Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay Londonban egyeztet Bajnaival, miközben gondolatai egyre népszerűtlenebbek

888.hu

2022.01.29. 10:00

Márki-Zay Péter korábban dicsérte a volt miniszterelnök politikáját.

 

A 888.hu is beszámolt arról az olvasói fotóról, amely a Mandiner szerkesztőségéhez jutott el. Ezen a képen az volt látható, amint Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelölt Londonban egy étteremben egyeztetett Bajnai Gordon, volt kormányfővel.

Nem kellett sokat várni és a hódmezővásárhelyi polgármester a Facebook-oldalán be is ismerte, hogy Bajnaival találkozott. Egy közös fotót is kitett, amihez azt írta,

kormányváltásra és kormányzásra készülök, ezért számos politikussal, diplomatával, szakemberrel egyeztetek. Kifejezetten örültem, hogy londoni utazásom alatt Bajnai Gordonnal is találkozhattam, eszmét cserélhettünk, megvitathattuk az ország előtt álló legfontosabb kihívásokat.

Bajnai Gordon kormányzása idején durva megszorító csomagot vezettek be. A közszférában két évre befagyasztották a bruttó bértömeget (vagyis béremelést csak elbocsátásokkal lehetett volna kapni). Emellett a kormány visszavonta a 2009 második félévi keresetkiegészítést, és megszüntette a 13. havi bért.

A csomag kifejezetten hátrányosan érintette a nyugdíjasokat.

Bajnaiék előrehozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót visszavonták, valamint megszüntették a 13. havi nyugdíjat.

Emellett több szociális megszorítást is hoztak:

  • 10 százalékkal csökkentette a táppénzt,
  • befagyasztotta a családi pótlékot,
  • rövidítette a gyes és a gyed idejét két évre háromról,
  • megszüntették a lakástámogatási rendszert, f
  • okozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt,
  • csökkentették a tömegközlekedés támogatását,
  • nőtt az áfa,
  • kilátásba helyezték az ingatlanadót és a vagyonadót, n
  • nőtt a személyi jövedelemadó is.

Egyébként ne felejtsük el, hogy nemrég a Kapitány hangot adott azon véleményének, hogy

a 13. havi nyugdíj bevezetése ugyanolyan felelőtlenség, mint a rezsicsökkentés.

 

Márki-Zay Péter egyébként nagyon jó véleménnyel van a volt kormányfőről és politikájáról.

Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. […] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. […] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani”

– olvashatóak Márki-Zay Péter gondolatai Kálmán Olga 2019-ben megjelent, Szeretemország című propagandakönyvében.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének – úgy tűnik – azóta sem változott az álláspontja. Egy augusztusi kampányrendezvényén is Bajnai Gordont és a hozzá köthető megszorítócsomagot méltatta:

Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon”

– nyilatkozta akkor Márki-Zay Péter.

A vásárhelyi polgármester azonban itt nem állt meg, tovább is dicsérte Bajnait:

Tehát kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor. De nekem az volt a benyomásom, hogyha ők előrehozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek egyrészt nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen mondhatnám, hogy rehabilitáltam.”

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből.

Arra a kérdésre, hogy „a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani”, a választók háromnegyede (75 százalék) válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, s mindössze minden ötödik válaszadó (19 százalék) vélekedett Márki-Zay Péterhez hasonlóan.

Sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó (57 százalék) nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben (33 százalék egyetért). A Fidesz-szavazók között 91 százalékos elutasításra talált a kijelentés (7 százalék egyetért).

Azzal a kijelentéssel, hogy a „mostani rezsicsökkentés helyett, ha magas a rezsi, kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni”, az aktív szavazók négyötöde, pontosan 79 százalék nem ért egyet, mindössze a választók 17 százaléka vélekedik hasonlóan. A baloldali szavazók 64 százaléka sem osztja a hódmezővásárhelyi polgármester véleményét (28 százalék egyetért). A kormánypártok szavazói körében tízből kilencen (91 százalék) nem értenek egyet.

Tízből kilenc választó nem ért egyet azzal sem, hogy „statisztikát kellene vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány Magyarországon”.

A kijelentés kapcsán nagy egység mutatkozik a kormánybarát és a kormánykritikus szavazók között: a bal- és jobboldali szavazók egyaránt 87-87 százaléka utasítja el a kijelentést (nyolc, illetve kilenc százalék egyetért). Az aktív szavazók négyötöde, azaz 81 százalék azzal sem ért egyet, hogy „jobb, ha az egészségügy üzlet, mint hogyha nem üzlet” (11 százalék egyetért). Tízből hét baloldali választó is elutasító Márki-Zay kijelentésével kapcsolatban, és mindössze a válaszadók 17 százaléka jelezte, hogy egyetért a kijelentéssel. A kormánypártok szavazóinak kilencven százaléka is elutasítja, hogy az egészségügy üzlet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére