Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszólaltak a hajókatasztrófa túlélői és szemtanúi

Tóth Dalma

2019.05.31. 11:00

Elképesztő dolgokról számoltak be. A Hableányt az ország egyik legtapasztaltabb kapitánya vezette, de így is megtörtént a tragédia. A hatóságok a 21 eltűnt embert továbbra is keresik.

Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Dunán a fővárosban, a Parlamentnél, majd ennek következtében az egyik elsüllyedt 35 emberrel a fedélzetén. A Hableány nevű turistahajó a szakadó esőben egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

Az elsüllyedt hajó kapitánya közel 40 éve hajózott, az egyik legtapasztaltabb szakembernek ismerték az 58 éves L. Lászlót – írja a Blikk.

A túlélők a Chosun koreai lapnak meséltek az átélt szörnyűségekről.

Egy hatalmas hajót láttam közeledni, de meg sem fordult a fejemben, hogy nekünk jön. Az ütközés után a hajónk pillanatok alatt elsüllyedt. Aki a fedélzeten volt, rögtön a vízbe zuhant, aki a kabinban, az már nem jutott ki

– mondta egyikük.

A hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó vizsgálatán dolgozó egységek a Margit hídnál | Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egy másik utas csak azért menekült meg, mert épp egy mentőöv mellett állt, és bele tudott kapaszkodni. A vízben az emberek fejét lehetett látni fel-felbukkanni, a sodrás pedig olyan erős volt, hogy a mentőegységek nem tudtak a közelükbe jutni.

Egy 60 éves férfi úszni kezdett, őt egy hajó legénysége húzta ki a vízből. Ő azt mondta, a mentés kaotikus volt, és csak azokon tudtak segíteni, akik a mentőövekbe kapaszkodtak.

Két német turista, Leander Buchenau (17) és Laura Bohne (18) fültanúja volt a tragédiának.

Sétáltunk, hallottuk a sikolyokat, a segélykiállításokat, amiket a vihar zaja sem tudott elnyomni. Aztán hirtelen csend lett.

A fiatalok másnap visszatértek a borzalmak helyszínére, s virágot vittek a rakpartra.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta: elképesztő pusztítást végzett az ütközés. A szakember egy testet húzott ki a vízből.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred AM-31 Dunaújváros hajója részt vesz a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatában a Margit híd alatt | Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egy másik hajó kapitánya, Raub Emőke is épp egy dél-koreai turistacsoportot vitt a fedélzeten. A rádión vette a vészjelzést, így segíteni indult. Két embert tudott kimenteni a vízből.

Kiabálást hallottam, nem gondolkodtam, csak csináltam, amit kell

– mondta az Origónak. A sodrás miatt nem tudták a fedélzetre húzni a két túlélőt, csak a kezüknél fogva tartották őket, amíg meg nem érkezett értük a motorcsónak.

Egy biztos: a Hableányt az ország egyik legtapasztaltabb kapitánya vezette, aki az 53 éves matrózzal, P. Jánossal dolgozott együtt. Erről kollégájuk, Levente mesélt.

Mindkettejüket jól ismertem, már évek óta hajóztunk együtt. Számtalan rendezvényt bonyolítottunk le együtt a srácokkal. Lelkiismeretesen végezték a munkájukat, segítőkészek voltak. Tegnapelőtt még én voltam szolgálatban ugyanezen a fedélzeten. Akkor még minden rendben volt. Nagyon sajnálom a srácok családját, jó embereket vesztettünk el. A flottából is hiányozni fognak

– emlékezett barátaira Levente.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály is csak jót tudott mondani a hajó legénységéről.

Példásan végezték munkájukat. Tapasztalatukat és felkészültségüket ismerve nem értjük a történteket. Ismerjük a Duna sodrását, kedd este óta nem tudunk a munkatársainkról, ezért nem vagyunk túlzottan optimisták

– mondta megrendülten.

Virágok és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál | Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezt lehet tudni az utasokról

A hajón tartózkodott egy 38 éves koreai kozmetikus szüleivel és 6 éves kislányával. A nő ajándékba vásárolt egy európai körutat szüleinek, mivel sokat vigyáztak az unokájukra. A körút egyik állomása volt Budapest. A nő férje nem tudott velük jönni, mert sokat dolgozott. Egyelőre eltűntként kezelik őket, de valószínűleg nem élték túl a balesetet.

A hajón utazott egy testvérpár is. A 28 éves fiú életében először volt külföldön, őt nem találják, 31 éves nővére túlélte a tragédiát. Az utasok között volt a koreai belügyminisztérium három nyugalmazott munkatársa, 61, 62 és 63 évesek, de csak egyiküket sikerült megmenteni.

A balesetben érintett családok rokonai úton vannak Budapestre.

A Viking szállodahajóról többen is látták a vízbe esett, segítségért kiáltó embereket

A hajó egyik 66 éves amerikai utasa, Ginger Brinton éppen a balkonon tartózkodott, amikor a tragédia történt.

A balkonunkon voltunk és embereket láttunk a vízben, akik kétségbeesetten kiabáltak segítségért. Nem éreztünk semmit, nem tudtunk róla, hogy mi történt, de egyszerre azt vettük észre, hogy emberek vannak a vízben. Rettenetes volt

– mondta az AFP nemzetközi hírügynökségnek.

A hajó egy másik amerikai utasa, a 62 éves Clay Finley a Parlamentet akarta fotózni, ezért ameddig a többiek még vacsoráztak, ő a fedélzetre ment.

Láttam, hogy a hajó felborul az emberekkel a fedélzetén. Talán 10-15 másodperc lehetett az egész, és vége volt. Senkit sem láttam felbukkanni

– mesélte a férfi könnyeivel küzdve az AFP-nek.

A rendőrség készített egy térképet, amin bejelölték, hol találták meg a szerdai dunai hajókatasztrófa halálos áldozatait. Két holttestet a Lánchíd és az Erzsébet híd között, kettőt a Nemzeti Színház közelében, kettőt a Kopaszi-gátnál, egyet pedig Budatéténynél emeltek ki a folyóból, de további 21 embert eltűntként keresnek. A magas, emelkedő vízállás, az erős sodrás, a rossz látási viszonyok mind nehezítik a keresést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére