Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Kétharmad
 
 
 
 

Mérhetetlen társadalmi károkat okozott Görögországban a migráció

Sümeghi Lóránt

2019.05.16. 18:08

A Migrációkutató Intézet munkatársa áprilisban szakmai látogatást tett Görögországban a migrációs helyzet megismerése céljából, különös tekintettel a krízis társadalmi következményeire.

Az út keretében ellátogatott két, a bevándorlás által nagymértékben érintett szigetre, Számoszra és Híoszra is. Személyes interjúk útján lehetősége nyílt kormánypárti politikusokkal, egyetemi tanárral, nemzetközi szervezet képviselőjével és egyéb NGO-k munkatársaival beszélni.

A szakmai látogatás általános tapasztalata, hogy a görögök összességében humanitárius szemüvegen keresztül tekintenek a 2015-ben kirobbant migrációs válságra, mely alapján morális kötelességüknek tekintik az Európába érkezők megsegítését, illetve tartós befogadását. Ugyanakkor több interjú során is elhangzott, hogy

a tömeges beáramlás mérhetetlen társadalmi, gazdasági és egyéb károkat okozott a leginkább érintett görög szigeteken.

A turizmus több helyen gyakorlatilag megszűnt, a közszolgáltatások hozzáférhetősége és minősége drámai mértékben romlott, illetve érezhetően nőtt a bűncselekmények száma is. Szinte valamennyi interjúalany kiemelte, hogy komoly problémát okoz a görög központi kormányzat és a helyi apparátusok közötti kommunikáció, koordináció hiánya, illetve többen csalódottságuknak adtak hangot az Európai Unió elégtelen fellépése miatt.

Azonban a kritika tárgya nem a határvédelemben nyújtandó segítség hiánya, hanem a kialakult társadalmi válsághelyzet okozta károk enyhítésének elmaradása, valamint a migrációs folyamatok megfelelő menedzselésének kudarca. Általános vélemény volt továbbá, hogy az EU-nak és a tagállamoknak szolidárisnak kell lenniük a probléma és a terhek megosztásában, miközben a kibocsátó régiók támogatása mellett nyitva kell tartani Európa kapuját az érkezők előtt.

Az úti beszámoló teljes szövege itt érhető el.

 

OLVASTAD MÁR?

Kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Sorosék lehetnek a brit EP-választás nyertesei

Sorosék lehetnek a brit EP-választás nyertesei

Amerika, London, Párizs

Az idén áprilisban megtartott EU-csúcson megszületett döntés értelmében hiába voksolt a brit választók többsége az uniós tagságról rendezett népszavazáson a kilépésre (Brexit) 2016. június 23-án, a szigetország kénytelen részt venni a hónap végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Dánia véglegessé tenné az ideiglenes határellenőrzést

Gyakorlatilag véget vetnének a dánok Schengen jelenlegi formájának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére