Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Magyarország a fertőzöttség terén az európai középmezőnyben van

888.hu - MTI

2020.10.19. 15:05

Európa- és világszerte emelkedőben van a fertőzöttek száma, és ez alól Magyarország sem kivétel – mondta az országos tiszti főorvos hétfőn az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette:

Magyarország a fertőzöttek egymillió lakosra vetített számát tekintve az Európai Unió 27 tagállama között a 10., míg az elhunytak számát nézve a 14. helyen áll.

 

A szakember kérdésre válaszolva elmondta, a gyerekeknek nem kell maszkot viselniük az iskolában, mivel az rendkívüli többletterhet róna rájuk, és nem is várható el, hogy azt helyesen használják 6–8 órán keresztül.

Az iskolákra hozott szabályok továbbra is érvényesek, az épületeken belül is kerülni kell a csoportosulásokat, fontos a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet-mérés”

– mondta.

Müller Cecília közölte, az operatív törzs döntése értelmében jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában van rendkívüli szünet, 117 osztályban és 15 iskolában digitális tanrendben tanulnak a diákok.

Közölte, hogy új diagnosztikai lehetőséget jelentenek az antigéntesztek, amelyek a PCR-tesztekhez hasonlóan az aktuális fertőzöttséget mutatják ki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata szerint az antigéntesztek eredménye egybeesik a PCR-tesztekével – mondta.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy aki felépült a koronavírus-fertőzésből, és az orvos gyógyultnak nyilvánította, megkaphatja az influenza elleni védőoltást. Továbbra is azt ajánlja, hogy

a krónikus betegséggel élők és az idősek mindenképpen kérjék a védőoltást.

Jelezte, további influenza elleni oltóanyagot szereztek be, hogy mindenki hozzájusson a vakcinához.

A halottak napi temetőlátogatásokról elmondta, akkor is az általános higiéniai és magatartási szabályokat kell betartani.

Ajánlatos kerülni a tömeget, és ha sokan vannak egy-egy sírkertben, temetőben, érdemes maszkot viselni

– tette hozzá.

A járványügyi adatokat ismertetve Müller Cecília elmondta:

az elmúlt napon1478 új koronavírusos esetet regisztráltak, 31 ember meghalt a vírus okozta szövődményekben. Kórházban 1896 beteget ápolnak, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

Arra a kérdésre, hogy a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan épülnek fel, az országos tiszti főorvos azt válaszolta, a gyógyítás lehetőségei nagyban megnövekedtek a tavaszi időszakhoz képest. A Szent László Kórház adatait ismertetve elmondta, a lélegeztetésre szoruló betegek fele lekerül a gépről, és meg is gyógyul.

Ez egy nemzetközileg is elismert arány”

– tette hozzá.
Müller Cecília kitért arra is, hogy a szociális és egészségügyi dolgozók fertőzöttségük után csak két negatív PCR-teszttel állhatnak újra munkába.

 

Kiss Róbert alezredes az online sajtótájékoztatón közölte:

szombattól megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába, ahová Magyarországról korlátozás nélkül lehet belépni, mert hazánk pozitív biztonsági kockázati besorolást kapott.

Elmondta, hogy Ausztria járványügyi szempontból nem tesz különbséget harmadik országbeli állampolgár és az Európai Gazdasági Térség állampolgárai között a személyforgalmat érintő beutazással összefüggésben, az általa felállított járványügyi kockázati biztonsági besorolást követi.
Hozzátette: egyes országok tekintetében régiós szintű biztonsági kockázati besorolás van érvényben, a járványügyi kockázatot jelentő országokból kizárólag negatív PCR-teszt birtokában lehet Ausztriába utazni. A korlátozások nem érintik a nemzetközi tranzitra vonatkozó, korábban hozott szabályokat.
Az alezredes azt kérte:

azok, akik külföldre kívánnak utazni, mindenképp tájékozódjanak, hogy biztosított-e a célországba történő beutazásuk.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére