Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megvéd minket a kerítés a kolerától?

2015.11.13. 16:35

Szeptember közepén Irakban kitört a kolerajárvány, ami mostanra átterjedt Szíria területére is. Onnan pedig a milliónyi szír menekült nemcsak a Közel-Kelet többi részén terjesztheti el, hanem akár Dél-Európába is magával hozhatja a halálos kórt.

Mit kell tudni a koleráról?
  • A kolera egy hasmenéssel, hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető bakteriális járvány. A folyadékvesztés néhány nap alatt elérheti a beteg testsúlyát. A kezeletlen esetek 60%-a halállal végződik, mely gyakran a fertőzéstől számított első napon bekövetkezik. A gyógyulás lassú, több hétig is eltarthat.
  • Hogyan fertőz?  A kórokozóval szennyezett víz, vagy vízzel érintkező élelmiszer útján (pl. fertőzött vízben megmosott gyümölcs). A fertőzöttek széklete is tartalmazza a baktériumokat, ami főképp olyan helyeken jelent veszélyt, ahol nem megfelelőek a higiénés körülmények. A járványok gyors terjedéséhez az is hozzájárul, hogy sokan tünetmentesen hordozzák a baktériumot, viszont ők is ugyanúgy fertőzhetnek.
  • A modern kori kolerajárványok általában a járványnak kedvező időjárási feltételekre és a higiénés feltételek romlására vezethetőek vissza. A legutóbbi komoly járvány Haitit sújtotta a 2010-es földrengés után, a 700 ezer regisztrált esetből közel 9 ezer volt halálos kimenetelű.

 

Az Irakban kitört kolerajárvány már átterjedt a szomszédos Szíriára, Kuvaitra és Bahreinra is, és az egész közel-keleti régiót fenyegeti."

- nyilatkozta Peter Hawkins, az UNICEF iraki igazgatója.

Hawkins arra is figyelmeztetett, hogy a járvány további terjedésének kockázata különösen nagy: decemberben az arbain (a síita vallás egyik központi ünnepének csúcspontja) alkalmából a Közel-Kelet számos országából milliószámra érkeznek majd síita zarándokok Irakba. Az UNICEF az iszlám két iraki szent helyén, Nedzsefben és Kerbelában is tájékoztatja a vallási vezetőket arról, miként lehet védekezni a kolera ellen.

Az arbain Mohamed próféta unokája, a síiták által mélyen tisztelt Huszein imám negyven napig tartó gyászolásának végét jelzi. Az imám 680-ban bekövetkezett halála megerősítette az iszlám kettészakadását síita és szunnita ágra, Husszein mártírhalálát tekintik a síita hit alapító momentumának.

Irakban a 18 kormányzóságból 15 érintett a fertőzésben. 2200-nál is több esetet regisztráltak, eddig 6 halálos áldozata van a járványnak. Az Eufrátesz és valószínűleg a Tigris folyó is kolerabaktériummal szennyezett.

Az UNICEF adatai szerint Irakban öt kolerás betegből egy gyerek, ezért az ország számos térségében elővigyázatosságból egy hónappal elhalasztották a tanévkezdést.

A szíriai helyzetről viszont csak sejtéseink lehetnek. A kórházak és diagnosztikai laborok közül rengeteg megsemmisült a légicsapások során. Járvány idején még a legjobb körülmények között is csak az esetek 30 százalékát diagnosztizálják, a szír viszonyok között ez az arány valószínűleg ennek is a töredéke.

A környező országokban is jó esély van a továbbterjedésre. Törökországban szintén katasztrofális a helyzet: 2 millió menekült él sátortáborokban és elhagyott épületekben, nincs biztosítva a vízellátás és a közegészségügyi feltételek sem megfelelőek. Libanonban ugyan nincsenek hivatalos menekülttáborok, de itt is milliók élnek különböző telepeken és nyomornegyedekben. A vízellátás akadozik, szárazság sújtja a területet, ráadásul közel négy hónapig szünetelt a szemétszállítás.

Előre lehetett látni?

A WHO már februárban figyelmeztett, hogy a szír térség kifejezetten sebezhető egy kolerajárvánnyal szemben. Egy olyan országban, ahol menekültválság tombol, emberek millióit telepítették ki országhatárokon belül és kívül, és a zsúfolásig megtelt menekülttáborokban elképesztő higiénés állapotok uralkodnak - robbanásszerű lehet a járványok terjedése.

A kolera különösen jól érzi magát a Közel-Keleten, ugyanis a meleg éghajlatot és a lassú folyású vizeket kedveli. Irakban és Szíriában jelenleg a megszokott vízszint felére csökkent a terület vízellátottsága. Minél jobban csökken a vízszint, a kolerabaktériumok aránya annál koncentráltabb lesz, magyarán annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy pohár víz az Eufráteszből veszélyes mennyiségű baktériumot tartalmaz.

A WHO felkészületlen volt?

Legalább nyolc hónapja tudták, hogy a térség fogékony a kolerára. Mégis, csak a járvány kitörése után hat héttel indították meg a tömeges oltási akciót Irakban. Ennyi idő alatt a kolera már átterjedt az összeomlott infrastruktúrájú Szíriába, ahol sokkal nehezebb lesz megfékezni a betegség további terjedését.

A WHO a járvány beazonosításáért sem tett sokat. A diagnosztizálásra alkalmas laborok megsemmisültek, a WHO nem látta el Szíriát a megfelelő diagnosztikai eszközökkel, így a kolera azonosítására csak a gyorstesztek maradtak. Ezeket viszont a WHO nem fogadja el bizonyító erejű eljárásnak. Tehát akárhány koleragyanús esetet jelentenek a segélyszervezetek orvosai, a WHO szerint Szíriában hivatalosan nincs járvány.

Ez az eset is jól mutatja az egészségügyi világszervezet korlátait. Számos politikai kötöttségük van, például szükségük van kormányzati engedélyre, hogy egy adott területen tevékenykedjenek. Ez Szíriában azt jelenti, hogy csak az Asszad-rezsim ellenőrzése alatt álló területeken dolgozhatnak. Emellett anyagilag sem függetlenek, adományozókból tartják fent a szervezetet. Pénz beszél: költségvetésük háromnegyede külső forrásokból származik, így jóval lassabb, körülményesebb a működésük.

(Foreign Policy, Informed, Foreign Affairs, Al Jazeera)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére