Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még, hogy a kormány nem támogatja a civil szervezeteket

Sümeghi Lóránt

2017.07.20. 21:58

Civil szervezetek mûködését támogatja a kormány egy csütörtökön közzétett pályázattal. A 185,5 millió forintos keretbõl azok az alapítványok, egyesületek, szövetségek kaphatnak pénzt, amelyek tavaly adományokat gyûjtöttek - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Fülöp Attila elmondta, a civil szervezetek az általuk gyűjtött adományok értékének 5 százalékára pályázhatnak, és ezt az összeget a szervezet az alapcélja szerinti tevékenység feltételeinek biztosítására költheti. A kormányzati normatív hozzájárulás összege, amelyet a Nemzeti Együttműködési Alapból biztosítanak, 10 ezertől 500 ezer forintig terjedhet.

A kormány a valódi közösségteremtő értékeket megjelenítő szervezetek életét akarja segíteni, könnyebbé tenni ezzel a pályázattal is" 

– hangoztatta.

Közölte, a valós és valódi közösségi tevékenységet végző civil szervezetek társadalmi beágyazottsága, elfogadottsága a nekik adott adományokban is tükröződik, az állam ezért szeretné ezt még egy kicsit "megtoldani" a kiegészítő forrással.

A civil szervezetek a támogatást normatív alapon kapják meg, azaz csak a jogosultságot vizsgálják. A pályázatra augusztus 21-éig lehet jelentkezni, ugyanakkor a helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatások kifizetése a keret kimerüléséig tart, az igénylések beérkezésének sorrendjében. A pályázat részletei itt és a itt érhetőek el.

Fülöp Attila kitért arra is, hogy a civil szervezetek működésének megkönnyítésére tavaly jogszabályt módosítottak, idén pedig összesen 4 milliárd forint értékben írtak ki szakmai működési pályázatokat, és ebből 5900 szervezet kapott támogatást. A helyettes államtitkár a sajtótájékoztató helyszínén, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján az intézmény civil adományokból is működő játszóház-alapítványának tevékenységét kiemelten méltatta.

Szabó András, a klinika igazgatója és Garami Miklós, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a klinika igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy

a gyógyítás mellett számos különböző kiegészítő rehabilitációs és szociális programot folytatnak, részben civil segítséggel."

Példaként említették, hogy a napokban Tihanyban ötven daganatos és leukémiás gyerek vehet részt egy aktív rehabilitációs programon, írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére