Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megalakult a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség

888 / MTI

2020.10.20. 15:25

Az adatvagyon-gazdálkodásban a magyar kormány a világ élvonalához csatlakozik a közelmúltban megalakult Nemzeti Adatvagyon Ügynökség létrehozásával – nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára az Infotér konferencián tartott sajtótájékoztatón.

Solymár Károly Balázs hangsúlyozta:

a kormány szeptemberben fogadta el Magyarország mesterségesintelligencia-stratégiáját, melynek célkitűzései között hangsúlyosan szerepel, hogy el kell indítani Magyarország adatgazdaságát.”

Tájékoztatása szerint jelenleg különböző hatóságok számos területen gyűjtenek adatokat feladataik ellátásához, és ez a nagy adatmennyiség más célokra is jó lehet. Az ügynökség legfontosabb feladata, hogy szervezett keretek közt megnyissa a közadatbázisokat.
Ez segíti a vállalkozásokat, mert magas hozzáadott értékű termékeket, például applikációkat tudnak kifejleszteni, és jó lesz az állampolgároknak is, akiknél az adatok hasznosulnak, és akiknek az életét, munkáját könnyebbé teszik.

Gál András Levente, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője kiemelte: nem lehet korszerű digitális gazdaságról, ezen belül mesterségesintelligencia-fejlesztésről beszélni adatvagyon nélkül.
Hozzátette: az adatokra azonban nemcsak mint védendő információkra, hanem mint forgalomképes vagyonelemekre kell tekinteni. Ehhez egy új adatvagyon-fogalom megalkotására is szükség van, amelynek rendszerét a Neumann János Nonprofit Kft. részeként létrehozott Nemzeti Adatvagyon Ügynökség dolgozza ki.
Gál András Levente elmondta: ügyfeleik elsősorban közigazgatási szervezetek, a közeli jövőben pedig olyan platformokat is létrehoznak, amelyek a magánadatvagyon átlátható, tiszta és fair kereskedelmét teszik lehetővé.
Közölte:

az ügynökség nem kezel adatokat, nem arról van szó, hogy egy nagy aggregált adatbázis jön létre, hanem adott modellezésekhez működnek együtt az adatgazdákkal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére