Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszûnhet a néppárti-szocialista többség az Európai Parlamentben

Vincze Viktor Attila

2018.05.11. 14:58

Kiderült, miért is annyira Magyarország-ellenes az Európai Parlament (EP) jelenleg meghatározónak számító politikai erõinek jelentõs része. Egész egyszerûen attól félnek, hogy a magyar migrációellenes fellépés hatására a 2019-es EP-választás egyik fõ témája a migráció korlátozása lehet, ami viszont azzal járhat, hogy a jelenleg még többségben levõ migrációt támogató erõk kisebbségbe kerülhetnek az új uniós parlamentben.

A 2019-es európai parlamenti (EP) választások eredményeként megszűnhet a néppárti-szocialista "nagykoalíció", a két párt 50 százalék feletti mandátumaránya az EP-ben – közölte a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Nagy Dániel egy pénteki szakmai fórumon annak a kutatásnak az eredményét ismertette, amelynek keretében az intézet az uniós tagállamok közvélemény-kutatási, illetve választási eredményei alapján becslést készített az EP-mandátumok várható eloszlására.

Eszerint a 2019-es választás két nagy vesztese a két legnagyobb formáció, az Európai Néppárt és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége lesz.

A jellemzően kereszténydemokrata pártokat tömörítő néppárt mandátumainak száma 219-ről várhatóan 179-re csökken, a szocialisták pedig a jelenlegi 189-cel szemben csak 135 képviselőt küldhetnek majd a parlamentbe"

– mondta a Nézőpont kutatási igazgatója.

A Fidesz-KDNP a jelenlegi 12 helyett 13 képviselőt delegálhat majd a néppártba, így a harmadik legnagyobb delegáció lehet. A szocialista frakcióban három magyar képviselő foglalhat helyet, a zöldeknél egy, a Jobbik pedig várhatóan négy mandátumot szerez. Utóbbiak valószínűleg a függetlenek közé ülnek majd – tette hozzá Nagy Dániel.

Úgy vélekedett, hogy most először esély nyílik egy összeurópai kampányra, hiszen az egyik fő téma a migráció lehet mint összeurópai ügy.

A kampány két főszereplője és egyben ellenpólusa lehet Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök"

– mondta Nagy Dániel.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője pedig úgy vélte a fórumon, hogy a 2019-ben megalakuló néppárti frakcióban 5 százalékos arányával komoly súlya lesz a Fidesz-KDNP-nek.

Annál is inkább, mert Orbán Viktor pártja magyarországi választási eredményével, a migráció kérdését előtérbe állító kampányával a siker receptjét kínálja a néppárt számára"

– mondta Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint többek között ezért is irreális felvetés, hogy a néppárt kizárná a Fideszt soraiból, mert ezzel elvesztené egész Közép-Európát is, hiszen a visegrádi országok közül egyedül Magyarországon működik olyan kormány, amelynek pártjai a néppárt tagjai.

Surján László, az Európai Parlament korábbi alelnöke pedig arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban Orbán Viktor európai szinten is jelentős politikussá vált, mivel ő a legláthatóbb képviselője a Macronnal szemben álló politikának.

Ez egyben azt is jelenti: "nulla az esélye annak, hogy kizárják a néppártból a Fidesz-KDNP-t"– fűzte hozzá Surján László.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére