Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindenhol látják a világban: jól teljesít Magyarország

Nagy Gábor

2019.02.23. 08:58

A Standard&Poor's után a Fitch Ratings is felminõsítette Magyarországot. Van még kérdés?

Ahogy az várható volt, egy héttel a Standard&Poor's döntése után péntek este a Fitch Ratings is felminősítette Magyarországot. Az eddigi besorolás BBB- volt, ez jelentette a befektetésre ajánlott kategória legalsó szintjét, vagyis eddig épp nem a bóvliban voltunk. Ez a 2016 óta tartó állapot most véget ért, egy szinttel feljebb került a magyar gazdaság besorolása. A befektetők általában akkor bíznak meg egy ország gazdaságában, ha a három nagy hitelminősítő közül legalább kettőnél nincs bóvliban, márpedig ez a magyar gazdaság esetében 2016 óta így van.

A Fitch a döntés indoklásában azt írta: csökken az ország külső adósságállománya, szintén csökken az államadósság, a költségvetési hiány pedig alig változik. Hogy mekkora növekedést tud hazánk produkálni, arról megoszlik a vélemény, a Fitch szakértői szerint alacsonyabb lesz, mint a tavalyi közel 5 százalékos GDP-növekedés. A pénzintézet azt is írta: a beruházások és a fogyasztás szintén emelkedhet az elkövetkezendő években, ugyanakkor kockázatot jelenthet, ha az eurózóna, vagy Németország gazdasági növekedése lassabb tempóra vált.

Pozitívumként írták még, hogy a hazai bankrendszer stabil, a hitelezés növekszik – s hogy ez még így is maradhat egy ideig. A munkanélküliség alacsony, ami miatt a hazai cégek komoly nyomás alatt vannak, hogy emeljék a béreket.

A következő időpont, amikor egy hitelminősítő ítéletet mond Magyarországról, májusban lesz, akkor a Moody's jelzi, hogy miként látja az ország helyzetét. Ez után mindhárom nagy cég még egyszer dönt idén a besorolásunktól: a Fitch és az S&P augusztusban, a Moody's októberben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözölte a Fitch pénteki döntését, mellyel Magyarország adósbesorolása egy héten belül a második meghatározó nemzetközi hitelminősítőnél került egy besorolással magasabbra. A jegybank közölte: pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére