Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megoldás születhet a szegedi Mars tér-ügyben

Horváth József György

2018.02.21. 13:48

A máig parázsló Mars téri piac ügyével kapcsolatban dr. Pataricza Márk ügyvédet, a károsultak képviselõjét kérdeztük. "A történetben fõként emberi kérdések rejtõznek" - mondja a jogi képviselõ, aki arról is beszélt, hogy nemrégiben levelet írt Lázár János miniszterelnökséget vezetõ miniszternek. Így felmerül a kérdés: ismét a kormány oldhatja meg a problémát a szegedi városvezetés helyett?

888.hu: Nagyon nehezen állt "kötélnek” az interjúhoz. Mi ennek az oka?

dr. Pataricza Márk: Sajnos az egész ügy átpolitizált. Jó néhány család az áldozata lett a szegedi piac újjáépítésének. Megsemmisítették a magántulajdonaikat. Ez tagadhatatlan. A jog erre senkinek nem ad lehetőséget. Még az államnak sem.

Biztos vagyok benne, hogy a szegedi városvezetés ellenséget lát abban, aki erről nyíltan mer beszélni. Pedig a károsultak csak egyszerűen harcolnak az igazukért, a jogaikért."

De rendeztem magamban, hogy az ügy megoldása érdekében szükség van a világos, tiszta beszédre. És Szegednek nagyon nagy szüksége van a Mars tér-ügy kibeszélésére, szólni kell még róla sokszor. Közérdek, hogy ilyen soha ne történjen meg többé az állampolgárokkal. Nem szabad bedugni a fejünket a homokba.

888.hu: Ön képviseli ügyvédként minden hivatalos fórumon a kereskedőket?

P.M.: Az egyik ingatlantulajdonost képviselem hivatalos megbízás útján, akinek majdnem negyven évig volt nagy értékű építménye a területen. De természetesen a többi építménytulajdonossal is kapcsolatban vagyok, az ő helyzetük ugyanaz, mint a megbízómé. Próbálom segíteni őket, a "bódésokat”.

888.hu: Már ön is „bódést” mond, nemcsak a szegedi önkormányzat?

P.M.: Igen, direkt akartam így mondani. Meg kellene már érteni, hogy ha embereket sértegetünk, bódésnak tituláljuk őket, azzal még nem leszünk nagyobbak mások szemében. Sértegetni ugyan lehet, de az nélkülözi a közízlést. Ráadásul a négy tulajdonosnak épülete volt, tehát tartalmilag, jelentésében és főként jogilag sem fedi a valóságot a szóhasználat a szegedi városvezetés részéről.

888.hu: Miért vállalta a jogi képviseletet?

P.M.: A károsult és sértett megbízóm ügyét jogsegélyszolgálat keretében végzem. Azt szokták mondani erre, hogy a "nép ügyvédje vagyok”. Õ is sajnos olyan anyagi helyzetbe került a sok-sok év alatt, hogy csakis ez a megoldás nyújt számára segítséget. A megkereséskor nem láttam kizáró okot arra, hogy ne segítsek neki ebben a rettentő egyszerű ügyben.

888.hu: Egyszerű?

P.M.: Nagyon egyszerű.

Jogellenes károkozás történt 2009. november 29-én a szegedi Mars téren. Ennyi. Nem volt hozzá jogalap."

Gondoljuk csak végig, miért sötétben, az éj leple alatt estek a munkások a felépítményeknek? Miért zárt kerítések mögött történt minden? Miért kellett rendőrökkel őriztetni a piacot? De a jogi kérdések mellett vannak emberi kérdések. Túlnyomó részben csak azok vannak, mert a Mars tér nemcsak jogi, hanem emberi kérdés is. Azt látom, hogy ez a Mars tér-ügy az önkormányzatnak igazán kirívó históriája, más esetben kulturált keretek között tudtak maradni.

888.hu: Konkrétan?

P.M.: A szegedi Etelka soron, ahol most sportkomplexum épül, ott meg tudtak egyezni a kereskedőkkel, a Mars téren meg nem? Egyetlen éjszaka alatt ledúrták kártalanítás nélkül a kereskedők felépítményeit. Az Etelka soron meg mindenkit kifizettek, majd utána a bontásra ötven napot szánt az önkormányzat. Nem egyetlen éjszakát. Az összehasonlítás tökéletesen mutatja a piacügy visszásságait.

888.hu: Perre mennek?

P.M.: Ezt még nem tudjuk, lehet, hogy nem marad más választásunk. De néhány nappal ezelőtt levelet intéztünk Lázár János miniszter úrhoz, hogy a kormányzat peres eljáráson kívül kártalanítsa a megbízómat. Természetesen ez a kérelem a többi építménytulajdonost is érinti. Ha az állami vezetés a SZEVIÉP-károsultak ügyét megoldja, akkor a Mars tér-ügyet is rendezni kell mihamarabb.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére