter már tavaly új pártot alapított Szolidaritás a Köztársaságért Párt néven, januárban pedig nyugdíjas képviselet alakult Nyugdíjas Párt 50+ néven. Egy jobbközép, centrista párt alapításában gondolkodik Gémesi György, egykori MDF-es politikus, gödöllői polgármester. Visszatért a közéletbe a szcientológusok exelnöke, Weith Katalin is, aki az általa alapított Magunkért Mozgalommal készül a 2018-as választásokra. Az olimpia elkaszálásával berobbanó, a liberális média kis kedvence, a Momentum Mozgalom pedig szombaton tart közgyűlést, amelyen a párttá alakulásról is szavaznak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére