Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyot lépett elõre Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetsége

Vincze Viktor Attila

2018.05.30. 19:35

Szijjártó Péter Washingtonban tárgyalt Mike Pompeóval, az Egyesült Államok külügyminiszterével. A magas szintû magyar-amerikai tárgyaláson Szijjártó Péter átadta amerikai kollégájának a leendõ magyar-amerikai védelmi együttmûködési megállapodásra vonatkozó magyar javaslatokat, de emellett szóba került az is, hogy az USA támogatja a szállításokat az amerikai tulajdonú romániai olajmezõkrõl Magyarország felé, illetve arról is szó esett, hogy Amerika segíti Magyarországot a kárpátaljai magyarok jogainak ukrajnai képviseletében.

Magyarország és az Egyesült Államok megerősítette stratégiai szövetségét"

– így értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájával, Mike Pompeóval folytatott megbeszélését Washingtonban.

A tárcavezető kiemelte: megerősítették, hogy az Egyesült Államok természetes szövetségeseként tekint Magyarországra és az egész közép-európai térségre.

Szijjártó Péter biztosította amerikai partnerét arról, hogy "Magyarország nem fog beállni az Egyesült Államokat most már lassan hobbiszerűen bíráló európaiak sorába".

Mint mondta, Magyarország továbbra is "kiegyensúlyozottan, mindenfajta kritikát és kommentálást mellőzve fog hozzáállni" az amerikai kül- és belpolitikai döntésekhez.

A jelenlegi amerikai adminisztráció és a magyar kormány politikai megközelítései között rendkívül sok hasonlóság van, mindketten nagyon fontosnak tartják a saját polgáraik biztonságának garantálását – magyarázta a magyar külügy vezetője.

Továbbra is együttműködnek rendkívül fontos külpolitikai kérdésekben, így az ENSZ-reform vonatkozásában és abban a tekintetben is, hogy Izraellel szemben tisztességes nemzetközi megközelítést szeretnének kivívni – mutatott rá, hozzátéve, hogy együttműködnek továbbá az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint abban is, hogy világszerte megvédjék a keresztény közösségeket.

A külügyminiszter elmondta:

Az Egyesült Államoknak nagy szerepe lesz Magyarország energiaellátásának biztosításában, ugyanis ígéretet kapott arra, hogy a Romániában kitermelendő amerikai gáz Magyarországra juttatását az amerikai kormányzat is támogatja."

Szólt ugyanakkor arról is, hogy az amerikai vállalatok alkotják ma már a második legjelentősebb beruházói közösséget Magyarországon, 1700 amerikai cég százezer magyarnak ad munkát. Ezért a mostani tárgyaláson megerősítették a gazdasági együttműködés fejlesztése iránti igényüket.

Szijjártó Péter elmondta még, hogy: mivel fontos a védelmi együttműködés megújítása is, ezért átadta amerikai kollégájának a leendő magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodásra vonatkozó magyar javaslatokat.

Erről már két tárgyalási forduló lezajlott, egyértelmű politikai akarat van mindkét oldalról a megállapodás megújítására. Most abban állapodtunk meg, hogy felgyorsítjuk ezt a folyamatot"

– mondta Szijjártó Péter, aki emlékeztetett: ugyan eddig is magyar katonák szolgáltak amerikaiak vezette missziókban, de megállapodtak abban, hogy a NATO által elindítani szándékozott iraki kiképzési misszióban magyar katonák is részt vesznek, erről haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket.

Megjegyezte: a megbeszélésen felvetődött, hogy a NATO-tagállamoknak mielőbb meg kellene felelni az úgynevezett kétszázalékos elvárásnak, azaz annak, hogy a hazai össztermékük 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, és Magyarországnak világos menetrendje van arra, hogy miként érheti el ezt a célt.

Arról is beszélt, hogy Magyarországnak rendkívül fontos a regionális biztonság, stabilitás, és ennek egyik alapja a kisebbségek védelme egész Európában, de kiváltképp Közép-Európában.

A tárcavezető azt is mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a területeinek 98 százalékát elveszítette azon nemzetközi koalíció tevékenységének köszönhetően, amelyet az Egyesült Államok vezet és Magyarország is részt vesz benne. Az Iszlám Állam ezért taktikát váltott, és elkezdte a korábban külföldről érkezett harcosainak visszaküldését Európába és a világ más pontjaira, és ez ellen szigorú határvédelemmel lehet védekezni, ezért fenn kell tartani a határaink megvédésének képességét.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a találkozón szó volt az ukrán oktatási törvény ügyéről is.

Tájékoztattam amerikai kollégámat, hogy kedden egyeztetettem Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, akivel abban maradtunk, hogy a megoldásra koncentrálunk, és a jövővel, nem a múlttal foglalkozunk. Ez a megközelítés az Egyesült Államok támogatását is bírja."

– mondta el a miniszter, hozzátéve, hogy az amerikai kormányzat eddig is nagyon aktívan részt vett a kérdés megoldásában. 

Az amerikai külügyi tisztségviselők rendszeresen felhozták a témát az ukrán kormányzati szereplőknek, és az Egyesült Államok fellépése, segítsége nélkül kedden nem érték volna el, hogy: június végére összehívják a magyar-ukrán kormányközi munkacsoportot, azaz, hogy az ukrán oktatási miniszter hivatalos tárgyalásra hívta a KMKSZ vezetőit, azt, hogy az oktatási törvény alkalmazásának 2023-ig tartó meghosszabbítása már az ukrán parlament napirendjén van, továbbá azt, hogy a magániskolák kivétele a jogszabály hatálya alól jól halad előre.

Szijjártó Péter arra kérte amerikai partnerét, hogy az elkövetkező időben is támogassák a magyar-ukrán tárgyalásokat, és tegyék világossá Ukrajnának, hogy a kisebbségek ügye fontos kérdés, a nemzetközi jogszabályoknak ebben a tekintetben is mindenkinek meg kell felelnie, függetlenül más geopolitikai kérdésektől.

Az amerikai külügyminisztérium a megbeszélésről kiadott közleményében azt írta, a találkozón az amerikai miniszter kiemelte az élénk civil társadalom fenntartásának jelentőségét. Továbbá hangsúlyozta az Ukrajnának nyújtandó segítség fontosságát az orosz agresszióval szemben, és kitért arra, hogy támogatni kell Ukrajna közeledését a NATO-hoz és meg kell előzni az orosz befolyás növekedését Közép-Európában.

A közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy Európában el kell érni az energiaforrások diverzifikációját, valamint szót ejtettek az amerikai befektetésekről is Magyarországon, valamint a védelmi együttműködési megállapodásról.

Szijjártó Péter a nap folyamán még később a Fehér Házban találkozik John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval is.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Karácsony mindent megígért, de semmit sem tartott be

Karácsony mindent megígért, de semmit sem tartott be

Aki esetleg nem ismerné a zuglói polgármestert.

Berlusconi: aggódom

Berlusconi: aggódom

A Forza Italia (FI) vezető politikusa, Silvio Berlusconi aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Olaszországban visszatérhet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Lega koalíciója. Matteo Salvini elszámolta magát?

Turizmus: állva hagytuk Ausztriát

Turizmus: állva hagytuk Ausztriát

Gyorsabban nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon, mint a sógoréknál.

Egymásnak feszült Trump és Macron

G7-csúcs a délnyugat-franciaországi Biarritzban.

Százféleképpen készíthetik, és mindig finom

Százféleképpen készíthetik, és mindig finom

Ilyen volt az ötödik budapesti Sóletfesztivál.

Publik Ligája: Bohár Dani vs. Apáti Bence

Publik Ligája: Bohár Dani vs. Apáti Bence versenyez a „gender” témájában. Olvassátok el a publikat és véleményezzétek, hogy ki jusson tovább. A szavazásra 24 óra áll a rendelkezésetekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére