Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Minden eddiginél fontosabb szerep jut a kutatásnak és az innovációnak”

Horváth Tamás

2019.09.07. 13:35

Erről Palkovics László beszélt Szegeden.

Az innovációs és technológiai miniszter a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén szombaton azt mondta, a 21. században tapasztalható minden eddigieknél gyorsabb fejlődés különösen az ipar és a technológia területén teremt új kihívásokat.

Palkovics László az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, a kormány elkötelezett az iránt, hogy az ország kellő módon és időben felkészüljön a jövőre.

2010-ben a segélyalapú társadalom helyett a munkaalapú társadalom kialakítását tűztük ki célul, ennek eredményeként ma 800 ezerrel többen dolgoznak, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót a munkanélküliség pedig 3,5 százalék alá csökkent, ami a legkedvezőbb adat a rendszerváltás óta

– húzta alá a miniszter.

Palkovics László elmondta, a gazdasági eredmények tették lehetővé a felsőoktatási rendszer megerősítését. A megörökölt alacsony hatékonyságú, a munkaerőpiaci igényektől eltávolodó felsőoktatási rendszer átalakítása során sikerült az autonómia megerősítése mellett stabilizálni az intézmények gazdálkodását. Jelenleg a feladata az oktatási és kutatási minőség további javítása, a tudományegyetemek nemzetközi versenyképességének erősítése.

Az SZTE 2017 és 2021 között 60 milliárd forintos támogatásból csaknem száz kutatási, fejlesztési és innovációs célú projektet kezdett meg

– emlékeztetett a politikus, kiemelve ezek közül a szegedi science park kialakítását.

Hozzátette, a park 80 hektáros területből húszat az egyetem hasznosít, ennek költségeit a kormány vállalja, ahogy a fennmaradó rész infrastruktúrájának kialakítását is.

Az egykori szovjet laktanya területén már megtörtént a lőszermentesítés, a tereprendezés, jelenleg folyik az épületek tervezése, a külső infrastruktúra megteremtése azonban az önkormányzat feladata, ezt a munkát fel kell gyorsítani

– mondta Palkovics László.

Palkovics László | Fotó: MTI

Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt időszakban 805 szegedi projektet támogatott, több mint 130 milliárd forinttal. Az önkormányzatnak is fontos szerepe van abban, hogy dinamikusan fejlődő gazdasági, társadalmi közeget biztosítson, a tudományos és üzleti szféra szereplői számára.

Rovó László rektor elmondta, az új tanévben mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n, ezzel Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye jelentősen növelni tudta hallgatói létszámát.

Hangsúlyozta, a hallgatók közül senkit nem fog csalódás érni, kiváló, nemzetközi szinten is jegyzett oktatóktól tudják majd elsajátítani az elméleti és gyakorlati ismereteket.

Az egyetemen kormányzati és uniós támogatásoknak köszönhetően nagy volumenű beruházások indultak el: fejlesztik az oktatás infrastrukturális hátterét, folyik a tananyagok folyamatos megújítása, kihasználva a digitális technológia nyújtotta lehetőségeket, alkalmazva a legkorszerűbb távoktatási megoldásokat.

Az új tanévben az SZTE – a munkaerőpiaci igényekre reagálva – ötven partnerrel összefogva indított duális képzést

– mondta a rektor.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök emlékeztetett rá, az elmúlt száz évben az egyházmegye és az egyetem története összefonódott, saját akaratán kívül mindkettő sorsa közös lett. Az egyetemnek Kolozsvárról, a püspökségnek Temesvárról kellett menekülnie, Szeged fogadta be mindkettőt. Az egyetem, az egyházmegye, a kormány és a város összefogásával az 1920-as évek végére elkészült a fogadalmi templom és a Dóm tér épületkomplexuma.

A püspök azt kívánta, hogy ez a páratlan együttműködés valósuljon meg most is, és világszínvonalú eredmények szülessenek az egyetemen.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy migránstáborral kevesebb Franciaországban

Egy migránstáborral kevesebb Franciaországban

A francia rendőrség felszámolt egy körülbelül ezer főt elszállásoló migránstábort az észak-franciaországi Dunkerque közelében, miután a bíróság úgy határozott, hogy a tábor egészségügyi és biztonsági veszély jelent.

„Trócsányi László kinevezése a Soros-terv útjában áll, a bevándorláspárti erők ezért támadják”

„Trócsányi László kinevezése a Soros-terv útjában áll, a bevándorláspárti erők ezért támadják”

A kormánypártok álláspontját Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője ismertette csütörtökön.

Szentesi Zöldi László: Soha nem szégyen a jobbtól kikapni!

Szentesi Zöldi László: Soha nem szégyen a jobbtól kikapni!

Az első Publik Ligája bajnokát, Szentesi Zöldi Lászlót kérdeztük a győzelem mámorító hatásáról és bajnoki terveiről. Vigyázat, az interjú nyomokban humort és iróniát tartalmaz!

Állati jogok

Állati jogok

Úgy tűnik, őket a világbéke meg a rasszizmus elleni harc izgatja, mert mint tudjuk, minden húsevő (dögevő) egy patriarchata náci.

Karácsony Gergelynek inába szállt a bátorsága

Karácsony Gergelynek inába szállt a bátorsága

Karácsony Gergely alkalmatlansága eddig sem volt kérdéses, de most úgy tűnik, elkezdett félni is.

Orbán Viktor fogadta a Türk Tanács külügyminisztereit

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójára Budapestre érkezett tárcavezetőket – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére