Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Medián: erõsödött a Fidesz, gyengült a Jobbik

888.hu

2017.11.01. 21:28

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben egyetlen hónap alatt 4 százalékpontot nõtt, és 2011 januárja óta elõször éri el a 40 százalékot - olvasható a Mediánnak a hvg.hu portálon szerdán közzétett közvélemény-kutatásában.

A felmérés adatai szerint szeptemberhez képest a Fideszen kívül egyedül a Demokratikus Koalíció (DK) ért el érdemi javulást: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártját jelenleg a népesség 5 százaléka választaná – írja az MTI.

A Fideszre a választani tudók 56, a választani tudó biztos szavazók 61 százaléka szavazna.

A Jobbik a teljes népességen belül 11, a biztos szavazóknál 14 százalékon áll. Vona Gábor Jobbik-elnök néppártosodási politikája nem nyerte el a választók tetszését: az előző hónaphoz képest rontott a párt. Akkor a teljes népességben 12 százalékot értek el, a biztos szavazóknál 16 százalékot mutatott a Medián felmérése.

Az MSZP-t a teljes népességben 7, a biztos szavazóknál 9 százalék választaná, a párt támogatottsága nem változott a Mediánnál az előző hónaphoz képest, ami az MSZP teljesítményének fényében meglepő, és a párt szemszögéből nézve akár örömtelinek is lehetne nevezni.

Az LMP-t pedig 4, illetve 5 százalék választaná. Az LMP is rontott, az előző hónapban 5 és 7 százalék volt ez az adat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Szél-terv nem egy életbiztosítás.

A DK-ra a biztos szavazók 7 százaléka adná voksát. Szeptemberben a Mediánnál még csak a biztos szavazók 5 százaléka szavazott volna Gyurcsány pártjára. Úgy látszik, hogy a baloldali választók pozitívan értékelték az MSZP Gyurcsány általi kigolyózását.

A Medián felmérése szerint a Kétfarkú Kutya Pártot támogatja a teljes népesség egy, a biztos szavazók két százaléka, a Momentum Mozgalom, valamint az Együtt és a Párbeszéd közösen egy-egy százalékon áll. A teljes népesség 30 százalékának nincs pártja.

A Medián mérései szerint az utóbbi hat hónapban nemcsak a Fidesz népszerűsége, hanem a kormány teljesítményének megítélése és a lakosság általános közhangulata is fokozatosan javult. Októberben a válaszadók 48 százaléka adott "jó" osztályzatot az Orbán-kormánynak, és 44 százalék szerint az országban jó irányba mennek a dolgok.    

Kitértek arra is: a szavazók megosztottak abban a kérdésben, hogy mi lenne jobb a választások után, mert 45 százalékuk kormányváltást szeretne, 44 százalékuk viszont azt, ha maradna a mostani kormány. Ugyanakkor – fűzték hozzá – tíz válaszadóból hatan úgy gondolják, hogy 2018-ban is a Fidesz győz majd.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet október 20-a és 24-e között készítette országos reprezentatív felmérését.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Ukrajna nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén csütörtökön.

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján – mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök értekezletén jóváhagyták Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

A soproni kormányülés fejleményeit ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Már 15 ezer fölé emelkedett a török és szír földrengések halálos áldozatainak száma

A sérültekét pedig Törökországban már közel 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére