Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Fontos az alapbetegségek karbantartása

888.hu - MTI

2020.10.13. 15:01

Az országos tiszti főorvos arra kérte a rendszeresen gyógyszert szedőket, hogy konzultáljanak háziorvosukkal.

Hangsúlyozta:

jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség.

A tiszti főorvos arra kérte a rendszeresen gyógyszert szedőket, hogy konzultáljanak háziorvosukkal.

Müller Cecília elmondta, egyre több fertőzöttet, jelenleg 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen. Kitért arra, hogy az elmúlt 24 órában 28 beteg halt meg, mindegyiküknek volt valamilyen krónikus betegsége. Továbbra is jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, és többüknek volt valamilyen autoimmun-betegsége.
Hozzátette:

bővült az anyagcsere-betegségek köre is, a cukorbetegség mellett megjelent a köszvény. Az elhunytak között daganatos betegek is vannak.

Arról is tájékoztatott, hogy az operatív törzs jelenleg 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztályban és 3 teljes iskolában van érvényben digitális oktatás.

Magyarország továbbra is a második hullám felszálló szakaszában van, napról napra emelkedik a fertőzések száma. Ebben a tekintetben a 20–29 éves korosztály továbbra is érintett, de a 30–60 évesek körében is nő az esetszám. A gyermekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző, bár ott is látni emelkedést.

Ezek a tendenciák azt mutatják, hogy a vírus már széles körben, a társadalom valamennyi korosztályában jelen van, ennek tudatában kell betartani a szabályokat”

– mondta.

Müller Cecília közölte, hogy nem lehet tudni, kinél hogyan zajlik le a betegség. Az emberek egy része semmilyen tünetet nem tapasztal, mások elhúzódó rossz közérzetre, fáradtságra, izomgyengeségre panaszkodnak. Az egészség megőrzése és a vírus elleni védekezés szempontjából fontosnak nevezte, hogy az emberek a téli időszakban szedjenek D- és C-vitamint, megfelelően táplálkozzanak, rendszeresen mozogjanak, és igyanak sok folyadékot.
A közelgő őszi szünettel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a szülők csakis egészséges gyerekeket vigyenek a nagyszülőkhöz.

A tiszti főorvos rendszeres lázmérést, koncentráltabb figyelmet és a megszokottnál távolságtartóbb családi érintkezéseket javasolt mindenkinek.

A koronavírus fertőzőképességéről azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy a kórokozó szezonálissá válik-e. Felhívta a figyelmet arra, hogy mivel légúton terjedő, cseppfertőződéssel és érintkezéssel is átadható vírusról van szó, az őszi és téli hónapok veszélyesek, ha nem tartjuk be a szabályokat.
Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón elmondta:

A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazókat vagy a maszkot nem megfelelően viselőket a sofőr vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles felszólítani a jogkövető magatartásra.

Kiss Róbert hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik a kereskedelmi üzletek üzemeltetőire is, ha ezt elmulasztják, megszegik a védelmi intézkedéseket. Ilyet hétfőn három alkalommal észleltek, akkor a rendőrök felhívták az üzemeltető figyelmét a jogkövető magatartásra, a szabályszegés tényére, és a hatáskörrel rendelkező kereskedelmi hatóságot is értesítették.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint hétfőn a védelmi intézkedések megszegése miatt 12 esetben azért történt rendőri intézkedés, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, 13 alkalommal pedig azért, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken szegték meg a védelmi intézkedések szabályait.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a szeptember 21-e óta érvényben lévő járványügyi védelmi intézkedések megszegőivel szemben

1168 esetben intézkedtek a rendőrök, túlnyomó részt – 996 alkalommal – figyelmeztették az állampolgárokat.

Kitért arra, hogy a rendőrök közterületi szolgálatuk során ellenőrzik a zenés-táncos rendezvények és a vendéglátóüzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat. Hétfőn egy vendéglátóhely üzemeltetőjét kellett figyelmeztetni szabályszegés miatt.
Kiss Róbert közölte, hogy az elmúlt 24 órában 10 506 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre hatósági házi karanténban lévőknél. Hétfőn 2459 fő esetében rendeltek el hatósági házi karantént az országban – ebből 714 azoknak a száma, akik külföldről tértek haza –, így összesen jelenleg 21 990 karantén van érvényben. A regisztráltak között 1100-an vannak olyanok, akiket a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül elektronikusan ellenőriznek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére