Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már a kilábalás jeleit mutatják a szeptemberi adatok az építőiparban

888 - MTI

2020.11.12. 12:06

A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberben az építőipar termelése az augusztusihoz mérten 1,4, a koronavírus okozta májusi mélyponthoz képest 10,9 százalékkal nőtt Magyarországon a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleménye szerint Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

A járványhelyzet az ellátási lánc stabilitásának köszönhetően a szeptemberi adatok szerint nem váltott ki a májusihoz hasonló rendkívüli negatív hatást az építőiparban – mondta Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

Boros Anita kiemelte, hogy

noha az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben 14,7 százalékkal csökkent, ez egy magas viszonyítási bázis mellett következett be.

2019 szeptemberében – többévnyi folyamatos havi emelkedés után – újabb 14,4 százalékos növekedés történt 2018 szeptemberéhez képest. Az építőipari termelés értéke folyó áron 423,1 milliárd forint volt szeptemberben, ez az idei év eddigi legmagasabb értéke, a 2015-ös esztendő havi átlagainak 166,4 százaléka a nyers adatok alapján.

A koronavírus-járvány negatív hatásait az építőipar egyre sikeresebben ellensúlyozza, ezt a folyamatot pedig a kormány célzott intézkedéssorozata hatékonyan támogatja.

A veszélyhelyzeti intézkedések nem érintik súlyosan az ágazatot. Az építőipar szereplői megteszik az óvintézkedéseket, az építkezések nem állnak le, és ellátási problémák sincsenek – tette hozzá Boros Anita.

A közlemény szerint az elkövetkező időszakot tekintve a gazdaságvédelmi akcióterv támogatásai, illetve a lakóingatlan-piacon január 1-jétől életbe lépő támogatások – például az új lakóingatlanokra érvényes 5 százalékos áfa alkalmazása, a csok igénybevétele esetén visszaigényelhető áfa és illetékmentesség – bizakodásra adhatnak okot.

Szeptemberben a megkötött új szerződések volumene az előző év azonos hónapjához képest 7,4 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,4 százalékkal kisebb, azonban az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,9 százalékkal nagyobb volt. Szeptemberben a tárgyhó végi szerződésállomány 1926 milliárd forintot tett ki.

Az ITM közleményében kitértek arra, hogy

az év első három negyedévében 12 876 lakásépítésre került sor, ami 25 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

A használatba vételek Budapest kivételével az ország egész területén dinamikusan nőttek az első kilenc hónap során. A kiadott engedélyek csökkenése a lakásépítések átmeneti visszaesését vetíti előre, azonban a lakóingatlan-piacon életbe lépő támogatások az újlakás-kínálat bővüléséhez jelentősen hozzájárulnak majd, így ellensúlyozhatják a folyamatot.

A visegrádi országokkal való összevetésben Magyarország igen jól szerepel:

az ágazat belföldi termelése 2010 átlagával összehasonlítva 47,7 százalékkal, míg 2014 átlagához viszonyítva 39,4 százalékkal bővült, így az első helyen áll a régióban

– írták.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére