Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszületett a Néppárt döntése!

Pörge Béla

2019.03.20. 18:36

Órákon át tárgyalt ma délután az Európai Néppárt a Fidesz sorsáról Brüsszelben, estére végül megszületett a döntés: nem zárták ki a Fideszt, és nem is függesztették fel.

A képviselők hosszas egyeztetés után arról szavaztak, hogy a Néppárt és a Fidesz egyetért-e abban, hogy amíg egy külön bizottság vizsgálja a jogállamiságot Magyarországon, addig –határozatlan időre– közös megegyezéssel felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a Fidesszel való közös megegyezés után a Fidesz önként felfüggeszti tagságát.

A javaslatot a Fidesz képviselői is megszavazták, azaz önként függesztette fel tagságát a magyar kormánypárt.

Mint ismert, a Fidesz kizárását 13, többségében észak-európai és Benelux államokbeli törpepárt kezdeményezte, melyeknek összes 37 tagja van a 217 fős frakcióban. 

Szerdán már lehetett sejteni, hogy nem a kizárásról, hanem a Fidesz tagságának felfüggesztéséről fognak szavazni. A Politico brüsszeli tudósítói meg is kaparintották a Fidesz sorsával kapcsolatos határozati javaslatot idő előtt: a dokumentumból az derül ki, hogy a Fidesz határozatlan időre elveszítené a Néppárton belüli szavazati jogát, illetve az is, hogy felállítanának egy bizottságot, ami a magyarországi jogállamiságot vizsgálná.

Mint később kiderült, ez az értesülés részben volt igaz: a javaslat szerint a vizsgálat idejére közös megegyezéssel függesztik fel a Fidesz tagságát. A bizottság három főből áll: Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering.

A sima felfüggesztésről Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke elmondta: ha közös megegyezés nélkül felfüggesztik a Fidesz tagságát, a magyar kormánypárt azonnal elhagyja a Néppártot.

A nap folyamán beszámoltunk arról, hogy kik azok a képviselők, akikről előre tudni lehetett, hogy hogyan fognak szavazni. A számításaink be is jöttek, a legerősebben a listán is szereplő Frank Engel kritizálta a magyar kormányt, ő nem akart semmilyen kompromisszumot, csak a kizárást.

Az tehát biztossá vált a szavazás előtt, hogy a Fideszt nem fogja kizárni az EPP, azonban a felfüggesztésről való szavazás lényegében ugyanezt jelentette, hiszen korábban már kiderült, hogy a Fidesz ki fog lépni a Néppártból, ha felfüggesztik tagságát. A szavazás alatt kiszivárgott több variáció is: önfelfüggesztés, vagy közös megegyezéssel történő felfüggesztés az említett vizsgálat idejére. Végül ez utóbbi javaslat finomított változatáról szavaztak, és a Fidesz a saját tagságát függesztette fel azzal, hogy támogatta az indítványt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karácsony a kereszténységén, Márki-Zay saját közönségének hozzátartozóin gúnyolódott

Karácsony a kereszténységén, Márki-Zay saját közönségének hozzátartozóin gúnyolódott

Magyarország kontra Soros – a HírTV bemutatja Tucker Carlson új filmjét.

Jamie Oliver a fakanalat is csak politikailag korrekt módon forgathatja

Jamie Oliver a fakanalat is csak politikailag korrekt módon forgathatja

Könnyen megakadhat a falat annak a tokán, aki Jamie Oliver útmutatásai alapján főz. Kiderült, hogy a nálunk is jól ismert brit séf nem a politikai korrektség legújabb szabályai szerint készíti az ételeit. Azaz a sütéssel, főzéssel – még – nincs baj, ám a fogások elnevezése, nos, az hagy némi kívánnivalót maga után.

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Orvosi vizsgálaton vesz részt Vancsa Zalán pénteken Manchester Citynél. Az MTK 17 éves futballistájának angliai pályafutásáról alig néhány hete állapodtak meg. Az angol bajnokcsapatot is működtető City Football Group holding ötmillió euróért veszi meg a fiatal magyar csatár játékjogát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére