Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért egyedi nép a magyar?

888.hu

2020.06.04. 17:03

Magyar vagy, ha van otthon egy zacskód, amelyben további zacskók vannak!

Megjelent a Látószög blogon Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának legújabb írása. A „Nem vagyunk egyedül” című dolgozatban Békés arra a kérdésre keresi a választ, hogy mitől magyar a magyar?

Minden politikai csoport valamilyen végső kérdésre keresi a választ. A nemzetiek stratégiai kérdése nem más, mint hogy mi a magyar? Nem az, hogy ki a magyar, hanem az, hogy mi teszi a magyart, azaz mitől magyar a magyar? Vagyis, hogy mi szövi meg köztük az összetartozás-tudat finom szálait, amelyek erős kötélként fonják közösséggé az egyéneket

– írta.

A szerző megjegyzi, hogy a hétköznapi tapasztalat sekély horizontján stand up comedyktől kezdve hűtőmágnes-bölcsességeken át a szuvenírboltokban árusított, Magyarországról szóló használati utasításokig bezárólag el lehet olvasni sok helyütt, hogy ki a magyar.

Felsorolja, az a magyar:

  • akinek van otthon egy zacskója, amelyben további zacskók vannak,
  • akinek családneve megelőzi utónevét,
  • aki bármit be tud panírozni és hasonlóképpen vagyunk a pálinkával is, hiszen mindenből elő tudjuk állítani.

Komolyabbra fordítva a szót, Békés három pontban foglalja össze a magyar egyediség okait és eredetiségünk ismérveit.

Az első és mindenekelőtt való az, hogy a nyelvünk valóban semmihez sem hasonlítható. A második pont a magyar észjárás. Geopolitikai, történelmi és kulturális helyzetünkből fakad, hogy évszázadokon keresztül elsősorban a fejünket kellett használnunk, hiszen nagyobbrészt senki másra nem számíthattunk, csak saját magunkra. Harmadik egyedi jellemzőnk a helyzetünkből fakad, centrális földrajzi elhelyezkedésünk eredménye.

Véleménye szerint a nemzeti összetartozás „az a vonzás, amely mint a papírlapra helyezett vasreszeléket az alája húzott mágnes, maga köré rendez el bennünket. Ez az erő a nemzeti összetartozás, vagyis a népből magnetikus erővel nemzetet formáló titkos kulturális hatalom.”

A magyarság első ezer éve a nemzetként való kialakulásunkról szólt. Az elmúlt száz év pedig arról, hogy túléljünk és megmaradjunk. Az elkövetkező évszázad szóljon a gyarapodásról, hogy aztán még újabb ezer évünk legyen

– zárta gondolatait a szerző.

A teljes írás ITT olvasható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére