Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megint hazudott a baloldali sajtó: nem lesz leépítés a rendõröknél, és mindenki kap túlórapénzt

Bokor Gábor

2018.08.03. 09:00

A Belügyminisztérium és az ORFK szerint egyértelmû hazugság volt az a rémhírkeltés, amit az ellenzéki sajtó kezdett el terjeszteni a rendõrséggel kapcsolatban. Tömeges leszerelést vizionáltak és azt, hogy január 1-jétõl nincs több túlóra-kifizetés. A minisztérium és a rendõrség mindkét információt cáfolta.

Futótűzként kezdett terjedni az az álhír az ellenzéki médiumok között, miszerint január 1-jével tömeges leszerelések lesznek a testületnél, mivel megszűnik a túlóra kifizetése vagy lecsúsztatása, azaz úgy kell majd a hivatalos szolgálati időn túl is dolgozniuk a rendőröknek, hogy semmilyen ellentételezést nem kapnak.

A hírekkel ellentétben nem szűnik meg a túlszolgálat elrendelésének lehetősége a rendvédelmi szerveknél"

– cáfolta a hírt közleményében a Belügyminisztérium. 

A jogszabályok szerint a túlórák után vagy szabadnapot, vagy túlórapénzt kell biztosítani, a rendőr dönti el, melyiket választja. A törvény a rendvédelmi életpálya keretében új illetményrendszert vezetett be, amelynek során öt lépcsőben 2019. január 1-jéig összességében mintegy 50 százalékos illetményemelkedésre kerül sor a hivatásos állománynál – közölték. 

A Magyar Idők megjegyzi, hogy a munkabérek változtatásának utolsó ütemének szabályozása törvénymódosítást igényel, annak kapcsán mérlegelhetik az eddig bevezetett szabályozások tartalmát. Ez azt jelenti, hogy majd a törvényhozók döntik el, hogy szükséges-e a rendőrség feladatainak teljes körű elvégzéséhez a túlóra jelenlegi rendszerének fenntartása.

A döntéshez és új szabályozás elfogadásához nyilvánvalóan figyelembe kell venni a rendőrség feladatainak érzékelhető változásait, így pél­dául a migrációval kapcsolatos határvédelmi feladatokat is"

– közölték a lappal, majd hozzátették, hogy napjainkra a felálló határvadász egységek normál helyzetben el tudják látni például a műszaki határzárral védett szakasz ellenőrzését, így ott már nincs szükség túlórára.

Az adatok szerint 2014-ben összesen 5,53 millió, 2016-ban már 8,44 millió órányi túlmunkát teljesítettek ott a rendőrök, akik ennek megfelelően az átlagon felül kerestek. Ha nem lesz túlóra a határvédelmi feladatok miatt, nem lesz pluszfizetség sem. Ezen azonban a tervszerű illetményemelés és az életpályamodell segít.

A túlórákkal kapcsolatos fake news először egy, csak a nevében a rendőrökért működő csoport közölte a Facebookon, innen terjedt át az egész baloldali sajtóra. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerint azonban a közzétett adatok már csak azért sem hitelesek, mert ilyen adatok egész egyszerűen nem léteztek.

A rendőrség statisztikai adatgyűjtése szerint 2018 első felében 867 hivatásos állományú rendőr jogviszonya szűnt meg, ez a szám magában foglalja a más rendvédelmi szervhez, illetve a honvédséghez történő áthelyezések, a közös megegyezések, a lemondások, a próbaidő alatti és az egészségügyi okból történő leszerelések, továbbá a nyugállományba helyezések, valamint a fegyelmi okból elbocsátottak számát is. A rendőrség hivatásos állományának feltöltöttsége a július 1-jei állapot szerint 97,8 százalék. A testület pontos létszáma minősített adat, azaz nem publikus, ám jelenleg 45 ezer fő körül lehet.

Megjegyzik, hogy a rendőri karrier továbbra is vonzó, a Nemzetvédelmi Egyetem rendőrtiszteket képző közrendvédelmi szakára tavaly hétszeres volt a túljelentkezés, míg a rendészeti szakközépiskolákban két-háromszoros a túljelentkezés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére