Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még több családot érinthet a csok bõvítése

Csordás Bettina

2018.10.29. 20:30

A családi otthonteremtési kedvezmény kibõvítése az ingatlanpiac keresleti és kínálati oldalát is élénkítheti, hiszen jó lehetõséget kínál a családoknak, illetve az ingatlanárak stabilizálásához is jelentõsen hozzájárulhat az intézkedés.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely csütörtökön jelentette be, hogy a kormány bővíti a családi otthonteremtési kedvezményt: a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik.

A csok kibővítésére a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat használják fel.

Gulyás Gergely elmondta, a lehető leghamarabb, lehetőség szerint még idén szeretnék, ha a csok változtatásai hatályba lépnének.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője a Kossuth Rádió műsorában kifejtette: Az eddigi igénylők közül a háromgyermekes családok, akik új építésű lakás vásárlására vagy lakásépítésére vették igénybe a kedvezményt, ők az összes igénylő egyharmadát tették ki, viszont az összes támogatás kétharmadát vették igénybe.

A bővítéssel kibővül azoknak a köre, akik egy visszafizetendő kölcsön formájában juthatnak nagyobb összegű kölcsönhöz, ez sok kétgyermekes családnak nyújthat segítséget.

A kétgyermekes családok többen vannak, mint a háromgyermekesek, így várható, hogy a csok segítségével még több kétgyermekes család tudja megvalósítani lakáscélját. Ezáltal a rendszer fenntarthatóvá válik" 

– mondta Balogh László.

Balogh László hangsúlyozta, élénkülés várható az új építésű lakások piacán.

Nemcsak azért várható élénkülés, mert a kétgyermekes családok is kedvezőbb hitelekhez juthatnak, hanem azért is, mert – ahogy azt nemrégiben bejelentették – az új lakásokra vonatkozó ötszázalékos kedvezményes lakásáfa emelése bizonyos feltételek esetén kitolódhat 2020 utánra.

Megint olyan intézkedésnek lehetünk tanúi, amely egyszerre élénkíti a kínálat és a keresleti oldalt, ami azért fontos, mert ez az árak stabilizálódásához is hozzájárulhat.

 – nyilatkozta az ingatlan.com gazdasági elemzője.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére