Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megduplázódott a magyarok vagyona

888.hu

2018.10.13. 21:15

Magyarországon nõtt az elmúlt években a legnagyobb mértékben a pénzügyi megtakarítások aránya a visegrádi országok között a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Az elmúlt nyolc évben 19 ezer milliárdról 42 ezer milliárdra nõtt a lakossági vagyon, vagyis 2010-hez képest megduplázódott.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint csaknem 1300 milliárd forintot takarítottak meg a háztartások az idei első fél évben, ebből a második negyedévre bő 800 milliárd jutott. A készpénz és a betétek állománya tovább nőtt. A háztartásoknak összesen 4633 milliárd forintnyi készpénzük volt június végén, ebből 317 milliárd forintnak megfelelő valuta – hangzott el az M1 Summa című műsorában.

Június végén a lakosság az ingatlan-, az áru- és személyi hiteleket levonva 41 ezer milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. Ez az összeg magasabb, mint az ország egyéves GDP-je. A jegybank szakértője szerint a megtakarítási hajlandóság növekedését az elmúlt évek dinamikus bérnövekedése is segítette.

Bérnövekedés fűti a vagyonnövekedést

Az elmúlt években 10 százalék feletti bérnövekedés volt, nyilván magasabb bérből többet tud félretenni a lakosság. Emellett kormányzati intézkedések is hozzájárultak a magasabb pénzügyi megtakarításhoz és így a nagyobb pénzügyi vagyonhoz.

Itt meg kell említeni a bérnövekedést támogató intézkedéseket, egyrészt a minimálbér-emelés hatását, másrészt azt, hogy az aktivitási rátát is növelte az állam, tehát próbált minél több embert beterelni a munkaerőpiacra, és így a bértömeg is nőtt – mondta Koroknai Péter, az MNB főosztályvezetője.

Németh Dávid elemző szerint a lakosság pénzügyi vagyonát a magasabb bérek mellett az is növelte, hogy folyamatosan emelkedtek a részvény- és ingatlanárak. Utóbbinak azért van különösen nagy jelentősége, hogy hazánkban világviszonylatban is kimagaslóan nagy, 90 százalékot meghaladó a saját tulajdonú az ingatlanok aránya.

A szakértő szerint az is látszott, hogy a pénzügyi válság óvatosságra intette a magyarokat.

Hosszú éveken keresztül a lakosság inkább visszafizette a hiteleit, nem vett föl annyi új hitelt, mint amennyi lejárt, és ezért a háztartások össztartozása csökkent az elmúlt 8 év alatt – mondta a K&H vezető elemzője.

A jegybank szakértője úgy látja: a lakosság körében egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években az olyan megtakarítási formák, mint például az állampapír, amiből 2017-ben több mint 5 ezer milliárd forint értékben birtokoltak a háztartások.

Regionális összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten jómódúnak számítanak. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat legutolsó rendelkezésre álló adatai alapján a magyarok nettó pénzügyi vagyona a GDP 104,4 százalékán állt. Ugyanez a mutató a cseheknél 81, a szlovéneknél 71, a lengyeleknél 65, míg a szlovákoknál 41 százalékot tesz ki a bruttó hazai termékükhöz viszonyítva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére