Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Navracsics Tibor szerint az év második felében lehet megállapodás az Európai Bizottsággal

888.hu/MTI

2022.07.11. 16:40

A területfejlesztési miniszter „kapcsolatteremtő találkozón” látta vendégül Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert hétfőn. A találkozón áttekintették a folyamatban lévő és a tervezett operatív programokat, és áttekintették, hogy a kormány és a főváros miként tud együttműködni a megvalósításukban.

 

Navracsics Tibor a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: reménye szerint megkezdtek egy olyan párbeszédet, amely az esetek többségében gyümölcsöző lesz, de „nyilván időről időre azért konfliktusokkal is terhes lesz, hiszen (...) vannak olyan esetek, amikor a főváros és a kormány érdekei nem esnek egybe”. Ennek a párbeszédnek intézményi formája lehet a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács, amelynek létrehozására a múlt héten, a Pest megyei polgármesterekkel való találkozón érkezett javaslat – tette hozzá.

A miniszter közölte:

 

a találkozón áttekintették a folyamatban lévő és a tervezett operatív programokat, és áttekintették, hogy a kormány és a főváros miként tud együttműködni a megvalósításukban.

Beszéltek arról is, hogy a jövőben milyen, az ország és a főváros javát is szolgáló projektekben tudnak együtt gondolkodni – tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta, a hétfői beszélgetés egy jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet. A fővárosi önkormányzat abban érdekelt, hogy Magyarország hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz és a jogállamisági vita megnyugtató módon rendeződhessen – hangsúlyozta. Hozzátette: abban is érdekeltek, hogy a jogállamisági kérdés magában hordozza az önkormányzatok helyzetét is, hiszen álláspontjuk szerint a források hatékony felhasználása nagyon nehezen menne az önkormányzatokkal való partnerség nélkül.

A főpolgármester szerint nagyon jó kezdeményezés a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács létrehozása.

 

Karácsony Gergely kitért arra, hogy korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) egyeztették a főváros és a kormány fejlesztési javaslatait, de az elmúlt időszakban az FKT már „nem volt annyira hatékony szervezet”. Örülnének, hogy ez újra tudna működni – jegyezte meg.

A főpolgármester kiemelte: a központi régió és Budapest érdeke is, hogy bővítsék a főváros és a mindenkori kormány közötti partnerséget az agglomerációs településekkel. Nem tudják és nem is akarják Budapestet fejleszteni az agglomerációs települések nélkül – mondta, rámutatva arra: a közlekedési problémák, a ivóvízhálózat és a hulladékszállítás problémái akkor kezelhetők, ha Budapestre és az agglomerációra egy egységként tekintünk.

Karácsony Gergely elmondta: jelezte Navracsics Tibornak, hogy a főváros „nagyon elkötelezett” azokban a célokban, amelyeket az Európai Unió és a kormány is meghirdetett. Egyetértenek azzal, amit legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelzett, hogy

 

a helyreállítási alap forrásait teljes mértékben az energiafüggetlenség céljából szeretnék felhasználni.

 

A fővárosi önkormányzat célja 2030-ra elérni az energiafüggetlenséget, vagyis azt, hogy a fővárosi közművek olyan energiából tudjanak működni, amelyeket maguk állítanak elő – mondta a főpolgármester, hozzátéve: ehhez szükség van az uniós forrásokra.

 

Navracsics Tibort a sajtótájékoztatón kérdezték arról a sajtóhírről, amely szerint a helyreállítási alap ügyében újabb feltételeket szabna az Európai Bizottság a Magyarországgal való megállapodáshoz. A miniszter közölte: tudomása szerint nem érkezett még hivatalos álláspont a bizottság részéről.

Navracsics Tibor azt mondta: szerinte az év második felében lehet megállapodás az Európai Bizottsággal.

 

Azt szeretném, ha év végéig meglenne a megállapodás, és akkor adott esetben az is előfordulhat, hogy év végéig még uniós forrás is érkezhet Magyarországra.”

– fogalmazott.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére