Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Minden eddiginél fontosabb szerep jut a kutatásnak és az innovációnak”

Horváth Tamás

2019.09.07. 13:35

Erről Palkovics László beszélt Szegeden.

Az innovációs és technológiai miniszter a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén szombaton azt mondta, a 21. században tapasztalható minden eddigieknél gyorsabb fejlődés különösen az ipar és a technológia területén teremt új kihívásokat.

Palkovics László az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, a kormány elkötelezett az iránt, hogy az ország kellő módon és időben felkészüljön a jövőre.

2010-ben a segélyalapú társadalom helyett a munkaalapú társadalom kialakítását tűztük ki célul, ennek eredményeként ma 800 ezerrel többen dolgoznak, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót a munkanélküliség pedig 3,5 százalék alá csökkent, ami a legkedvezőbb adat a rendszerváltás óta

– húzta alá a miniszter.

Palkovics László elmondta, a gazdasági eredmények tették lehetővé a felsőoktatási rendszer megerősítését. A megörökölt alacsony hatékonyságú, a munkaerőpiaci igényektől eltávolodó felsőoktatási rendszer átalakítása során sikerült az autonómia megerősítése mellett stabilizálni az intézmények gazdálkodását. Jelenleg a feladata az oktatási és kutatási minőség további javítása, a tudományegyetemek nemzetközi versenyképességének erősítése.

Az SZTE 2017 és 2021 között 60 milliárd forintos támogatásból csaknem száz kutatási, fejlesztési és innovációs célú projektet kezdett meg

– emlékeztetett a politikus, kiemelve ezek közül a szegedi science park kialakítását.

Hozzátette, a park 80 hektáros területből húszat az egyetem hasznosít, ennek költségeit a kormány vállalja, ahogy a fennmaradó rész infrastruktúrájának kialakítását is.

Az egykori szovjet laktanya területén már megtörtént a lőszermentesítés, a tereprendezés, jelenleg folyik az épületek tervezése, a külső infrastruktúra megteremtése azonban az önkormányzat feladata, ezt a munkát fel kell gyorsítani

– mondta Palkovics László.

Palkovics László | Fotó: MTI

Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt időszakban 805 szegedi projektet támogatott, több mint 130 milliárd forinttal. Az önkormányzatnak is fontos szerepe van abban, hogy dinamikusan fejlődő gazdasági, társadalmi közeget biztosítson, a tudományos és üzleti szféra szereplői számára.

Rovó László rektor elmondta, az új tanévben mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n, ezzel Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye jelentősen növelni tudta hallgatói létszámát.

Hangsúlyozta, a hallgatók közül senkit nem fog csalódás érni, kiváló, nemzetközi szinten is jegyzett oktatóktól tudják majd elsajátítani az elméleti és gyakorlati ismereteket.

Az egyetemen kormányzati és uniós támogatásoknak köszönhetően nagy volumenű beruházások indultak el: fejlesztik az oktatás infrastrukturális hátterét, folyik a tananyagok folyamatos megújítása, kihasználva a digitális technológia nyújtotta lehetőségeket, alkalmazva a legkorszerűbb távoktatási megoldásokat.

Az új tanévben az SZTE – a munkaerőpiaci igényekre reagálva – ötven partnerrel összefogva indított duális képzést

– mondta a rektor.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök emlékeztetett rá, az elmúlt száz évben az egyházmegye és az egyetem története összefonódott, saját akaratán kívül mindkettő sorsa közös lett. Az egyetemnek Kolozsvárról, a püspökségnek Temesvárról kellett menekülnie, Szeged fogadta be mindkettőt. Az egyetem, az egyházmegye, a kormány és a város összefogásával az 1920-as évek végére elkészült a fogadalmi templom és a Dóm tér épületkomplexuma.

A püspök azt kívánta, hogy ez a páratlan együttműködés valósuljon meg most is, és világszínvonalú eredmények szülessenek az egyetemen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Felkészül a követkető Farkas Bertalan?

Felkészül a követkető Farkas Bertalan?

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek videokonferenciáján vett részt.

Megelevenedett a Majmok bolygója Indiában

Megelevenedett a Majmok bolygója Indiában

Egy csapat majom támadt egy egészségügyi dolgozóra és elragadta tőle négy koronavírusos beteg vérmintáit.

Régi bűnnek, hosszú az árnyéka

Régi bűnnek, hosszú az árnyéka

Az Alapjogokért Központ a második Orbán-kormány megválasztásának 10 éves évfordulóján elsőként az „Őszinteség” elnevezésű tanulmányát mutatta be.

Sikeres a bértámogatási program, egyre többen igénylik

Rövid idő alatt már több mint 3000 munkavállaló után igényelték a cégek.

Megjelent a Trianon-dráma, A beszéd című film újabb előzetese

A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című, 50 perces film premierje június 4-én, 20 óra 15 perckor lesz a Duna Televízióban.

Gátlástalanul támadta a vírus elleni védekezést a Gyurcsány-párt

Gátlástalanul támadta a vírus elleni védekezést a Gyurcsány-párt

A rágalmazásokban a DK járt az élen, mutatjuk, hogy miket mondtak a Gyurcsány-párti politikusok.

Két lépésben emeli a kormány a lelkészek jövedelmét

Júniustól és januártól megduplázódik a kistelepüléseken szolgáló lelkészek, papok, rabbik kiegészítő jövedelempótléka – közölte Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.

„Tíz év alatt a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat”

„Tíz év alatt a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat”

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Le Figarónak adott interjút, ahol a Fidesz 10 éves kormányzásáról volt szó.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére