Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Minden eddiginél fontosabb szerep jut a kutatásnak és az innovációnak”

Horváth Tamás

2019.09.07. 13:35

Erről Palkovics László beszélt Szegeden.

Az innovációs és technológiai miniszter a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén szombaton azt mondta, a 21. században tapasztalható minden eddigieknél gyorsabb fejlődés különösen az ipar és a technológia területén teremt új kihívásokat.

Palkovics László az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, a kormány elkötelezett az iránt, hogy az ország kellő módon és időben felkészüljön a jövőre.

2010-ben a segélyalapú társadalom helyett a munkaalapú társadalom kialakítását tűztük ki célul, ennek eredményeként ma 800 ezerrel többen dolgoznak, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót a munkanélküliség pedig 3,5 százalék alá csökkent, ami a legkedvezőbb adat a rendszerváltás óta

– húzta alá a miniszter.

Palkovics László elmondta, a gazdasági eredmények tették lehetővé a felsőoktatási rendszer megerősítését. A megörökölt alacsony hatékonyságú, a munkaerőpiaci igényektől eltávolodó felsőoktatási rendszer átalakítása során sikerült az autonómia megerősítése mellett stabilizálni az intézmények gazdálkodását. Jelenleg a feladata az oktatási és kutatási minőség további javítása, a tudományegyetemek nemzetközi versenyképességének erősítése.

Az SZTE 2017 és 2021 között 60 milliárd forintos támogatásból csaknem száz kutatási, fejlesztési és innovációs célú projektet kezdett meg

– emlékeztetett a politikus, kiemelve ezek közül a szegedi science park kialakítását.

Hozzátette, a park 80 hektáros területből húszat az egyetem hasznosít, ennek költségeit a kormány vállalja, ahogy a fennmaradó rész infrastruktúrájának kialakítását is.

Az egykori szovjet laktanya területén már megtörtént a lőszermentesítés, a tereprendezés, jelenleg folyik az épületek tervezése, a külső infrastruktúra megteremtése azonban az önkormányzat feladata, ezt a munkát fel kell gyorsítani

– mondta Palkovics László.

Palkovics László | Fotó: MTI

Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt időszakban 805 szegedi projektet támogatott, több mint 130 milliárd forinttal. Az önkormányzatnak is fontos szerepe van abban, hogy dinamikusan fejlődő gazdasági, társadalmi közeget biztosítson, a tudományos és üzleti szféra szereplői számára.

Rovó László rektor elmondta, az új tanévben mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n, ezzel Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye jelentősen növelni tudta hallgatói létszámát.

Hangsúlyozta, a hallgatók közül senkit nem fog csalódás érni, kiváló, nemzetközi szinten is jegyzett oktatóktól tudják majd elsajátítani az elméleti és gyakorlati ismereteket.

Az egyetemen kormányzati és uniós támogatásoknak köszönhetően nagy volumenű beruházások indultak el: fejlesztik az oktatás infrastrukturális hátterét, folyik a tananyagok folyamatos megújítása, kihasználva a digitális technológia nyújtotta lehetőségeket, alkalmazva a legkorszerűbb távoktatási megoldásokat.

Az új tanévben az SZTE – a munkaerőpiaci igényekre reagálva – ötven partnerrel összefogva indított duális képzést

– mondta a rektor.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök emlékeztetett rá, az elmúlt száz évben az egyházmegye és az egyetem története összefonódott, saját akaratán kívül mindkettő sorsa közös lett. Az egyetemnek Kolozsvárról, a püspökségnek Temesvárról kellett menekülnie, Szeged fogadta be mindkettőt. Az egyetem, az egyházmegye, a kormány és a város összefogásával az 1920-as évek végére elkészült a fogadalmi templom és a Dóm tér épületkomplexuma.

A püspök azt kívánta, hogy ez a páratlan együttműködés valósuljon meg most is, és világszínvonalú eredmények szülessenek az egyetemen.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Orbán Viktor: tisztán magyar pártok tudják hatékonyan képviselni a Kárpát-medencei magyarságot

A magyar etnikai pártok szükségességéről, a Kárpát-medencei magyarlakta területek gazdasági fejlesztéséről és a magyar közösségek önazonosságának megvédéséről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt a Magyar Állandó Értekezlet XVIII. plenáris ülésén a Várkert Bazárban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Légitámadást hajtott végre Izrael az Iszlám Dzsihád állásai ellen

Légitámadást hajtott végre Izrael az Iszlám Dzsihád állásai ellen

A hadsereg tájékoztatása szerint az izraeli légierő több támadást hajtott végre péntekre virradóra az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai állásai ellen, válaszul az Izrael elleni rakétatámadásokra.

Miért ne lehetne Budapesten is egy, a lengyel függetlenségi menethez hasonló felvonulás?

Miért ne lehetne Budapesten is egy, a lengyel függetlenségi menethez hasonló felvonulás?

Buda visszafoglalásának szeptember 2-i ünnepe tökéletes alkalom lenne egy nagyszabású erődemonstrációra.

Brüsszel a kákán is csomót keres, ha a britekről van szó

Az Európai Bizottság felszólító levél elküldésével kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királyság ellen, mert az EU elhagyására készülő tagállam még mindig nem jelölte meg az új uniós bizottságba szánt biztosjelöltjét.

Karácsony után Pikó is lebukott

Karácsony után Pikó is lebukott

Pikó András újdonsült VIII. kerületi polgármester korábban azt mondta, hogy BKV-val és biciklivel fog járni dolgozni. Most azonban lebukott. A hazudós Karácsony Gergelyhez hasonlóan Pikó is szolgálati autóval jár.

Ezt kell tudnod, ha a mai napon a Puskás Aréna környékén akad dolgod

Forgalomkorlátozásra kell számítani ma Budapesten, a Puskás Aréna környékén. A stadion megnyitójára, a Magyarország-Uruguay mérkőzésre mintegy hetvenezer szurkolót várnak. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a metró és az 1-es villamos igénybevételét javasolja.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére