Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nehéz év elé néznek a kárpátaljai magyarok

Forisek Ádám

2019.01.06. 10:40

2018-ban igencsak elmérgesedett az ukrán-magyar viszony, és sajnos úgy tûnik, idén is nehéz küzdelmek várnak a kárpátaljai magyar kisebbségre.

Egymást követték magyarellenes provokációk, ami aztán tavaly ősszel komoly diplomáciai botránnyá dagadt. Az ukrán fél emellett titkosszolgálati módszerekkel rögzített beregszászi konzulátusi felvétele nyomán kölcsönös konzuli kiutasítással tetőzött a konfliktus – olvasható a Magyar Idők összesítésében, amelyben az ungvári magyar főkonzul, és mellette két kárpátaljai magyar szervezet vezetőjének kommentárja is szerepel.

Bizony nagyon sokszor szükség volt higgadtságra, türelemre és mértékletességre, hogy ne adj' ég, visszafordíthatatlan történések következzenek be a két szomszédos állam és a kárpátaljai magyarság életében"

– értékelt Buhajla József, aki Magyarország ungvári külképviseletének vezetője 2015 óta. Elárulta, hogy eddigi pályájának legnagyobb kihívásai­val találta szembe magát.

Buhajla József szerint a helyzetet egyedül tárgyalásos úton lehetne megoldani, de ez nem a magyar félen múlik.

[...] az ukrán politikusok és média állításával ellentétben határozottan leszögezzük: Magyarország semmilyen nemzetközi szabályt nem sértett meg ukrajnai külképviseletein zajló munkája során. Alapvető dolog, hogy a meglévő jogokból elvenni nem lehet, a kisebbségi jogok nem sérülhetnek, ugyanakkor a párbeszédnek nincs alternatívája."

Sajnos azonban bármennyire is nyitott lenne a kárpátaljai magyarság a párbeszédre, mégsem történik előrelépés, és ezen nem segít az sem, hogy az ukrán média szerint a magyarok teljesen elzárkóztak a tárgyalásoktól. 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy Kijev kisebbségpolitikájának köszönhetően nemcsak Budapesttel veszett össze, de szinte az összes szomszédjával: Lengyelországgal, Fehéroroszországgal, Romániával, Szlovákiával és Oroszországgal is problémás a viszonya.

Brenzovics elmondta, a megváltozott ukrán politika, az európai integrációra és a NATO-ba törekvés sajnos nem tükröződik a szomszédos államokkal való kapcsolatok javulásában. Egyetért a főkonzullal abban, hogy a kapcsolatok újraértékelése már csak a választások után történhet meg. Egyelőre azonban nehezen körvonalazódik, hogy kit tudnának támogatni a választásokon.

Sajnos az országot elborította a sovén demagógia. [...] A legtöbb politikai erő a számunkra fontos kérdésekben – oktatás, nyelvhasználat, önkormányzatiság, gazdaság- és szociális politika – olyan álláspontot képvisel, amelyet nem tudunk elfogadni”

– mondta Brenzovics.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett: az Ukrajnában tapasztalható létbizonytalanság miatt egyre több magyar hagyja el szülővárosát.

Falvainkban, városainkban egyre több üres házzal találkozunk, az utóbbi években településeink nemzetiségi összetétele, arculata is jelentősen megváltozott"

– összegezte az elnök.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére