Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mérhetetlen társadalmi károkat okozott Görögországban a migráció

Sümeghi Lóránt

2019.05.16. 18:08

A Migrációkutató Intézet munkatársa áprilisban szakmai látogatást tett Görögországban a migrációs helyzet megismerése céljából, különös tekintettel a krízis társadalmi következményeire.

Az út keretében ellátogatott két, a bevándorlás által nagymértékben érintett szigetre, Számoszra és Híoszra is. Személyes interjúk útján lehetősége nyílt kormánypárti politikusokkal, egyetemi tanárral, nemzetközi szervezet képviselőjével és egyéb NGO-k munkatársaival beszélni.

A szakmai látogatás általános tapasztalata, hogy a görögök összességében humanitárius szemüvegen keresztül tekintenek a 2015-ben kirobbant migrációs válságra, mely alapján morális kötelességüknek tekintik az Európába érkezők megsegítését, illetve tartós befogadását. Ugyanakkor több interjú során is elhangzott, hogy

a tömeges beáramlás mérhetetlen társadalmi, gazdasági és egyéb károkat okozott a leginkább érintett görög szigeteken.

A turizmus több helyen gyakorlatilag megszűnt, a közszolgáltatások hozzáférhetősége és minősége drámai mértékben romlott, illetve érezhetően nőtt a bűncselekmények száma is. Szinte valamennyi interjúalany kiemelte, hogy komoly problémát okoz a görög központi kormányzat és a helyi apparátusok közötti kommunikáció, koordináció hiánya, illetve többen csalódottságuknak adtak hangot az Európai Unió elégtelen fellépése miatt.

Azonban a kritika tárgya nem a határvédelemben nyújtandó segítség hiánya, hanem a kialakult társadalmi válsághelyzet okozta károk enyhítésének elmaradása, valamint a migrációs folyamatok megfelelő menedzselésének kudarca. Általános vélemény volt továbbá, hogy az EU-nak és a tagállamoknak szolidárisnak kell lenniük a probléma és a terhek megosztásában, miközben a kibocsátó régiók támogatása mellett nyitva kell tartani Európa kapuját az érkezők előtt.

Az úti beszámoló teljes szövege itt érhető el.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére