Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megkezdte a működést az Integritási Hatóság

888.hu, MTI

2022.11.23. 12:11

Megjelent az Integritás Hatóság nyílt pályázata a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjaira – közölte a Integritás Hatóság Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

 

Közleményük szerint a meghirdetett tíz pozícióra megfelelő tapasztalattal bíró és érdemi, személyes közreműködést vállaló szakemberek jelentkezését várják egyéni pályázat formájában, vagy valamely civil szervezet képviseletében.

A pályázat az eutaf.kormany.hu/korrupcioellenes-munkacsoport oldalon érhető el.

A munkacsoport a hatóságtól független elemző, javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő feladatokat lát el és 21 tagja van: a hatóság elnöke mellett a nem kormányzati szereplőket és az állami szerveket tíz-tíz tag képviseli.

A jelentkezők közül a nem kormányzati szereplőket képviselő tagjelöltek listáját a hatóság elnöke állítja össze. A testület munkájában részt vevő nem kormányzati szereplőket képviselő tagokat a hatóság igazgatósága döntésének megfelelően a munkacsoport elnöke kéri fel.

Minden tagot azonos jogok és kötelezettségek illetnek meg a munkacsoport működésével összefüggésben, beleértve az információkhoz való hozzáférést és a beavatkozási jogot. A testület tagjai, valamint az állandó és eseti jelleggel meghívottak a munkacsoportban végzett munkájukért díjazásban és költségtérítésben nem részesülnek.

A munkacsoport határozatlan ideig működik, és nem avatkozhat be a hatóság tevékenységébe; feladata a meglévő korrupcióellenes intézkedések vizsgálata és javaslatok kidolgozása, előterjesztése a korrupció megelőzésének és felderítésének javítását célzó intézkedésekre.

A testületnek az előbbi feladatok alapján éves jelentést kell készítenie, amely elemzi a korrupció és a korrupciós gyakorlatok kockázatait és tendenciáit, hatékony ellenintézkedéseket és bevált gyakorlatokat javasol a korrupciós kockázatok és korrupciós típusok megelőzésére, felderítésére és szankcionálására. Felméri továbbá a hatékony végrehajtást.

Éves jelentését a munkacsoport a tárgyévet követő március 15-éig fogadja el, és a jelentést megküldi a kormánynak, amely azt a honlapján közzéteszi.

A testületnek a korrupcióellenes küzdelem területén tevékenykedő független, nem kormányzati szereplőket képviselő tagjai jogosultak „árnyékjelentést” készíteni, amit a munkacsoport és a hatóság honlapján nyilvánosan hozzáférhetővé kell tenni.

A munkacsoport vezetője a hatóság elnöke, a testület alelnökét a nem kormányzati szereplőket képviselő tagjai közül, többségi döntéshozatal útján választják meg.

A testületi üléseket szükség szerint, de évente legalább két alkalommal tartják. A munkacsoport akkor határozatképes, ha tagjainak több mint fele az ülésen jelen van.

A pályázati felhívás szerint a munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjának olyan ember kérhető fel, aki bizonyíthatóan független a kormánytól, a hatóságoktól, a politikai pártoktól és az üzleti érdekektől. Feltétel továbbá a bizonyított szakértelem, a kellően hosszú és igazolható szakmai tevékenység a korrupció megelőzése, illetve a korrupció elleni küzdelem, az átláthatóság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés, a közbeszerzési eljárások, továbbá a munkacsoport feladataihoz kapcsolódóan emberi jogok védelme, valamint a bűnüldözés területek legalább egyikében.

A pályázatot november 24-éig lehet benyújtani.

Az Országgyűlés október 4-én döntött arról, hogy autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére