Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mérföldkőhöz érkezett a magyar egészségügy: saját tüdőtranszplantációs programunk indult

Békési Marcell

2020.09.10. 12:00

Ez óriási előrelépést jelent a tüdőbetegek számára. Eddig a bécsi intézet gyámsága alatt, a közös donorlistáról kapott szervekkel végezték a műtéteket, így a várakozási idő is lerövidült, ugyanakkor az új kapacitásainkkal a határon túli magyarokat is ki tudja szolgálni az egészségügy.
Megkezdte a bécsi egyetemi centrumtól független működését a magyar tüdőtranszplantációs program

- jelentette be az örömteli hírt Kásler Miklós csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, melyet Dr. Rényi-Vámos Ferenccel, a mellkassebészeti klinikaigazgatóval, és Dr. Mihály Sándorral, az országos vérellátó transzplantációs igazgatójával közösen tartottak.

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztereMTI/Máthé Zoltán

A saját tüdőtranszplantációs program azért nagy szó, mert a transzplantációk közül a tüdő az egyik legbonyolultabb, legsokrétűbb műtétek közé tartozik.

Egy program elindítása nem kizárólag pénz kérdése: évtizedes szakmai felkészülést igényel.

Magyarország a programra évtizedek óta készül: már a kétezres évek elején megindultak a tárgyalások a bécsi intézettel, hogy fogadják be a magyar betegeket, a 2010-es évek elején pedig már magyar orvosok és ápolók végezték a műtéteket a magyar állam pénzén... Bécsben.

2014-ben érett meg a helyzet arra, hogy itthon is elkezdjenek betegeket műteni: akkor miniszterelnöki segítséggel felépült az első ilyen műtő, melyben azóta is folyamatosan végzik a transzplantációkat: 2015 óta 92 sikeres műtétet végeztek el.

Idén viszont a bécsi intézet szakmai jóváhagyásával és áldásával, három új műtővel beindult a saját tüdőtranszplantációs programunk, mely mérföldkő a magyar sebészet történetében.

A várakozási idő ezzel mindössze hat hónapra rövidülhet.

A Kásler Miklós miniszter elmondta azt is, hogy az új bővítésbe már a határon túli magyarokat is beszámították, de érkeztek már megkeresések EU-n kívüli országokból is, melyre úgy tűnik, szintén lesz kapacitás.

A program hárommilliárd forintos kormányzati támogatással (liberálisoknak: ~6-7 stadion) valósult meg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

A 888 podcastjának vendége: Bohár Tünde, a Megafon munkatársa.

Sopánkodhatnak a baloldali politikusok: az EP az atomenergiát is fenntartható energiaforrásnak minősítette

Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet – közölte az uniós parlament szerdán.

Gyöngyösi sütheti saját pecsenyéjét a Jobbik élén

Gyöngyösi sütheti saját pecsenyéjét a Jobbik élén

Bár Gyöngyösi Márton, a Jobbik frissen megválasztott elnöke hiába verte el nagy fölénnyel Jakab Péter jelöltjét, Földi Istvánt az elnökválasztáson, mégis gyakran emlegetik egy lapon a nevét Retkes Attiláéval, aki az SZDSZ utolsó elnökeként, a párt megszűnésekor leoltotta a villanyt.

GFG blog 11.: Döglött akták: a szocik

GFG blog 11.: Döglött akták: a szocik

Hozzájárulás korunk szellemi vitáihoz

Ha valaki nem tud választani magának nemet, egy társkereső több mint 12 alternatívát kínál

Ha valaki nem tud választani magának nemet, egy társkereső több mint 12 alternatívát kínál

Mert ugyebár nem elég 4-5 lehetőség a nemi identitás meghatározására, felvilágosultaknál ennél sokkal bonyolultabb a kérdés.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére