Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit csinálnak ezek Budapesten?

Nagy Gábor

2018.06.08. 10:30

A budapesti városnézõ buszpiac egyik szereplõjének gyanús hátterérõl ír a zoom.hu pénteki cikke. Ebben az áll, hogy a Big Bus nevû multinacionális cég háttere homályos, ráadásul az adófizetés sem az erõsségük.

A Big Bus szolgáltatását a fővárosba látogató turisták tízezrei veszik igénybe nap mint nap. Ennek köszönhetően a vállalat százmilliós bevételeket termel, az elmúlt 5 évben mégis 1,5 milliárdos veszteséget könyvelt el – derül ki a cég nyilvános mérlegadataiból és a kiszivárgott információkból. A Zoom írása szerint nyilvánvaló, hogy

trükkös keresztbeszámlázás, pénzügyi ügyeskedés révén külföldi számlákon landolnak a tényleges bevételek, mindeközben Budapestnek szinte semmi haszna az egészből. Az adóköteles profit szőrén-szálán elszivárog."

A lap később azt írja, hogy időközben a cég alaptőkéje is eltűnt, a Big Bus könyvelése ugyanis félmilliárdos mínuszt mutat. 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezek ellenére miért van még Budapesten a cég. A Zoom cikke pénzügyi szakértők álláspontját felidézve azt írja:

óriási készpénzforgalmat bonyolítanak, ami akár a pénzmosás gyanúját is felvetheti, a lehetőség kétségkívül adott."

A lap emellett megemlíti, hogy a papíron veszteséges Big Bus budapesti tevékenységét Bécsben számlázza le. Tehát a cég bevétele nagy valószínűséggel Budapest és Bécs között ingázik, az egész folyamat pedig könyvelési szempontból átláthatatlan.

A Zoom arról is ír, hogy a cég telis-tele van olyan külföldi számlákkal, amik mögött aligha van valódi teljesítés. Papíron szinte minden hónapban hatalmas külföldi kölcsön segíti ki a céget, hogy nehogy összeomoljon. Hozzáteszik, a Big Bus londoni központja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) árfolyamától teljesen függetlenül naponta tetszőlegesen állapít meg valutaátváltási számokat. Vagyis úgy játszhatnak az összegekkel, ahogy akarnak – teszik hozzá a lapnál.

A portál szerint a főváros utcáin ebből a káoszból csak a buszos cég értékesítői láthatóak, akik ellenőrizhetetlen eredetű és darabszámú jegyeket igyekeznek rátukmálni a turistákra. Persze, az értékesítőkön a lap szerint benne lehetnek a mutyiban a buszsofőrök, illetve egyes szállodaportások is, hiszen ők is érdekeltek az adóelkerülésben. A cikk végén azt írják: "többször szóba került már a rendcsinálás, az ügyeskedő Big Bus rákényszerítése az átlátható, tiszta gazdálkodásra, de valahogy soha nem sikerül. Mintha valakik abban lennének érdekeltek, hogy tovább lehessen halászni a zavarosban, hogy megkerülve az adófizetést, a sok százmilliós bevételek eltűnhessenek az országból."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére