Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már nagyon vártuk: az USA aggódik a magyar sajtószabadságért

Vincze Viktor Attila

2016.10.21. 11:58

Magyar Sajtószabadság címmel, rövid nyilatkozatot tett közzé honlapján a Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Népszabadsággal kapcsolatban, amelyben közli, hogy osztja azok aggodalmait, akik szerint csökken Magyarországon a sajtószabadság.

A külügyminisztérium helyettes szóvivője, Mark C. Toner által jegyzett, néhány soros nyilatkozat szerint az Egyesült Államok osztja a globális sajtószabadság híveinek, a nemzetközi szervezeteknek és egyes magyar állampolgároknak azzal kapcsolatos aggodalmait, hogy folyamatosan csökken a sajtó szabadsága Magyarországon.

A külügyminisztérium közli azt is, hogy szorosan nyomon követik annak az internetes hírportálnak az ügyét, amelyet október 19-én tiltottak ki a magyar parlament épületéből csakúgy, mint Magyarország legnagyobb független napilapjának, a Népszabadságnak az október 9-ei hirtelen bezárását is.

A lap elvesztése – függetlenül annak okától – csapást mér a média pluralizmusára Magyarországon"

– teszi  hozzá az amerikai sajtónyilatkozat.

A közlemény megjegyzi, hogy mint barát és szövetséges, azt javasolják a magyar kormánynak, hogy biztosítson olyan nyitott médiakörnyezetet, amely elérhetővé teszi a polgárok számára a legkülönfélébb szempontok és vélemények megismerhetőségét, ami kulcsfontosságú eleme közös demokratikus értékeknek.

Ennek érdekében arra hívják fel Magyarországot, hogy működjön szorosan együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó felelősével és más szakértőkkel is – zárul az amerikai külügyi nyilatkozat.

Mi is az EBESZ?Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) földrajzi értelemben a legkiterjedtebb, legátfogóbb páneurópai biztonsági szervezet, amely összesen 57 államot tömörít magába. A résztvevő államok között találjuk az Egyesült Államokat és Kanadát, az Európai Unió 28 tagállamát, a volt FÁK-térség utódállaimat, a nyugat-balkáni országokat, és 2012 óta Mongóliát is. A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet fő funkciója – az ENSZ Alapokmány VIII. fejezetében foglaltak értelmében – az európai biztonság és stabilitás megőrzése, azaz a korai előrejelzés, a konfliktuskezelés, a válságkezelés és a válságok megoldását követő rehabilitáció.

De miért éppen az EBESZ fogja megoldani a Népszabadság problémáját? Ezt nem lehet tudni, viszont nem meglepő módon az EBESZ médiaszakértője már napok óta folyamatosan aggodalmát fejezi ki a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatban. Október elején egyébként azt közölte, hogy szerinte nehezen hihető, hogy üzleti okok vezettek a Népszabadság végéhez:

"A legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása hatalmas csapás az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére" – mondta Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője.

Mijatovic szerint nehezen hihető, hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt.

A Mijatovic által az AP amerikai hírügynökségnek Bécsből adott telefonos interjúban az is elhangzott, hogy ezért az "Európai Bizottságnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre".  

A magyar kormány nevében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban visszautasította az Egyesült Államok kormányának a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmát.

Magyarországon semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben"

– hangsúlyozta Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke a kormány álláspontja szerint minden alapot nélkülöző amerikai kritikával kapcsolatban.

A KKM szóvivője szerint aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak "egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról". Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – tette hozzá.

A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt"

– emelte ki a magyar külügyi szóvivő, hozzátéve: "kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe".

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is utalva pedig Menczer Tamás még azt is megemlítette, hogy "volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Német államfő: Németország bevándorló hátterű ország

Németország bevándorló hátterű ország, és gazdagsága, jóléte nem lett volna elérhető a bevándorlók nélkül – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden az egyik hagyományos ipari övezetben, a Ruhr-vidéken tett látogatásán.

Nagy Feró is aláírt, faji megkülönböztetés a Broadway-en

Nagy Feró is aláírt, faji megkülönböztetés a Broadway-en

A Kossuth-díjas énekes, Nagy Feró is aláírta a Stop Gyurcsány petíciót. Visszatérhet a megkülönböztetés a Broadwayre. A brit egészségügyi miniszter a biológiai tények elfogadása miatt került célkeresztbe.

Ajándék vagy végeláthatatlan hitel a helyreállítási alap?

Ajándék vagy végeláthatatlan hitel a helyreállítási alap?

Az Alapjogokért Központ a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap (RRF)-ról tartott workshopot kedden. A workshop keretein belül Kovács István a központ stratégiai igazgatója és Kovács Attila közgazdász osztották meg gondolataikat.

Előzi az Elkxrtuk a James Bondot a Corvin moziban

Előzi az Elkxrtuk a James Bondot a Corvin moziban

Hétfő délután jelentette be a Budapest Film, hogy megkezdik a jegyárusítást az Elkxrtuk című filmre. Az artfilmesek október 22-től egy hétig naponta egy vetítést biztosítanak az elhíresült politikai thrillenek. A Corvin mozi kedd déli adatai alapján lényegesen több jegyet foglaltak le a magyar film egy hónap múlva esedékes első vetítésére, mint a csütörtöki James Bond-premierre – olvasható a Magyar Nemzeten.

Rihanna ismét megkapta a kulturális kisajátítás vádját a fehérneműs divatbemutatója miatt

Rihanna ismét megkapta a kulturális kisajátítás vádját a fehérneműs divatbemutatója miatt

Megtartották a múlt héten az énekesnő harmadik Savage X Fenty elnevezésű divatbemutatóját, amely nem minden rajongónak nyerte el a tetszését. Sokan azt sérelmezték, hogy feketék helyett fehéreket kértek fel arra, hogy befont hajjal jelenjenek meg az eseményen. Rihanna bemutatója már tavaly is negatív visszhangot kapott.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére