Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden, amit Orbán Viktor bécsi látogatásáról tudnod kell

Pörge Béla

2018.01.30. 12:08

Mi várható a megbeszéléseken, mikor lesznek sajtótájékoztatók? Minden kiderül a cikkbõl!

Orbán Viktor kedden találkozik a nemrégiben megválasztott osztrák kancellárral és alkancellárral Bécsben. Sebastian Kurz kora délután fogadja a magyar miniszterelnököt, az osztrák sajtó értesülései szerint 14:30-kor tart majd sajtótájékoztatót a két kormányfő.

Ezt követően este fél 7-kor várhatóak az első sajtóközlemények a Strache–Orbán-találkozóról.

A tárgyalásokon a fő téma minden bizonnyal a migráció lesz, de biztosan szóba fog kerülni a paksi bővítés kérdése is.

Az illegális bevándorlást illetően Orbán Viktor és Sebastian Kurz szinte mindenben egyetértenek.

Kurz a magyar kormányhoz hasonlóan elítéli a kötelező kvótákat, a kerítést több alkalommal is méltatta, a határvédelem kérdésében szinte azonos az osztrák és a magyar álláspont. A paksi bővítéssel kapcsolatban azonban már akadnak ellentétek, Ausztria ugyanis megtámadta azt az unióban. Ez azonban nem akkora dolog, mint ahogy néhányan megpróbálják beállítani, sokkal inkább hagyomány. Ausztria 1978 óta minden hasonló döntést megtámad, és egyetlen atomerőművet sem üzemeltet.

A találkozó különösen jelentős lehet abból a szempontból, hogy kevesebb mint egy hónap múlva EU-csúcs lesz Brüsszelben, ahol valószínűleg újra elő fog kerülni a kvóták kérdése. Ausztria ebben Magyarország és az egész V4 álláspontját képviselheti, ami nagyon fontos lehet a bevándorláspárti uniós vezetőkkel szemben.

Kényes kérdés lehet még az az osztrák családi pótlékra vonatkozó módosítás, amely következményeként jelentős összegtől eshetnek el azok a magyar állampolgárok, akik Ausztriában dolgoznak, de gyerekeik Magyarországon élnek. Ez a kérdés az EB előtt folytatódik majd.

Heinz-Christian Strache és Orbán Viktor között még a fentieknél is nagyobb egyetértés várható.

Az osztrák alkancellár már több ízben is kifejezte azon véleményét, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány kiállása példaértékű volt a migrációs válság során. Az alkancellár emiatt köszönetet is mondott a magyar miniszterelnöknek. A kampányban ráadásul még Kurzot is támadta azzal, hogy Orbán érdemeivel kampányol.

Ausztria és Magyarország között mindkét fél szerint hagyományosan jó a kapcsolat, ezt azonban többször is beárnyékolta már az aktuálpolitika, legutóbb a szocialista Werner Faymann kancellársága alatt. A migránspárti, bukott baloldali politikus távozása, majd pedig a szintén baloldali Christian Kern leváltása után ismét nyugodt mederbe terelődött az osztrák-magyar viszony, ennek egy nyilvánvaló jele a Kurz–Orbán-találkozó.

A két politikus kölcsönösen tiszteli egymást, sok kérdésben hasonló az álláspontjuk, így eredményes megbeszélés várható. Jól jelzi ezt az is, hogy az osztrák liberálisok már előre sivalkodnak, ami rosszat nem jelenthet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére